Tranzistoare

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Tranzistoare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 36 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Electronica

Extras din document

Tranzistorul bipolar este componenta electronica cea mai comuna iar varietatea montajelor ce utilizeaza tranzistoare este impresionanta. Întelegera functionarii acestor montaje, a proiectarii lor pentru aplicatiile dorite, întretinerea si depanarea montajelor pot fi realizate numai prin cunoasterea caracteristicilor esentiale ale tranzistoarelor.

Montajele de polarizare sunt cele care fixeaza punctul static de functionare al tranzistoarelor, deci fixeaza caracteristicile de functionare ale acestora atât în regim continuu cât si în regim dinamic (variabil). Întelegerea modului de functionare al montajelor de polarizare si a stabilitatii punctelor statice de functionare este esentiala pentru întelegerea functionarii montajelor cu tranzistori.

Proiectul îsi propune o prezentare, prin metode specifice utilizarii calculatorului, a structurii tranzistorului si parametrilor acestei structuri, a tipurilor de tranzistoare bipolare, a principiului si regimurilor de functionare ale acestora.

Proiectul îsi propune o prezentare, prin metode specifice utilizarii calculatorului, a structurii tranzistorului si parametrilor acestei structuri, a tipurilor de tranzistoare bipolare, a principiului si regimurilor de functionare ale acestora. Fiecare din unitatile propuse contribuie la aceste obiective astfel:

Structura. Parametrii structurii – prezinta tranzistorul ca element neliniar, introduce tipurile de tranzistoare bipolare si montajele fundamentale cu tranzistoare;

Principiul de functionare – introduce principiul de functionare, ecuatiile fundamentale si factorii de amplificare în curent;

Regimurile de functionare ale tranzistoarelor – prezinta si analizeaza detaliat regimurile de functionare ale tranzistoarelor bipolare, punând bazele analizei montajelor mai complexe.

CAPITOLUL II. TRANZISTOARE BIPOLARE

2.1DESCRIERE

Un element activ al unui circuit este un element care conectat la o sursa, primeste un semnal în intrare si furnizeaza un semnal la iesire. Au loc deci simultan doua procese: transmisia de informatii între intrare si iesire si transferul de energie de la sursa la iesire. O componenta activa de circuit are deci minimum trei electrozi si este neliniara.

Cei trei electrozi sunt:

- unul de comanda la care se aplica semnalul de intrare;

- unul de emisie la care o sursa exterioara furnizeaza energie;

- unul de receptie la care se culege semnalul de iesire.

Tranzistorul bipolar este un dispozitiv format din trei straturi semiconductoare separate de doua jonctiuni. Cele trei straturi poarta numele de emitor, baza si respectiv colector.

Practic se pot realiza doua tipuri de tranzistori: NPN si PNP (figura 1).

Fig. 1

Curentul principal circula între emitor si colector si sensul sagetii situate în emitor indica sensul fizic al acestui curent (pentru tranzistorul NPN este spre exterior, iar pentru tranzistorul PNP este spre interior). Pe baza tranzistorului se aplica semnalul de comanda, care este mic în comparatie cu curentul principal.

Interesul tranzistorului consta în controlul asupra curentului de colector printr-un curent mult mai mic.

În mod curent tripolul EBC este transformat într-un cvadripol prin punerea în comun a unui electrod între intrarea si iesirea cvadripolului. În figura 2 sunt prezentate cele trei posibilitati de conectare (montajele cu emitor comun, colector comun si baza comuna).

Fig. 2

Structura unui tranzistor NPN este prezentata în figura 3.a. În fig 3.b se prezinta dopajul celor trei regiuni ale tranzistorului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tranzistoare.doc