Acumulator cu Plumb

Imagine preview
(4/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Acumulator cu Plumb.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Vasile Ilie

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Extras din document

Acumulatorul cu plumb

1. CE ESTE ACUMULATORUL ACID-PLUMB ?

Acumulatorii sunt echipamente ce transforma energia chimica în electricitate.

Acumulatorii sunt un mod eficient de a face electricitatea portabila. In plus, acumulatorii furnizeaza energie în scopul de a înlocui energia electrica furnizata de reteaua electrica.

Pe masura ce întregul glob devine dependent de electricitate, mobilitatea bateriilor joaca un rol si mai important în viata de zi cu zi.

2. ISTORIA BATERIEI

Cei mai multi istorici situeaza inventia bateriei in jurul anului 1800, atunci cand experimentele lui Alessandro Volta au generat curent electric din reactii chimice între elemente diferite.

Pila voltaica originala folosea discuri din zinc si argint si un separator poros dintr-un material nonconducator, saturat de apa sarata. Experimentele cu diferite combinatii de metale si electroliti au continuat in urmatorii 60 de ani.

Johann Ritter a demonstrat pentru prima oara elementele unei baterii reincrcabile in 1802, dar totusi acestea au ramas o curiozitate de laborator, pna trziu, in secolul dinamurilor actionate cu abur capabile sa le reincarce.

,n prima jumatate a sec XIX experimentele au continuat cu o varietate de combinatii de materiale cu electrozi pozitivi/negativi si diversi electroliti. Abia in anul 1860 stramosii bateriilor din zilele noastre au fost descoperiti, respectiv George Leclanche a construit prima baterie din carbon-zinc.

Bateriile secundare dateaza dupa 1860, cnd Raymond Gaston Plante a inventat bateria plumb-acid.

Celula acesteia se baza pe 2 placute subtiri separate de o folie de cauciuc. El a rulat aceasta combinatie si a introdus-o intr-o solutie diluata de acid sulfuric. Initial capacitatea era limitata din cauza placutei pozitive ce prezenta putin material pentru a face reactie.

Pe la 1881, Faure si altii au creat baterii folosind o pasta de oxid de plumb pentru placa pozitiva, aceasta permitind o formare mai rapida.

Din moment ce majoritatea problemelor cu bateriile plumb-acid innundate implicau scurgerea electrolitului, cele mai multe incercari au fost facute in idea de a elimina acidul liber din baterie. Cercetatorii germani au descoperit la inceputul anilor ‘60 un gel-electrolit pentru bateria plumb-acid ceea ce a constituit o imbunatatire.

3. PLUMBUL

Plumbul este unul dintre primele metale folosite de catre oameni, folosirea lui datnd din 6500 I.Ch..

Tevi de plumb antice au fost descoperite in Egipt datnd din timpul lui Pharaohs ce a folosit plumbul in emailul obiectelor de ceramica.

Plumbul este de obicei asociat cu alte minerale- zinc, cupru, argint-, proprietatile sale naturale precum masa, maleabilitatea, punct de topire scazut, rezistenta la coroziune, proprietati electrice si rezistenta indelungata, facndu-l indispensabil in industria mondiala.

Plumbul are rata cea mai ridicata de reciclare dintre toate materialele industriale din lume.

- Alcatuirea acumulatorului cu plumb

O carcasa din polietilena (monobloc)

1. Placi interne pozitive si negative, realizate din plumb.

2. Separatori placi din material poros sintetic.

3. Electrolit, o solutie diluata din acid sulfuric si apa.

4. Borne din plumb, legatura dintre baterie si corpul ce are nevoie de energie.

- Procesul de fabricare

Procesul de fabricare incepe cu productia carcaselor (monobloc).

Vasul acumulatorului trebuie sa reziste la actiunea electrolitului (H2SO4 diluat) si se executa din sticla, ebonita, polipropilena (in cazul acumulatorului de autoturism).

Pentru acumulatorul de 12 V (pentru autoturisme), monoblocul este impartit in 6 diviziuni / celule.

Fisiere in arhiva (1):

  • Acumulator cu Plumb.doc