Caiet practică - electricitate

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Electrotehnică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 25587
Mărime: 14.25MB (arhivat)
Publicat de: Alexandra Crăciun
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Petre Vasile

Extras din proiect

Electricitatea si aplicatiile sale au luat un mare avant inca din secolul al XIX-lea, cand se realizeaza transportul energiei electrice la distante mari si se prezinta primul tren electric la o expozitie din Berlin.

Inceputul secolului al XX-lea se caracterizeaza prin introducerea tractiunii electrice pe unele cai ferate, pentru ca ceva mai tarziu acest sistem de tractiune sa capete un rol din ce in ce mai important, tinzand sa se devolte in mod continuu pe toate continentele. Aceasta se datoreaza faptului ca tractiunea electrica reprezinta un sistem modern, rational si cu siguranta sporita in circulatie. In conditiile actuale de dezvoltare a sistemelor electro-energetice, tractiunea electrica se impune mai ales pe linii cu profil dificil si cu traffic intens ca un sistem mult mai rentabil decat celelalte sisteme de tractiune(abur sau diesel). In ultimii ani se observa un ritm accentuat si sustinut in ceea ce priveste dezvoltarea cailor ferate electrificate pe tot globul. Lungimea cailor ferate electrificate in acesti ani se apreciaza ca s-a dublat fata de reteaua existenta anterior.

Prima cale ferata electrificata din lume a fost construita pe distanta Cannes-Grasse si inaugurate la 16.12.1911.

La noi in tara primele cai ferate electrificate au fost construite in curent continuu de 1.5 kV pe liniile Arad-Ghiroc-Pincota (23km + 34km) si Ghiroc-Radna (13km), in anul 1912. Dupa aceasta premiera, o serie de specialisti romani incep sa studieze posibilitatea dezvoltarii energeticii si electrificarii cailor ferate romane. Asa, de exemplu, in anul 1913 sub conducerea prof. I. S. Gheorghiu s-a dezvoltat un studiu cu privire la elctrificare liniei ferate Pietrosita-Moroieni-Sinaia si a sectiei Predeal-Sinaia-Ploiesti.

In timp, au mai fost studiate si propuse proiecte pentru electrificarea urmatoarelor cai ferate:

- 1924/1925 – studiu pentru electrificarea liniei Brasov-Predeal-Ploiesti

- 1928/1930 – studiu pentru electrificarea liniei Brasov-Campina

- 1932 – elaborarea de caiete de sarcini in vederea tinerii unei licitatii pentru electrificarea in curent continuu a liniei Brasov-Ploiesti, cu concursul unor firme straine

- 1941 – se pune din nou problema electrificarii liniei Brasov-Ploiesti in colaborare cu firme germane

- 1942 – si infiinteaza Directia de electrificare C.F.R. sub conducerea prof. ing. D. Leonida, avand ca obiectiv electrificarea cailor ferate.

Toate aceste studii si preocupari nu au avut insa nici un sprijin, ci din contra, au intampinat o serie de greutati din partea guvernelor din trecut. Dupa anul 1944 au fost reluate si aprofundate, parte din ele punandu-se in aplicare.

Astfel, in anul 1963 s-a inceput electrificarea primei magistrale de cale ferata, Brasov-Bucuresti. Primul tronson electrificat Brasov-Predeal s-a dat in exploatare in anul 1965, urmand dupa aceea Predeal-Campina in anul 1966 si Campina-Ploiesti Triaj la 25 mai 1967. Inaugurarea intrgii magistrale Brasov-Bucuresti a avut loc la 16 februarie 1969.

Magistrala Craiova-Caransebes-Calnic s-a electrificat si s-a dat in functie in anul 1971. Sectiile Filiasi-Tg.Jiu-Amaradia si Mintia-Subcetate s-au dat in exploatare in anul 1972, iar in anul 1973 s-a dat in functie intreaga magistrala Craiova-Filiasi-Simeria-Mintia. Concomitent s-a dat in functie si sectia Adjud-Ghimes.

In anii 1974 si 1975 au fost electrificate liniile Ghimes-Ciceu, Ciceu-Deda, Ciceu-Brasov-Caransebes-Timisoara-Curtici, iar in anul 1977 liniile Ploiesti-Buzau si Bucuresti-Cernavoda. In anul 1978 urmeaza electrificarea liniei Buzau-Adjud, care va inchide primul inel Brasov-Ploiesti-Adjud-Ciceu-Brasov. Se vor e;ectrifica de asemenea liniile Cernavoda-Constanta si Deda-Beclean-Dej intrand in executie alte linii ca: Brasov-Teius, Buzau-Galati, Adjud-Suceava etc.

Din literature de specialitate, precum si din statisticile privind dezvoltarea cailor ferate electrificate si a sistemelor de electrificare, se pot trage unele concluzii:

- tarile care au introdus primele sistemul de tractiune electrica au lungime mai mare de cale ferata electrificata, astfel ca majoritatea traficului este preluat de tractiunea electrica. Aceste tari sunt: Rusia, Elvetia, Olanda, Suedia, Italia, R.F. Germana, Franta;

- alta grupa de tari, cum sunt: Belgia, Spania, Anglia, R.D. Germana, Luxemburg, Polonia, Cehoslovacia, Iugoslavia, Ungaria, au pus un deosebit accent pe dezvoltarea tractiunii electrice mai ales dupa cel de al II-lea razboi mondial, continuand si in present;

- o alta grupa de tari care de cativa ani au introdus tractiunea electrica pe calea ferata, au un program bogat de electrificare feroviara, asa de exemplu Romania si Bulgaria.

In unele tari dezvoltate din punct de vedere tehnic, cum sunt: Italia, Suedia,

Austria, Anglia, ritmul de extindere al tractiunii electrice este mai lent. Aceeasi tendinta se observa si in S.U.A., unde s-a pus accent mai mult pe tractiunea diesel.

Echipamentul electric al circuitelor de forta

Echipamentul electric al circuitelor de forta din substatiile de tractiune cuprinde: transormatoarele de putere 100/27,5 kV, aparatajul de conectare 110 si 25 kV (intrerupatoare si separatoare), transformatoarele de masura (tensiune si curent) de 110 si 25 kV.

Acest echipament, cu exceptia transformatoarelor de putere, este partial identic iar partial, derivat din echipamentul utilizat in statiile electroenergetice trifazate.

Transformatoarele de putere utilizate in substatiile de tractiune sunt de tip monofazat alimentat in curent alternativ cu frecventa de 50Hz, neutilizate in statiile de 110/35/6 kV ale sistemului energetic.

Aparatajul electric al partii de 110 kV al substatiilor de tractiune este de tip bipolar derivat din aparatajul tripolar. Aparatajul partii de 25 kV este de tip exclusiv monopolar derivate din cel tripolar de 35 kV.

Echipamentul electric al circuitelor de forta trebuie sa functioneze in depline conditii de siguranta. O intrerupere in functionare, conduce la intreruperea alimentarii liniei de contact si oprirea trenurilor remorcate cu locomotive electrice.

In functionarea echipamentului electric al circuitelor de forta se disting doua regimuri de functionare; regim normal si regim de defect sau avarie.

In regim normal, aparatajul si partile conducatoare de current functioneaza in conditii bune daca curentul si tensiunea nu depasesc valorile nominale ale aparatului.

In regim de avarie, aparatajul este solicitat mult datorita cresterii curentului sau tensiunii, crestere cauzata de scurtcircuite, supratensiuni de comutatie sau cauzate de descarcarile atmosferice.

Tensiunile nominale si curentii nominali formeaza parametric de baza ai tuturor aparatelor de inalta tensiune.

Tensiunea nominala a aparatului Un este tensiunea la care are loc functionare normala de durata a aparatului si care corespunde unei anumite clase de tensiune. In tara noastra echipamentul si aparatajul electric se construieste pentru urmatoarele tensiuni nominale: 0.5 ; 1 ; 6 ; 10 ; 15 ; 20 ; 35 ; 110 ; 220 si 400 kV.

Pentru buna functionare a aparatelor si izolatoarelor partilor conductoare de current este necesar ca: Umax≤ Un unde:

- Umax este tensiunea de lucru a instalatiei;

- Un este tensiunea nominala a aparatului.

Valoarea tensiunii nominale influenteaza foarte mult dimensiunile principale de gabarit ale aparatelor, deoarece distantele dintre partile conductoare ale diferitelor faze, precum si distantele dintre partile conductoare si pamant, se aleg plecand de la rigiditatea dielectrica admisa a spatiilor izolante, care pentru fiecare clasa de tensiune nominala se caracterizeaza prin tensiunea de incercare. In tabelul 1 sunt indicate valorile tensiunii de incercare, pentru diferite valori ale tensiunii nominale.

Curentul nominal (de durata) al aparatului In este curentul care poate trece prin aparat in timp nelimitat si la care, incalzirea diferitelor parti ale aparatului (contacte, izolatie, legaturi, etc.), nu trebuie sa depaseasca anumite valori admise pentru o temperature data a mediului ambient.

Valoarea curentului nominal care trece prin aparat, determina incalzirea aparatului in regimul de functionare indelungata si influenteaza in special asupra dimensiunilor caii de curent.

Calea de curent a aparatului reprezinta un ansamblu compus din anumite parti conductoare (tije, bare, cutite, bobine, legaturi flexibile, etc.), legate intre ele electric si mecanic, prin diferite elemente de prindere cu contact. Trecerea prin calea de curent a aparatului, a curentului nominal in regim normal de functionare de lunga durata si a curentilor de scurta durata in caz de scurtcircuit in regim de avarie, determina incalzirea nu numai a elementelor, ci si a tuturor celorlalte elemente legate constructiv de acestea (parti metalice ca suport, parti din materiale izolante s.a.).

Preview document

Caiet practică - electricitate - Pagina 1
Caiet practică - electricitate - Pagina 2
Caiet practică - electricitate - Pagina 3
Caiet practică - electricitate - Pagina 4
Caiet practică - electricitate - Pagina 5
Caiet practică - electricitate - Pagina 6
Caiet practică - electricitate - Pagina 7
Caiet practică - electricitate - Pagina 8
Caiet practică - electricitate - Pagina 9
Caiet practică - electricitate - Pagina 10
Caiet practică - electricitate - Pagina 11
Caiet practică - electricitate - Pagina 12
Caiet practică - electricitate - Pagina 13
Caiet practică - electricitate - Pagina 14
Caiet practică - electricitate - Pagina 15
Caiet practică - electricitate - Pagina 16
Caiet practică - electricitate - Pagina 17
Caiet practică - electricitate - Pagina 18
Caiet practică - electricitate - Pagina 19
Caiet practică - electricitate - Pagina 20
Caiet practică - electricitate - Pagina 21
Caiet practică - electricitate - Pagina 22
Caiet practică - electricitate - Pagina 23
Caiet practică - electricitate - Pagina 24
Caiet practică - electricitate - Pagina 25
Caiet practică - electricitate - Pagina 26
Caiet practică - electricitate - Pagina 27
Caiet practică - electricitate - Pagina 28
Caiet practică - electricitate - Pagina 29
Caiet practică - electricitate - Pagina 30
Caiet practică - electricitate - Pagina 31
Caiet practică - electricitate - Pagina 32
Caiet practică - electricitate - Pagina 33
Caiet practică - electricitate - Pagina 34
Caiet practică - electricitate - Pagina 35
Caiet practică - electricitate - Pagina 36
Caiet practică - electricitate - Pagina 37
Caiet practică - electricitate - Pagina 38
Caiet practică - electricitate - Pagina 39
Caiet practică - electricitate - Pagina 40
Caiet practică - electricitate - Pagina 41
Caiet practică - electricitate - Pagina 42
Caiet practică - electricitate - Pagina 43
Caiet practică - electricitate - Pagina 44
Caiet practică - electricitate - Pagina 45
Caiet practică - electricitate - Pagina 46
Caiet practică - electricitate - Pagina 47
Caiet practică - electricitate - Pagina 48
Caiet practică - electricitate - Pagina 49
Caiet practică - electricitate - Pagina 50
Caiet practică - electricitate - Pagina 51
Caiet practică - electricitate - Pagina 52
Caiet practică - electricitate - Pagina 53
Caiet practică - electricitate - Pagina 54
Caiet practică - electricitate - Pagina 55
Caiet practică - electricitate - Pagina 56
Caiet practică - electricitate - Pagina 57
Caiet practică - electricitate - Pagina 58
Caiet practică - electricitate - Pagina 59
Caiet practică - electricitate - Pagina 60
Caiet practică - electricitate - Pagina 61
Caiet practică - electricitate - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Caiet Practica - Electricitate.doc

Alții au mai descărcat și

Protecția împotriva punerilor la pământ a rețelelor de medie tensiune

CAPITOLUL 1 PROBLEME GENERALE ALE INSTALAŢIILOR DE PROTECŢIE PRIN RELEE UTILIZATE ÎN SISTEMELE ELECTROENERGETICE 1.1 Introducere Una din...

Echipament de încălzire electrică prin tub cu trecere directă de curent destinat încălzirii uleiului alimentar pentru procesarea ecologică a alimentelor

1. DESTINAŢIA ŞI DOMENIUL DE UTILIZARE 2. CARACTERISTICI PRINCIPALE 3. DATE SUPLIMENTARE 4. RECOMANDĂRI PRIVIND UNITATEA EXECUTANTĂ. 5. MĂSURI...

Proiect Electrotermie

CAPITOLUL 1 NOTIUNI GENERALE DESPRE INCALZIREA PRIN INDUCTIE Incalzirea prin inductie electromagnetica se bazeaza pe efectul de patrunderea a...

Reglarea Automată a Nivelului

Elemente Arcuitoare Generalitati: Folosirea elementelor arcuitoare în constructia produselor electrotehnice este legata de principiul de...

Intrerupător cu SF6 - Orthofluor FPX

Întrerupătoare cu SF6 - ORTHOFLUOR FPX confera: Simplitate; Fiabilitate; Performanţe. Fig. 1. - Întrerupătorul ORTHOFLUOR FPX Din punct de...

Voltmetre verificatoare și înregistratoare

1. Domeniu de aplicare Norma se refera la verificarea/etalonarea voltmetrelor indicatoare si inregistratoare,destinate masurarilor de tensiuni...

Standardizarea în industria electrotehnică

Standardul este un document tehnic stabilit sau aprobat de un organism recunoscut (de ex. Asociatia de Standardizare din România – ASRO sau...

Noțiuni generale despre electrotehnică

1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE Pentru a sublinia importanta insuşirii cunostinţelor din domeniul ingineriei electrice, este necesar sa se arate că forma...

Te-ar putea interesa și

Caiet de practică sucursală de distribuție a energiei electrice Buzău

Sectiunea A – Informatii privind unitatea partenera de practica Despre Companie: “Intreprinderea de Retele Electrice Buzau” a fost înfiinţată la...

Caiet de practică la calculatoare și automatizări

INFIINTARE: 15.02.1993 sub denumirea de S.C." EFF EFF Romania" S.R.L. Lugoj. DENUMIREA ACTUALA: S.C. NOVAR ELECTRIC ROMANIA SRL SCHIMBARE DE...

Reductor în trepte

Memoriu justificativ Reductor in trepte Elaborarea procesului tehnologic de asamblare Procesul tehnologic de asamblare cuprinde operaţiile de...

Inițierea în domeniul hairstyle

1. SCOPUL CURSULUI Dacă .ii la imaginea ta, nu te încăpă.âna să faci experimente .i să î.i vopse.ti părul acasă. În prea pu.ine cazuri rezultatul...

Caiet de Practică S.C. TERQUA S.R.L.

1.1 Dispozitii generale Art. 1. - (1) Normele generale de protectie a muncii cuprind principii generale de prevenire a accidentelor de munca si...

Proiect practică anul I

10 Iulie 2007 Protectia muncii În ceea ce priveste domeniul constructiilor, proiectarea si executarea de orice fel de cladiri, definitive sau...

Caiet de practică privind activitățile zilnice desfășurate în cadrul acestor stagii

CAPITOLUL I - STAGII DE PRACTICĂ DESFĂȘURATE ÎN CADRUL INSTITUȚIEI AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ZOOTEHNIE 1.1. DESCRIEREA UNITĂȚII 1.1.1. LEGISLAȚIA...

Instalarea Becurilor Xenon

Instalarea becurilor xenon Pasul 1: Inrerupeti alimentarea cu energie electrica a masinii, scoateti becul vechi si inlocuiti siguranta cu una de...

Ai nevoie de altceva?