Rețele Petri - studierea proprietăților structurale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3224
Mărime: 135.97KB (arhivat)
Publicat de: Atanasio Molnar
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Reţelele Petri sunt o reprezentare matematică a sistemelor discrete distribuite. Definite de către Carl Adam Petri în anii 1960 în teza sa de doctorat, reţelele Petri au abilitatea de a generaliza teoria automatelor, prin expresivitatea lor ridicată în domeniul evenimentelor concurente.

O reţea Petri se compune dintr-un tip particular de graf orientat notat N şi o stare iniţială M0, denumită marcaj iniţial.

Graful N al reţelei Petri este orientat, ponderat şi bipartit, constând din două tipuri de noduri, denumite poziţii sau locaţii şi respectiv tranziţii; arcele orientate unesc fie o poziţie cu o tranziţie, fie o tranziţie cu o poziţie.

Definirea proprietăţilor structurale şi criterii de caracterizare

Proprietăţile structurale ale reţelelor Petri netemporizate depind numai de topologia reţelei şi nu depind de marcajul iniţial într-unul din sensurile următoare:

- fie proprietatea se păstrează indiferent de marcajul iniţial;

- fie proprietatea se referă la faptul că există marcaje iniţiale care asigură anumite secvenţe de executări de tranziţii.

Această dependenţă numai de topologie face ca tehnicile de analiză a proprietăţilor structurale să utilizeze instrumente specifice algebrei liniare care exploatează proprietăţile matricei de incidenţă.

În cele ce urmează, Zm(Rm) si Znxm, pentru n,m ∊ N*, reprezintă mulţimea vectorilor coloană cu m elemente numere întregi (reale), respectiv cea a matricelor de dimensiune n x m cu elemente numere întregi. Vectorul cu toate elementele nule se notează cu 0.

Fie x, y ∊ Zm,doi vectori de aceeaşi dimensiune, x = [x1,x2, ,xm]T, y = [y1,y2, ,ym]T în continuare vom utiliza următoarele notaţii de tip inegalitate între vectorii x şi y:

Mărginire structurală

Se spune că o reţea Petri N cu marcajul iniţial M0 este structural mărginită dacă este mărginită (în sens comportamental) pentru orice marcaj iniţial finit. Se spune că o poziţie p a unei reţele Petri este structural nemărginită dacă există un marcaj M0 şi o secvenţă de executări de tranziţii σ pornind din M0 , astfel încât conţinutul în jetoane al poziţiei p să devină nemărginit.

Teorema 1.1. O reţea Petri N este structural mărginită dacă şi numai dacă există un

vector m – dimensional, y > 0 , cu toate elementele numere întregi, astfel încât:

Ay ≤ 0 (1.1)

Teorema 1.2. Într-o reţea Petri N, o poziţie p este structural nemărginită dacă şi numai dacă există un vector n–dimensional x ≥ 0 , cu toate elementele numere întregi, astfel încât:

(1.2.)

Observaţie: Relaţia (1.2) are semnificaţia următoare: elementul vectorului ATx , corespunzător poziţiei p, este pozitiv, celelalte elemente putând fi nule.

Conservativitate

Se spune că o reţea Petri N este conservativă dacă există câte un întreg pozitiv y(p) pentru fiecare poziţie p, astfel încât pentru orice marcaj iniţial M0 fixat şi orice marcaj accesibil din M0, M ∊ R(M0), are loc egalitatea:

(1.3.)

Se spune că o reţea Petri N este parţial conservativă dacă există câte un întreg pozitiv y(p) pentru o parte din poziţiile p (în sensul că nu pentru toate poziţiile), astfel încât pentru orice marcaj iniţial M0 fixat şi orice marcaj M ∊ R(M0), are loc egalitatea.

Preview document

Rețele Petri - studierea proprietăților structurale - Pagina 1
Rețele Petri - studierea proprietăților structurale - Pagina 2
Rețele Petri - studierea proprietăților structurale - Pagina 3
Rețele Petri - studierea proprietăților structurale - Pagina 4
Rețele Petri - studierea proprietăților structurale - Pagina 5
Rețele Petri - studierea proprietăților structurale - Pagina 6
Rețele Petri - studierea proprietăților structurale - Pagina 7
Rețele Petri - studierea proprietăților structurale - Pagina 8
Rețele Petri - studierea proprietăților structurale - Pagina 9
Rețele Petri - studierea proprietăților structurale - Pagina 10
Rețele Petri - studierea proprietăților structurale - Pagina 11
Rețele Petri - studierea proprietăților structurale - Pagina 12
Rețele Petri - studierea proprietăților structurale - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Retele Petri - Studierea Proprietatilor Structurale.docx

Alții au mai descărcat și

Senzori și actuatori utilizați în construcția autovehiculelor

Dezvoltarea societății informatizate nu putea să nu se regăsească în construcția unora dintre cele mai dinamice și utilizate produse ale economiei...

Monitorul

O clasificare sumara a monitoarelor ar putea fi dupa unul din criteriile : a) dupa culorile de afisare -monitoare monocrome (afiseaza doar doua...

Stabilizator de Tensiune

3. Functionarea În general, pentru realizarea stabilizatoarelor de tensiune se folosesc proprietatile diodelor. Cel mai simplu tip de...

Te-ar putea interesa și

Rețele Petri - instrument de modelare

Introducere Rar vom gasi o ramificatie a Informaticii în care cercetarea sa stagneze sau sa se desfasoare anevoios. Retelele Petri [16], [13] nu...

Probleme rețele Petri

1. Să se studieze proprietăţile de mărginire, viabilitate, ciclicitate şi fără blocaje pentru reţelele Petri ilustrare în figura următoare: -a-...

Ai nevoie de altceva?