Sistem de Masurarea Temperaturii

Proiect
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 6672
Mărime: 113.10KB (arhivat)
Cost: 7 puncte
sistem de masurarea temperaturii 0..100 grade C UNIVERSITATEA “PETROL-GAZE” PLOIESTI Facultatea de Inginerie Mecanica si Electrica

Cuprins

CAPITOLUL I: PRINCIPII DE MASURARE

I.1. CONSIDERATII INTRODUCTIVE.

I.2. SCARI DE TEMPERATURA . UNITATI DE MASURA

I.3. PRINCIPIILE FUNCTIONALE ALE TRADUCTOAREOR DE TEMPERATURA. CASIFICARI.

I.4. TRACTOARE DE TEMPERATURA CU CONTACT BAZATE PE EFECTE TERMOMECANICE

I.4.1. TRADUCTOARE DE TEMPERATURA BAZATE PE PRINCIPIUL DILATARII CORPURILOR

I.4.1.1. TRADUCTOARE DE TEMPERATURA CU TIJA

I.4.1.2. TRADUCTOARE DE TEMPERATURA BIMETALICE

I.4.1.3. TRADUCTOARE DE TEMPERATURA CU REZERVOR (TERMOMETRICE)

I.5. TRADUCTOARE MANOMETRICE

I.6. TRADUCTOARE DE TEMPERATURA CU CONTACT BAZATE PE EFECTE TERMOELECTRICE

I.7. TRADUCTOARE TERMOREZISTIVE

I.7.1. TERMOREZISTENTE

I.7.2. TERMISTOARE

I.7.3. ADAPTOARELE TRADUCTOARELOR DE TEMPERATURA CU ELEMENTE SENSIBILE REZISTIBILE

I.8. TRADUCTOARE DE TEMPERATURA CU DISPOZITIVE SEMICONDUCTOARE

I.9. VERIFICAREA TRADUCTOARELOR DE TEMPERATURA CU CONTACT

CAPITOLUL II: SCHEMA BLOC A SISTEMULUI DE MASURARE. FUNCTIONARE

CAPITOLUL III: PROIECTAREA BLOCURILOR COMPONENTE

III.1. CONVERTOR ANALOGIC-DIGITAL

III.2. BLOCUL DE AFISARE

CAPITOLUL IV: REALIZAREA PRACTICA A PROIECTULUI

CAPITOLUL V: CALIBRAREA CIRCUITULUI

CAPITOLUL VI: LISTA DE MATERIALE

BIBLIOGRAFIE

Extras din document

I.1. Consideratii introductive. Definitii.

Notiunea de temperatura isi are originea in anumite senzatii ale organelor de simt umane prin intermediul carora se pot face aprecieri referitoare la starea termica a corpurilor.

Fundamentarea stiintifica a notiunii de temperatura este data prin intermediul termodinamicii si fizice statice care studiaza forma de miscare a materiei denumita “miscare termica”.Proprietatea de tranzitivitate permite compararea temperaturii pentru sisteme diferite fara a le pune in contact termic,folosind un anumit corp ca intermediar.

In vederea eliminarii caracterului conventional al termperaturii empirice, pornind de la principiul al doilea al termodinamicii se defineste notiunea de termperatura termodinamica T ca fiind inversul factorului integrant al expresiei schimbului de caldura in sistemele termodinamice.

dS=dQ/T

Unde dS este variatia elementara a entropiei sistemului si dQ este caldura schimbata corespunzatoare.

Se poate demonstra ca la o trecere cvasistatica reversibila a unui sistem termodinamic de la o stare la alta temperatura T nu-si schimba sensul si se postuleaza astfel ca temperatura termodinamica poate avea numai valori pozitive,de unde si denumirea de temperatura absoluta.Este de observat ca intre valorile temperaturii absolute T si cele ale temperaturii empirice ¸ se pot stabili relatii dependente de modul conventional in care se determina si se exprima ¸.

I.2. Scari de temperatura. Unitati de masura.

In principiu,constructia unei scari de temperatura presupune atribuirea de valori arbitrare ¸1, ¸2, temperaturilor corespunzatoare unor fenomente fizice cu o buna reproductibilitate (de exemplu, solidificarea sau fierberea substantelor pure).Intervalul ¸2-¸1 se imparte intr-un numar N oarecare de parti egale ,rezultind subintervalul de baza care se adopta ca unitate a scarii si caruia i se atribuie denumirea de grad de temperatura.

1ºC=(¸2-¸1)/N

In continuare se alege o proprietate fizica P a unui anumit corp (denumit corp termometric)care depinde liniar de temperatura cu suficient de buna aproximatie pe intervalul [¸1, ¸2]. Ca exemple de astfel de proprietati se pot mentiona dilatarea termica,variatia rezistentei electrice cu temperatura etc. In aceste conditii scara de temperatura este definita de relatia:

unde P2-P1, reprezinta variatia proprietatii P pentru intervalul considerat, iar P-P1,este variatia corespunzatoare pentru ¸.

Se observa ca impartind variatia P2-P1,a proprietatii P in N parti egale se obtine:

care exprima valoarea in grade a intervalului determinat de temeperatura de masurat ¸ in raport cu referinta ¸1.

Potrivit relatiilor de mai sus,rezulta ca se pot construi scari termometrice diferite in functie de valorile adoptate conventional pentru intervalul [¸1, ¸2] si de proprietatea P. Mai mult decat atat ,scarile de temperatura pentru acelasi interval si acelasi tip de proprietate pot conduce la valori numerice diferite pentru ¸, [¸1, ¸2]in functie de particularitatile corpului termometric.

In prezent exista doua tipuri de scari de temperatura adoptate de Conferinta Generala de Masuri si Greutati:

-Scara termodinamica de temperatura (STT);

-Scara internationala practica de temperatura (SIPT).

Scara termodinamica de temperatura,denumita si scara Kelvin,este o scara absoluta , construita pe baza teoremei lui Carnot care deriva din principiul al doilea al termodinamicei.

La cea de a 13-a Conferinta Generala de Masuri si Greutati din 1967 s-a adoptat,pe linia celor de mai sus,urmatoarea definitie:

“Temperatura de baza este temperatura termodinamica al carui simbol este T; unitatea de temperatura termodinamica este kelvinul cu simbolul K. Kelvinul este fractiunea 1/273,16 din temperatura termodinamica corespunzatoare punctului triplu al apei”.

Aceeasi Conferinta a stabilit ca, in afara temperaturii termodinamice T, exprimata in kelvini, se poate folosi si temperatura Celsius ¸, pentru care punctul zero se afla cu 0,01ºK sub punctul triplu al apei.

¸=T-273,15 ºC

Un interval sau o diferenta de temperatura au aceeasi valoare indiferent de modul de exprimare in grade Kelvin sau grade Celsius.

I.3. Principiile functionale ale traductoarelor de temperatura. Clasificari.

Temperatura reprezinta una dintre marimile cele mai frecvent masurate in numeroase domenii datorita faptului ca in majoritatea proceselor fizice,chimice,biologice,naturale sau artificiale,intervin fenoimene de natura termica.

Supravegherea si/sau reglarea temperaturii pot fi intilnite practic in toate ramurile industriale,principalele scopuri fiind optimizarea fluxurilor termice in procesele tehnologice,intocmirea bilanturilor de energie termica,evaluarea si reducerea pierderilor prin transfer de caldura,asigurarea si mentinerea anumitor conditii climatice in fazele de productie,depozitare sau transport, etc.

Valorile temperaturilor care trebuie masurate variaza in limite largi de la 200ºC pana la 3000-3500ºC.

O prima clasificare a traductoarelor de temperatura, bazata pe modul in care elementul sensibil preia energia de la mediul a carui temperatura se masoara,permite sa se distinga doua mari categorii:

-traductoare de temperatura cu contact;

-traductoare de temperatura fara contact.

In cazul primei categorii elementul sensibil se afla in contact direct cu mediul, preluarea energiei termice efectuandu-se prin conductibilitate sau convectie.Traductoarele de temperatura cu contact reprezinta categoria cea mai frecvent utilizata in domeniul: 200…1600ºC.

Problema cea mai importanta ,din punct de vedere al preciziei, este aceea a influentei pe care o exercita introducerea elementului sensibil asupra campului de temperatura existent in mediul de masurat. Transferul de caldura de la mediul de masurat la elementul sensibil necesita un anumit timp, de dorit cat mai redus, pana la atingerea echilibrului termic.Constantele de timp caracteristice acestor traductoare sunt sensibil mai mari decat ale traductoarelor pentru alte marimi si ele reprezinta un indicator de performanta esential in proiectarea sistemelor de reglare.De asemenea trebuie relevata necesitatea unor mijloace de protectie a elementului sensibil la imersia acestuia in medii corozive,metale topite, etc.

Preview document

Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 1
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 2
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 3
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 4
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 5
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 6
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 7
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 8
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 9
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 10
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 11
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 12
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 13
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 14
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 15
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 16
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 17
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 18
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 19
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 20
Sistem de Masurarea Temperaturii - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Sistem de Masurarea Temperaturii.doc

Alții au mai descărcat și

Elaborarea Sistemului de Control a Parametrilor Solului și Gestionarea Irigării prin Picurare în Sere

ÎNTRODUCERE Orice gospodărie agricolă care se ocupă cu creşterea legumelor anul împrejur posedă complexe de sere în care şi se creşte producţia...

Sisteme de Achiziție Date pentru Măsurarea Turației

INTRODUCERE Relaţia om - calculator este din ce in ce mai dinamică. Extinderea folosirii calculatoarelor in activităţi care erau pană nu demult...

Măsurarea Debitului

În procesele tehnologice masurarea debitelor de fluide, adica a cantitatii de fluide scurse prin conducte în unitatea de timp, este de cea mai mare...

Sistem Pentru Măsurarea Temperaturii

Pentru masurarea temperaturii se foloseste un senzor semiconductor tip LM335. Senzorul este legat pe intrarea inversoare a unui amplificator...

Proiectarea unui Generator de Semnal Sinusoidal pentru Domeniul de Audiofrecventa

Tema proiectului Proiectati un generator de semnal sinusoidal pentru domeniul de audio-frecventa. Date: Oscilatorul va fi realizat cu ajutorul...

Aparate de Măsurat Digitale

1 GENERALITATI Dupa modul în care se exprima rezultatul masuratorii, aparatele de masurat se împart în doua mari categorii: - aparate de masurat...

Traductor de Temperatura

CAPITOLUL 1 DEFINIREA PROBLEMEI CERINTE FUNCTIONALE Dispozitivul realizat trebuie sa avertizeze optic si sonor asupra depasirii unei temperaturi...

Măsurarea Nivelului

Nivelul unui lichid sau nivelul de interfata dintre doua lichide nemiscibile poate fi determinat prin urmarirea suprafetei de separatie dintre...

Ai nevoie de altceva?