Sisteme conversie electromecanică

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2624
Mărime: 280.88KB (arhivat)
Publicat de: Vladimir Ilie
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Cap.I ARGUMENT 2
  2. Cap.II GENERALITATI 4
  3. Cap.III TEOREMELE CONVERSIEI ELECTROMECANICE 6
  4. Cap.IV TIPURI PRINCIPALE DE CONVERTOARE ELECTROMECANICE 7
  5. Cap.V REGIMURILE CONVERTOARELOR ELECTROMECANICE ROTATIVE 9
  6. V.1. Regimul de generator 9
  7. V.2. Regimul de motor 10
  8. V.3. Transformatorul electric 11
  9. BIBLIOGRAFIE 13

Extras din proiect

Cap.I ARGUMENT

Lucrarea mea se numeste ”Sisteme de conversie electromecanica a energiei’’ si este structurata pe cinci capitole. Am ales aceasta lucrare deoarece prezinta o importanta deosebita in domeniul electrotehnicii.

In prima parte a lucrarii am prezentat “Argumentul” care cuprinde, pe scurt, lucrarea de specialitate.

In cel de-al doilea capitol am prezentat cateva generalitati despre conversia electromecanica, convertoarele electromecanice. Conversia energiei de tip electromecanic se produce intr-un convertor numit electromecanic. Acesta este un sistem fizic care transforma energia electrica in energie mecanica sau energia mecanica in energie electrica. Conversia electrornecanica (intr-un sens sau in altul) se realizeaza prin intermediul campului magnetic.

In convertoarele eiectromecanice producerea fortelor sau cuplurilor se bazeaza pe variatia energiei electrice sau magnetice care este inmagazinata in campurile electrice si magnetice ale acestora.

In structura oricarui convertor electromecanic, sunt prezente trei sisteme principale: sistemul electric (infasurarile), prin care circula curenti electrici continui sau altemativi; sisternul magnetic (miezurile magnetice ale celor doua armaturi), prin care circula fluxurile magnetice; sistemul mecanic (de consolidare), cu multiple roluri: sustinere, rigidizare mecanica, centrare, ventilatie, ridicare, fixare pe platforma sau in ansamblu.

Teoremele conversiei electromecanice sunt: teorema fundamentala a conversiei electromecanice, teorema de inductanta, teorema variatiei curentului.

Teorema fundamentala a conversiei electromecanice formuleaza conditia care trebuie satisfacuta de orice convertor de energie de tip electromecanic, conditie referitoare la defazajul dintre fluxul magnetic si curentul asociat cu un circuit electric sau cu un sistem de circuite.

Teorema de inductanta are o importanta deosebita in cazul convertoarelor electromecanice care transforma energia electrica in energie mecanica (sau invers) prin intermediul energiei magnetice.

Teorema variatiei curentului are urmatorul enunt: O conversie energetica de tip electromecanic are loc numai atunci cand cel putin un sistem de curenti din convertor este variabil in timp.

In capitolul al patrulea am prezentat principalele tipuri de convertoare electromecanice. Orice convertor electromecanic are doua armaturi feromagnetice (masive sau din tole), una fixa si cealalta mobila separate de un spatiu de aer numit intrefier, care face posibila miscarea relativa a celor doua armaturi.

In functie de miscarea efectuata de armatura mobila convertoarele electromecanice se impart in doua categorii: convertoare de tip electromagnet, la care armatura mobila efectueaza o miscare de translatie si masini electrice, la care armatura mobila efectueaza o rniscare de rotatie sau de translatie (masinile liniare).

In ultimul capitol am prezentat regimurile convertoarelor electromecanice rotative: regimul de motor, regimul de generator si transformatorul electric.

Convertoarele electromecanice rotative sunt reversibile din punct de vedere energetic, adica pot transforrna energia electrica in energie mecanica (motor) sau energia meeanica in energie electrica (generator). Reversibilitatea energetica a acestor convertoare decurge din legea inductiei electromagnetice.

Desi transformatorul electric nu este un convertor electromecanic, deoarece nu ii este caracteristica energia mecanica si nu are piese in miscare, acesta se studiaza in acelasi loc cu convertoarele electrornecanice rotative (masinile electrice) din mai rnulte motive.

In finalul lucrarii am prezentat „Bibliografia” ce contine manualele de specialitate din care am extras material pentru lucrarea de specialitate pe care am realizat-o.

Cap.II GENERALITATI

Conversia energiei de tip electromecanic se produce intr-un convertor numit electromecanic. Acesta este un sistem fizic care transforma energia electrica in energie mecanica sau energia mecanica in energie electrica. Conversia electrornecanica (intr-un sens sau in altul) se realizeaza prin intermediul campului magnetic.

Preview document

Sisteme conversie electromecanică - Pagina 1
Sisteme conversie electromecanică - Pagina 2
Sisteme conversie electromecanică - Pagina 3
Sisteme conversie electromecanică - Pagina 4
Sisteme conversie electromecanică - Pagina 5
Sisteme conversie electromecanică - Pagina 6
Sisteme conversie electromecanică - Pagina 7
Sisteme conversie electromecanică - Pagina 8
Sisteme conversie electromecanică - Pagina 9
Sisteme conversie electromecanică - Pagina 10
Sisteme conversie electromecanică - Pagina 11
Sisteme conversie electromecanică - Pagina 12
Sisteme conversie electromecanică - Pagina 13
Sisteme conversie electromecanică - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Sisteme Conversie Electromecanica.doc

Alții au mai descărcat și

Monitorul

O clasificare sumara a monitoarelor ar putea fi dupa unul din criteriile : a) dupa culorile de afisare -monitoare monocrome (afiseaza doar doua...

Stabilizator de Tensiune

3. Functionarea În general, pentru realizarea stabilizatoarelor de tensiune se folosesc proprietatile diodelor. Cel mai simplu tip de...

Te-ar putea interesa și

Studiul, Proiectarea și Simularea unui Generator Asincron cu Rotor în Scurtcircuit

Memoriu justificativ În ultimii ani se tot încearcă o trecere de la sectorul energetic al lumii deja existent, în general dominat de monopoluri cu...

Sisteme de Transmisie și Sisteme Electromecanice la Electromobil

Introducere In lucrare se prezintă principalele noţiuni privind construcţia unui vehicul electric împreuna cu transmisia si sistemul...

Stand de Laborator pentru Studiul Generatorului cu Poli în Gheare

1. MEMORIU JUSTIFICATIV În cadrul prezentului proiect, pe baza studiului particularităţilor constructive şi al comportării generatoarelor sincrone...

Sistem de autoexcitație compound pentru pornirea unui motor sincron

Prefata In aceasta lucrare, s-a urmarit în primul rând o prezentare clara a aspectelor legate de problemele practice si aplicatiile din domeniul...

Sistem de Acționare Electromecanică cu Motor Asincron și Invertor de Tensiune

Introducerea pe scara larga a automatizarii si robotizarii, realizarea noilor tipuri de masini unelte cu comanda program au condus la necesitatea...

Convertorul Electromecanic Sincron

ARGUMENT În studiul oricarei probleme de fizica este necesar sa se defineasca clar sistemul care face obiectul studiului. Prin sistem fizic se...

Proiectare Generator Asincron - Eoliene

Generalităţi În sectorul energetic din majoritatea statelor europene s-au produs transformări majore determinate de necesitatea creşterii...

Mașini electrice speciale de curent continuu

Memoriu Justificativ Maşinile electrice speciale reprezinta unele dintre cele mai importante componente ale sistemelor auromate ,fiind utilizate...

Ai nevoie de altceva?