Proiectrea unui Demodulator MF

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 6650
Mărime: 6.79MB (arhivat)
Publicat de: Ernest Alexa
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

1.1. Introducere

Inainte de orice alta explicatie sau comentariu, este necesar sa se precizeze ce

inseamna literele PLL care se regasesc in intreaga literatura tehnica. Aceste sunt initialele cuvintelor in limba engleza “phase-loked-loop”, ceea ce tradus in romaneste inseamna “Bucla cu calare pe faza”.

Ce face un circuit PLL? Pentru a raspunde la aceasta intrebare referirea in figura 1 – unde se da schemabloc generala a unui circuit PLL – este esentiala.

Se observa ca circuitul este compus dintr-un comparator de faza (CP*), un oscillator comandat de tensiune (OCT) si un filtru trece jos (FTJ). Pe intrarile CP se aplica semnalul sinusoidal de la intrarea circuitului Si(t) si semnalul So(t) rezultat la iesirea OCT. la iesirea CP apare semnalul a carui componenta de joasa frevventa este practice proportionala cu diferenta de faza intre Si(t) si So(t). FTJ separa din si o

lasa sa treaca spre intrarea OCT.

Pentru inceput, in explicarea modului de functionare a unui circuit PLL sa va presupune ca frecventa semnalului de intrare Si(t) si frecventa semnalului So(t) generat de OCT sunt foarte apropiate ca valuare. In acaste conditii la iesirea CP apare un semnal care contine si o componemta de frecventa egala cu diferenta frecventelor semnalelor Si si So, frecventa sufficient de mica pentru ca aceasta componenta sa treaca prin FTJ sis a comnde OCT. Ca urmare frecvent instantanee a OCT se modifica astfel incat frecventa semnalului So sa devina egala u frecventa semnalului Si.

Mai mult decat atat, la variatii ale frecventei semnalului de intrare, prin mecanismul de reactie descries anterior, care corecteaza permanent faza oscilatorului, frecventa semnalului de iesire urmareste (in medie) aceste variatii.

Se spune ca circuitul PLL (sau de multe ori exprimat prin “bucla”) s-a prin, deci exista o calare a frecventei semnalului de iesire pe cea a semnalului de intrare.

Acelasi fenomen de urmarire a frecventei semnalului de intrare se petrece si in cazul in care apar variatii ale frecventei OCT produse de modifucari dirite sau aleatoare ale parametrilor circuitului.

Deci, ca o concluzie generala, se poate spune ca circuitul PLL lucreaza ca un system de control automat a fazei unui oscilator.

Circuitele PLL constituie un element deosebit de util in foarte multe aplicatii legate de sistemul de comunicat. In od general toate aceste aplicatii se pot grupa in doua clase mari:

1. circuitul PLL care functioneaza ca demodulator, fiind utilizat pentru faza sau frecventa semnalului modulat aplicat la intrare

2. circuit PLL in care semnalul OCT urmareste o purtatoare sau un semnal de sincronizare a caror frecventa poate varia in timp. Functionarea sa este echivalenta in acest caz cu cea a unui filtru urmaritor de banda ingust.

Din punct de vedere istoric, idea unui astfel de bucle de control automat a fazei unui oscillator a fost pentru prima data in anul 1932 pentru recuperarea purtatoarei unui semnal MA in vederea unei detectii sincrone.

Realizare de catre IPRES-BANEASA a unor circuite PLL sub forma unui circuit integrat monolitic- cipul contend in esenta un oscillator sinfazabil cu semnal aplicat la intrare- dschide multe perspective de aplicatii, deoarece aceste cipuri constituie o solutie buna si ieftina, competitive cu ceke mai multe realizari discrete de circuite PLL.

Preview document

Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 1
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 2
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 3
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 4
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 5
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 6
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 7
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 8
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 9
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 10
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 11
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 12
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 13
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 14
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 15
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 16
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 17
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 18
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 19
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 20
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 21
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 22
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 23
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 24
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 25
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 26
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 27
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 28
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 29
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 30
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 31
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 32
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 33
Proiectrea unui Demodulator MF - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Proiectrea unui Demodulator MF.doc

Ai nevoie de altceva?