Cuprins
Cap.I ARGUMENT 2
Cap.II CONTROLUL PROCESELOR TEHNOLOGICE CU
AJUTORUL CALCULATORULUI 4
II.1. Functiuni si structuri de conducere numerica 4
II.1.1. Calculator „consultant" pentru conducerea
procesului tehnologic 5
II.1.2. Calculator pentru control centralizat 5
II.1.3. Calculatorul „ghid" de conducere a
procesului 7
II.1.4. Conducerea numerica directa a proceselor
(CND) 7
II.1.5. Conducerea ierarhizata a proceselor
tehnologice 9
II.2. Exemple de sisteme de conducere automata cu
calculatorul 12
II.2.1. Sistem de conducere automata a unui proces
de reglare a temperaturii intr-un cuptor 12
II.2.2. Sistem pentru controlul proceselor industriale
distribuite 14
BIBLIOGRAFIE 16
Extras din document
Cap.I ARGUMENT
In aceasta lucrare am prezentat tema „Controlul proceselor tehnologice cu ajutorul calculatorului”. Aceasta este structurata in doua capitole. In primul capitol am prezentat “Argumentul” care reprezinta o sinteza a lucrarii de specialitate.
Utilizarea pe scara larga a structurilor numerice in conducerea instalatiilor tehnologice se explica prin cateva avantaje esentiale pe care le au echipamentele digitale de conducere, fata de cele analogice. Dintre acestea mentionam:
- capacitate deosebit de ridicata de procesare a datelor, care permite implementarea unor functii de automatizare de mare complexitate, cum sunt: monitorizarea grafica avansata a instalatiilor (incluzand si functiuni de diagnoza), optimizarea proceselor, conducerea automata utilizand tehnica de inteligenta artificiala;
- flexibilitate ridicata a sistemelor de conducere, ca o consecinta a implementarii prin software a algoritmilor;
- in tehnica de calcul exista un nivel foarte ridicat de integrare a componentelor electronice, care dã posibilitatea realizarii unor structuri de conducere automata performante, intr-o realizare constructiva, compacta, relativ ieftina si de inalta fiabilitate.
Valorificarea posibilitatilor oferite de echipamentele de conducere numerica nu este o problema Principalele probleme care se pun in proiectarea si realizarea unei aplicatii de conducere automata cu echipamente digitale sunt: aplicarea unei metodologii adecvate pentru proiectarea de ansamblu a aplicatiei, rezultand functiunile, structura, resursele hard si soft necesare; configuratia hard si soft a aplicatiei si implementarea ei, presupunand ca proiectantul dispune de un ansamblu de metode, algoritmi, sisteme de operare pentru timp real, biblioteci de subprograme pentru probleme tipice etc.
In prima parte a capitolul doi am prezentat functiuni si structuri de conducere numerica: calculator „consultant" pentru conducerea procesului tehnologic, calculator pentru control centralizat, calculatorul „ghid" de conducere a procesului, conducerea numerica directa a proceselor (CND), conducerea ierarhizata a proceselor tehnologice.
In functie de tipul procesului, de gradul de cunoastere a modelului sau matematic, de natura perturbatiilor ce actioneaza asupra procesului, de criteriile de performanta urmarite, de gradul de complexitate al procesului, se alege structura sistemului de conducere cu cele patru grupe principale de elemente (echipamente, programe pentru calculator, proceduri de operare si operatori umani).
In configuratia calculator „consultant" pentru conducerea procesului tehnologic, calculatorul nu este cuplat direct la proces, ci prin intermediul operatorului care, in anumite situatii, se „consulta" cu calculatorul in vederea asigurarii functionarii procesului la parametrii impusi. Operatorul, pe baza unor informatii privind evolutia procesului, introduse in calculator, primeste rezultatele unor calcule sau simulari ale acestuia, care-i permit a interveni asupra procesului direct sau asupra referintei din buclele de reglare ale diversilor parametri.
Calculatorul pentru control centralizat este destinat culegerii datelor din proces si supravegherea desfasurarii procesului tehnologic. Calculatorul masoara si inregistreaza periodic, automat, parametrii tehnologici cu ajutorul unor traductoare cuplate direct la calculator; comparand valorile masurate cu valorile limita si semnaleaza abaterile generand in unele cazuri comenzi simple spre elernentele de executie corespunzatoare pentru readucerea parametrilor intre limite; urmareste functionarea corecta a utilajelor si alarmeaza in caz de tendinte de functionare necorespunzatoare; elaboreaza periodic bilanturi de materiale si energie, protocoale asupra functionarii si incarcarii utilajelor.
Calculatorul in cazul conducerii numerice directe a proceselor actioneaza direct asupra procesului tehnologic, fara interventia operatorului tehnolog, fund cuplat direct sau indirect cu elemente de executie cc actioneaza asupra procesului.
In ultima parte a capitolului doi am prezentat cateva exemple de sisteme de conducere automata cu calculatorul: sistem de conducere automata a unui proces de reglare a temperaturii intr-un cuptor si sistem pentru controlul proceselor industriale distribuite.
In finalul lucrarii am prezentat „Bibliografia” ce contine manualele de specialitate din care am extras material pentru lucrarea de specialitate pe care am realizat-o.
Preview document
Conținut arhivă zip
- act pneumatice.doc
- Controlul proceselor tehnologice cu ajutorul calculatorului.doc