Cercetari si Aplicatii in Tehnica Magnetilor Permanenti

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Cercetari si Aplicatii in Tehnica Magnetilor Permanenti.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere pdf de 73 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Pof. dr. Ing. Liviu MODRAN

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Cuprins

1.
Introducere 2
2.
Propietăţile MP. Tendinţe actuale în fabricaţie 4
2.1. Proprietăţile fizico-chimice ale MP 4
2.1.1. Magneţi NeFeB 4
2.1.2. Magneţi permanenţi SmCo 6
2.1.3. Magneţi permanenţi din ferită 6
2.1.4. Magneţi permanenţi Alnico 7
2.2. Mărimi magnetice 9
2.3. Caracteristicile de funcţionare ale magneţilor permanenţi 11
3. Măsurarea mărimilor magnetice 19
3.1. Măsurarea inducţiei magnetice. Teslametru 19
4. Calculul numeric al circuitelor elctromagnetice 24
4.1. Legile câmpului şi ale circuitului electromagnetic 24
4.2. Prezentarea programului de calcul numeric al câmpului magnetic 25
4.2.1. Probleme de magnetostatică 26
4.2.2. Probleme armonice 27
4.2.3. Analiza prin metoda elementului finit 29
4.2.4. Modelarea magneţilor permanenţi 30
5. Mgnetizarea MP. Instalaţia de magnetizare 35
5.1. Instalaţia de magnetizare şi desene CAD 35
5.1.1. Calculul circuitului magnetic al magnetizatorului 37
5.1.2. Calculul numeric al magnetiatorului 44
5.1.3. Instalaţia de alimentare a magnetizatorului 50
6. Aplicţii cu magneţi permanenţi 55
6.1. Prezentare succintă a aplicaţiilor cu MP 55
6.2. Cvasimagnetomotorul cu întrefier axial progresiv 58
7. Concluzii generale 70
BIBLIOGRAFIE 72

Extras din document

Universul este doar fizică, o fizică a echilibrelor energetice în multitudinea formelor existente. Este nevoie de intervenţia unor oameni în acest joc de energi.

Motto

Introducere

Magneţii permanenţi (MP) sau materialele magnetice dure sunt caracterizate printr-o rezistenţă mare la demagnetizare, odată ce acestea au fost magnetizate. MP reprezintă una dintre cele mai importante direcţii ale cercetării ştiinţifice contemporane, asemănătoare cu materialele radioactive. Utilizând tehnici experimentale tot mai avansate, de o remarcabilă fineţe şi putere de pătrundere, câmpul cercetărilor în domeniu a fost considerabil lărgit. Studiului materialelor cristaline masive i s-au adaugat, rând pe rând, studiul magnetismului esantioanelor cu geometrie specială (straturile subtiri si multistraturile, particulele fine, firele si fibrele), cel al magnetismului sistemelor dezordonate si amorfe, al nanostructurilor, al moleculelor organice si al lichidelor magnetice, fiecare din ele cu un câmp enorm de aplicaţii posibile. Adesea “ignoraţi” deoarece în echipamentele în care sunt introduşi, rolul lor este pus puţin în evidenţă, magneţii permanenţi s-au afirmat în prezent drept componente indispensabile în cele mai diverse domenii ale tehnicii şi activităţii sociale.

Calitatea esenţială a unui magnet permanent este proprietatea sa de a stoca cu pierderi neglijabile energia magnetică. În consecinţă MP va genera un câmp magnetic propriu, fapt ce conferă independenţă energetică dispozitivelor şi

instalaţiilor dotate cu asemenea elemente şi se mai dovedeşte util atunci când restricţii de spaţiu interzic folosirea electromagneţilor. Energia necesară menţinerii câmpului este înmagazinată în magnet în decursul procesului magnetizării sale iniţiale, într-un câmp exterior foarte puternic, dupa înlăturarea căruia magnetul păstrează o importantă magnetizaţie (sau inducţie) remanentă Mr. O asemenea remanenţă presupune, evident, si o magnetizaţie (sau inducţie) de saturaţie ridicată, MS. Magneţii permanenţi (MP) artificiali au un proces de fabricaţie complex, care include mai multe faze (de ex. amestecul pulberii, sinterizarea, încălzirea şi răcirea controlată în câmp magnetic) care pot fi realizate numai în intreprinderi de profil. Fabrici de producere a MP s-au dezvoltat în toată lumea inclusiv America, Europa, China, Japonia. Materialele magnetice dure sunt caracterizate printr-o rezistenţă mare la demagnetizare, odată ce acestea au fost magnetizate, deci pot fi transpostate scoase din circuitul magnetic până la beneficiar. Materialele magnetice din pământuri rare (de ex. neodim-fier-bohr) sunt magnetizate în faza finală a procesului de fabricaţie. În schimb magneţii din ferită, care au energii interne mai mici pot fi magnetizaţi în instalaţii la beneficiar. Complexitatea instalaţiei de magnetizare depinde de direcţia de magnetizare şi de numărul perechilor de poli.

Fisiere in arhiva (2):

  • Cercetari si Aplicatii in Tehnica Magnetilor Permanenti
    • DIPLOMA COPERTA.pdf
    • poiect diploma.pdf

Alte informatii

UNIVERSITATEA LUCIAN BLAGA DIN SIBIU FACULTATEA DE INGINERIE HERMANN OBERTH SPECIALIZAREA ELECTROMECANICĂ