Contacte Electrice

Imagine preview
(6/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Contacte Electrice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Adam Rebeles

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Cuprins

I. Argument pag 3
II.Memoriu de prezentare
1. Contacte electrice.Generalitati pag 4
2. Trecerea curentului electric prin suprafetele de contact.
Rezistenta de contact pag 5
3.Materiale pentru contacte pag 10
4.Formele constructive ale contactelor aparatelor
electrice pag 11
5.Tehnologia fabricarii contactelor din materiale trase sub forma de
sarma sau din bare pag 14
6.Materiale utilizate la constructia contactelor pag 17
7.Metode de imbinare a conductelor electrice pag 18
III.Norme de protectia muncii

Extras din document

I.Argument

Contactul electric:

- legatura electrica intre doua piese sau elemente conductoare, realizata prin atingere

-ansamblu din doua piese metalice numite elemente de contact sau piese de contact prin a caror atingere se stabileste conducţia într-un circuit electric

Functiile contactelor electrice:

-stabileste conductia într-un circuit electric

-conectează unul sau mai mulţi consumatori cu sursa de curent.Contactul electric reprezinta atat locul de trecere a curentului de la o piesa conductoare de curent la alta piesa similara conductoare, cat si piesa propriu-zisa (numita si piesa de contact).

In toate instalatiile electrice, in constructia aparatelor si masinilor electrice aceste locuri de contact sunt puncte sensibile, carora trebuie sa li se dea o atentie deosebita in cursul realizarii montajului si in cursul exploatarii.

Un contact necorespunzator se incalzeste din ce in ce mai mult si provoaca distrugerea unor piese izolante insonjuratoare, avand ca urmare aparitia unor efecte grove, cum sunt scurtcircuitele, incendiile etc.

In consecinta, trebuie avute in vedere corespondenta puterii motoarelor si curentilor diferitelor receptoare cu sectiunile conductoarele, cablurilor si curentii nominali si de utilizare ai aparatelor folosite.

Rezistenta de contact, parametrul principal al oricarui contact electric, este rezistenta suplimentara care apare la locul de contact fata de rezistenta caii de curent respective in cazul in care nu ar fi intrerupta in locul de contact.

Clasificarea contactelor electrice:

-permanente: piesele de contact nu se desfac în timpul funcţionării;

forţa de apăsare este asigurată cu şuruburi;

-contacte alunecatoare(glisante):piesele de contact nu se desfac în timpul funcţionării, dar se deplasează una faţă de cealaltă, una dintre piese alunecând peste cealaltă;

II.Memoriu de prezentare

Contacte electrice

1.Generalitati

Intreruperea unui circuit electric este intotdeauna insotita de un arc electric intre contactele aparatului de comutatie. Acest arc se numeste de deschidere . Daca acest proces de aparitie a arcului n-ar exista , ar aparea mari greutati in folosirea instalatiilor electrice , deoarece toata energia acumulata in campul magnetic al sistemului s-ar transforma , la intreruperea circuitului, in energie a campului electric , ceea ce ar aduce la supratensiuni periculoase pentru instalatiile electrice. Prezenta arcului electric permite sa se intrerupa un circuit de curent continuu, fie cu supratensiuni mici nepericuloase fie fara supratensiuni. Energia campului magnetic al sistemului se transforma in arcul electric in energie calorica.

De asemenea, si la inchiderea circuitelor electrice apare un arc intre contactele aparatului de comutatie, dar efectul termic al acestui arc este mic datorita vitezei mari de inchidere a contactelor. Cercetarile au aratat ca procesul de formare a arcului electric la desfacerea a doua contacte ale unui circuit strabatut de curent se desfasoara in felul urmator. In momentul cand cele doua contacte se separa, stratul subtire de aer de rezistenta r care se interpune intre ele este strabatut de curentul electric si prin aceasta trecere a curentului se produce o temperatura foarte mare, care da nastere la o licarire albstra de mare stralucire – o scanteie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contacte Electrice.doc