Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 113 în total
Cuvinte : 31087
Mărime: 2.29MB (arhivat)
Publicat de: Romulus Drăgoi
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. Capitolul I
  2. Introducere in medii de simulare 3
  3. Capitolul II
  4. Mediului de simulare PROTEUS 10
  5. 2.1. Proiectarea schemelor in mediul PROTEUS 12
  6. 2.2. Realizarea simulărilor 26
  7. 2.3. Simularea de sisteme cu microcontrolere 39
  8. 2.4. Utilizarea instrumentelor virtuale 46
  9. Capitolul III
  10. Simulare de microsisteme cu microcontrolere 63
  11. 3.1. Citirea multiplexata a unei tastaturi 63
  12. 3.2. Comanda unui afişaj multiplexat 64
  13. 3.3. Voltmetru prin aproximatii succesive 68
  14. Capitolul IV
  15. Programe software 71
  16. 4.1. Citirea multiplexata a unei tastaturi 71
  17. 4.2. Comanda unui afişaj multiplexat 83
  18. 4.3. Voltmetru prin aproximatii succesive 104
  19. Bibliografie

Extras din proiect

CAPITOLUL I

Introducere in medii de simulare

Introducere

Introducerea tehnicii moderne de calcul în laboratoarele de cercetare şi proiectare a dat naştere la un nou termen, din ce în ce mai folosit in limbajul tehnic contemporan : proiectarea asistată de calculator.

Eleganţa acestei metode de proiectare, reducerea dureatei şi costului unui proiect au fost numai câteva din motivele pentru care, în deceniul actual, tot mai multe firme cu renume au scos pe piaţă pachete performante de programe, cu facilităţi deosebite.

Analiza modului în care functionează circuitele electrice implică rezolvarea unui sistem de ecuaţii. Problema cea mai uşoară o constituie determinarea punctului static de funcţionare al unui circuit liniar; rezolvarea acestei probleme cere găsirea soluţiilor unui sistem de ecuaţii algebrice care rezultă din cele două teoreme ale lui Kirchhoff şi din relaţiile constitutive pentru elemetele din laturi (branch constitutive ecuation). În cazul unui circuit mic cu elemente liniare, determinarea prin analiză manuală a soluţiei exacte de c.c. este o problema uşor de rezolvat. Pentru circuitele mai mari găsirea soluţiei de c.c. şi în special al soluţiilor în domeniul frecvenţă sau în domeniul timp devine o problemă foarte complexă. Analiza circuitelor care conţin elemente descrise de o relaţie neliniară între tensiune şi curent sporeşte nivelul de compexitate deoarece implică rezolvarea relaţiilor curent-tensiune neliniare ale elementelor din laturi, simultan cu ecuaţiile rezultate din teoremele lui Kirchhoff. În aceasta situatie prin analiza manuală se poate obţine în general numai o soluţie aproximativă şi numai în cazul unor circuite mici.

În cazul în care trebuie determinată şi comportarea în timp şi/sau frecventă a unui circuit electronic nivelul de complexitate creşte cu încă o treaptă. Ecuaţiile algebrice neliniare devin în acest caz ecuaţii integro-diferenţiale care pot fi rezolvate manual numai în condiţiile unor proximaţii, de exemplu aproximaţia de semnal mic, sau ale altor condiţii restrictive.

Mulţi ani la rând proiectanţii care lucrau cu componente discrete s-au servit, pentru a analiza şi încerca funcţionarea circuitului de realizare a sa pe o placă cu cablaj imprimat. În prezent sunt proiectanţi care folosesc aceasta metoda pentru realizarea de circuite analogice. Această metodă a devenit inadecvată odată cu explozia, în 1964-1965, a tehnologiilor de fabricaţie a circuitelor integrate şi a noilor tehnici de circuit asociate lor. Nu numai ca tranzistoarele într-un chip se comporta diferit de tranzistoarele discrete lipite pe placa cu cablaj imprimat, ci şi funcţiile pe care le realizează componentele integrate diferă de acelea pe care le realizează componentele discrete; de exemplu, în circuitele integrate sarcina standard este un tranzistor, spre deosebire de cazul unui circuit discret unde este un rezistor. Fabricarea unui circuit integrat a fost şi este încă un proces scump atât din punct de vedere al banilor cât şi acela al timpului. Procesul tehnologic de fabricaţie al unui circuit integrat implica mai multe etape. Mai întâi trebuie definite cerinţele pe care le impune procesul, după care se realizează proiectarea electrică şi se generează layout-ul circuitului. În fiecare etapă a procesului de fabricaţie plăci microfotografice prin intermediul cărora se transpune în pachetele de siliciu echivalentul circuitului aşa cum rezultă el din layout. În final pachetele de sliciu sunt testate pentru a verifica funcţionarea corectă a circuitelor pe care le conţin. Acest flux de fabricaţie costisitor impune condiţia ca proiectul electric să fie corect în momentul transferului în siliciu. Proiectantul nu-şi poate permite luxul de a transfera circuitul în siliciu prin metoda încarcărilor repetate, corectând de la o încercare la alta eventuale greşeli. Ca urmare, pentru verificarea corectitudinii proiectului este nevoie de o placă de circuit imprimat virtuală care poate fi produsă cu un calculator prin intermediul unui program de simulare şi de analiză electrică. Programele destinate analizei electrice a reţelelor, fără a utiliza tehnici de rezolvare particulare, dependente de topologia circuitului, a sistemului rezultat prin aplicarea teoremelor lui Kirchhoff şi a relaţiilor constitutive pentru elementele din laturi, sunt denumite simulatoare de circuit.

Alt factor care a contribuit la dezvoltarea programelor de analiză cu calculatorul a circuitelor electrice a fost progresul calculatoarelor digitale. În perioada în care a avut loc “explozia” tehnologiilor de fabricaţie a circuitelor integrate au aparut şi calculatoarele de uz general cum ar fi de exemplu cele din seria IBM 360 care datorită folosirii unei tehnologii hibride (solid-logic tchnology, care utiliza diode semiconductore şi tranzistoare) precursoare a tehnologiei integrate monolitice, au oferit performanţe similare cu cele ale calculatoarelor de azi, având MTBF (timpul mediu între defectări – Mean Time Between Failure) substanţial imbunătăţit faţă de cel al generaţiilor anterioare. În aceeaşi perioadă a apărut şi calculatorul ştiinţific CDC 6400/6600 ale cărui inovaţii arhitecturale au prefaţat principiile super calculatoarelor de astăzi.

Aceşti doi factori tehnologici, circuitele integrate şi calculatoarele puternice, au pus în lumină atât necesitatea cât şi instrumentul realizării automatizării proiectării circuitelor electronice. O serie de cercetători au început prin a studia cele mai bune tehnici şi cei mai buni algoritmi pentru peredictia automată a comportării circuitelor electronice (Pederson 1984). Programele din prima generaţie, cum ar fi de exemplu ECAP 1 în 1965 (IBM 1965), puteau să rezolve numai reţelele cu componente liniare pe porţiuni, iar aria lor de utilizare era destul de restrânsă. Progresele realizate în domeniul tehnicilor numerice au condus la finele anilor ’60 la dezvoltarea de programe de analiză neliniară, cum ar fi de exemplu SPICE 1 denumit iniţial CANCER (Nagel şi Rohrer 1971) şi ECAB II (Branin, Hogsett, Lunde şi Kugell 1971).

Un număr de programe de simulare de circuit denumite din a treia generaţie îşi au rădăcinile în programele de analiză neliniare din generaţia a doua, menţionate anterior. Eforturile de peste două decenii s-au cristalizat în doua simulatoare de circuit care sunt utilizate în prezent cel mai des SPICE 2 (Nagel 1975) şi ASTP (Weeks, Jimenez, Mahoney, Metha, Quassemzadeh şi Scott 1976) denumit în mod curent ASX.

Mediul de simulare PSPICE

SPICE este un simulator de circuit de uz general pentru analiza neliniară de c.c., analiza neliniară tranzitorie, şi analiza liniară de c.a. După cum s-a menţionat mai înainte rezolvă ecuaţiile potenţialelor la noduri. Programul este la fel de potrivit atât pentru rezolvarea circuitelor liniare cât şi a celor neliniare. SPICE poate simula cu aceeaşi precizie circuite care acoperă o gamă variată de aplicaţii: de la surse în comutaţie până la celule de memorie şi amplificatoare de citire.

Preview document

Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 1
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 2
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 3
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 4
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 5
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 6
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 7
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 8
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 9
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 10
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 11
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 12
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 13
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 14
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 15
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 16
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 17
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 18
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 19
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 20
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 21
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 22
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 23
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 24
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 25
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 26
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 27
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 28
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 29
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 30
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 31
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 32
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 33
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 34
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 35
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 36
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 37
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 38
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 39
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 40
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 41
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 42
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 43
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 44
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 45
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 46
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 47
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 48
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 49
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 50
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 51
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 52
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 53
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 54
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 55
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 56
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 57
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 58
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 59
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 60
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 61
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 62
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 63
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 64
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 65
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 66
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 67
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 68
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 69
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 70
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 71
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 72
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 73
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 74
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 75
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 76
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 77
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 78
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 79
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 80
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 81
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 82
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 83
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 84
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 85
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 86
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 87
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 88
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 89
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 90
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 91
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 92
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 93
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 94
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 95
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 96
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 97
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 98
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 99
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 100
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 101
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 102
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 103
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 104
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 105
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 106
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 107
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 108
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 109
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 110
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 111
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 112
Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD - Pagina 113

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea si Simularea de Sisteme cu Microcontrolere in Mediul CAD.doc

Alții au mai descărcat și

Senzori

INTRODUCERE Senzorul este definit ca fiind “un dispozitiv care detectează sau măsoară unele condiţii sau proprietăţi şi înregistrează, indică sau...

Dispozitiv pentru controlul iluminatului stradal cu LED-uri și panouri fotovoltaice

INTRODUCERE Iluminatul exterior în comunitățile urbane este utilizat atât pentru orientarea și deplasarea în siguranță pe timp de noapte a...

Multiplexoare și Demultiplexoare

În electronică multiplexorul (sau prescurtat”MUX”) este un dispozitiv care selectează un semnal din mai multe semnale analogice sau digitale de...

Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS)

Introducere: Producția de componente electronice discrete a fost revoluționată în momentul apariției primelor circuite integrate. Aceste noi...

Inversarea sensului de rotație la motoarele monofazate

Argument Lucrarea de faţa przintă datele necesare realizări prin proiectare şi execuţie a instalaţiilor electrice din domeniul electro-mecanic....

Sisteme cu Microprocesor

CAPITOLUL 1 Analiza procesului ca obiect al automatizării 1.1 Formularea specificaţiilor tehnico- funcţionale Se va realiza un sistem pentru...

Microprocesoare - structură și fuctionare

La începutul anului 1971, în laboratoarele firmei INTEL se realiza primul microprocesor cu lungimea cuvintelor de 4 biţi ( 4004 ). În acel monent...

Convertorul Analog - Digital ADC

Convertorul ANALOG DIGITAL ADC Un convertor analog – digital (ADC) este un circuit electronic care converteste o tensiune analogica de la...

Ai nevoie de altceva?