Dispozitive Semiconductoare

Proiect
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Electrotehnică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 6937
Mărime: 555.67KB (arhivat)
Publicat de: Jean Ene
Puncte necesare: 8
Atestat electrotehnica

Cuprins

  1. Argument 2
  2. Dispozitive semiconductoare. Materiale semiconductoare 4
  3. 1) Jonctiunea pn 4
  4. 1.1) Generalitati 4
  5. 1.2) Tehnologia de fabricare a jonctiunii pn 5
  6. 1.3) Jonctiunea pn la echilibru termic 7
  7. 1.4) Jonctiunea pn in regim stationar 10
  8. a) Jonctiunea pn nepolarizata 10
  9. b) Jonctiunea pn polarizata direct 11
  10. c) Jonctiunea pn polarizata invers 12
  11. 1.5) Caracteristica unei jonctiuni pn 13
  12. 1.6) Capacitatea jonctiunii pn 14
  13. 2) Diode semiconductoare 15
  14. 2.1) Generalitati 15
  15. 2.2) Diode redresoare 16
  16. 2.3) Diode cu contact punctiform 17
  17. 2.4) Diode stabilizatoare de tensiune (Diode Zener) 18
  18. a) Tensiunea de stabilizare 19
  19. b) Rezistenta dinamica 19
  20. c) Coeficientul de temperatura al tensiunii de stabilizare 19
  21. 2.5) Diode varicap 20
  22. 2.6) Diode tunel 21
  23. 2.7) Fotodiode 23
  24. 2.8) Diode electroluminescente 24
  25. Tehnica securitatii muncii 25
  26. Bibliografie 26

Extras din proiect

ARGUMENT

In acest proiect am discutat despre dispositive semiconductoare. In Capitolul 1 am vorbit despre jonctiunea pn, care reprezinta zona de contact intre o regiune de tip p si o regiune de tip n care fac parte din acelasi monocristal semiconductor. Am constatat ca pentru realizarea unei jonctiuni pn este necesara cresterea unui monocristal de Ge sau Si si impurificarea lui controlata cu impuritati donoare si acceptoare; aceasta impurificare se poate face chiar in timpul cresterii monocristalului, sau ulterior.

Am mai studiat ca realizarea fizica a unei jonctiuni pn se bazeaza pe metodele de impurificare controlata, la care gradientul concentratiei este astfel dirijat, incit rezulta o schimbare a conductibilitatii electrice fata de cea initiala. Tehnologic, aceasta se realizeaza prin aliere, difuzie sau epitaxie.

In urma studiilor din primul capitol am ajuns la urmatoarele concluzii: printr-o jonctiune pn nepolarizata, aflata la echilibru, nu trece curent, insa apare o diferenta de potential interna, iar de o parte si de alta a jonctiunii apare un strat saracit in purtatori mobili de sarcina; printr-o jonctiune pn polarizata invers trece un curent care este indreptat dinspre regiunea n spre regiunea p; printr-o jonctiune pn polarizata direct trece un curent care este indreptat dinspre regiunea p spre regiunea n; in regim de polarizare directa, capacitatea jonctiunii pn este datorata capacitatii de difuzie; in regim de polarizare inversa, capacitatea jonctiunii pn este datorata capacitatii barierei.

In Capitolul 2 am studiat principalele tipuri de diode semiconductoare, anume: Dioda redresoare, dioda cu contact punctiform, dioda stabilizatoare de tensiune sau dioda Zener, dioda varicap, dioda tunel, fotodioda si dioda electroluminescenta sau LED-ul. Am aflat ca o dioda semiconductoare este un dispozitiv electronic format dintr-o jonctiune pn; la extremitatile regiunilor p si n sunt fixate conductoare de legatura prin intermediul unor contacte metalice.

Utilizarile diodelor semiconductoare se bazeaza pe proprietatile jonctiunii pn studiate anterior. In functie de proprietaea folosita, diodele semiconductoare se impart in mai multe categorii. Deoarece jonctiunea pn are o mare diversitate de proprietati, exista un numar mult mai mare de tipuri de diode semiconductoare, decat de diode cu vid sau cu gaz.

Diodele redresoare au inlocuit cu succes diodele cu vid si cu gaz in majoritatea aplicatiilor. Aplicatiile diodelor cu contact punctiform se bazeaza pe proprietatea lor de conductibilitate preferentiala. Ele sunt utilizate in domeniul frecventelor inalte si ultra inalte ca detectoare si schimbatoare de frecventa. De asemenea, ele se utilizeaza in tehnica impulsurilor.

Diodele stabilizatoare de tensiune se bazeaza pe proprietatea jonctiunii pn de a avea in regiunea de strapungere o tensiune la borne practic constanta intr-un domeniu larg de variatie a curentului invers.

Diodele varicap utilizeaza proprietatea jonctiunii pn de a se comporta ca o capacitate variabila in functie de tensiunea de polarizare inversa.

Diodele tunel se deosebesc mult de celelalte diode semiconductoare din punct de vedere al principiului de functionare si al proprietatilor. Diodele semiconductoare obisnuite se realizeaza din materiale cu o concentratie de impuritati de ordinul ; grosimea regiunii de trecere in care apare bariera de potential este de ordinul micronilor.

Fotodiodele sunt dispozitive semiconductoare sensibile la lumina.Ele sunt formate dintr-o jonctiune pn montata intr-o capsula prevazuta cu o fereastra transparenta si eventual cu o mica lentila pentru concentrarea fasciculului luminos pe regiunea de trecere. Jonctiunea este polarizata invers pentru a avea un curent rezidual cat mai mic in absenta luminii (curent de intuneric).

Diodele electroluminescente sunt un tip special de diode care la trecerea curentului electric prin ele, emit lumina. Principiul de functionare se bazeaza pe faptul ca in anumite materiale semiconductoare, de exemplu arseniura de galiu, energia care se degaja in urma procesului de recombinare electron -gol poate fi emisa sub forma de lumina.

In final, am atasat tehnica securitatii muncii importanta in domeniul electronicii si electricitatii si bineinteles bibliografia proiectului.

In concluzie, principiile de functionare a dispozitivelor semiconductoare presupun cunoasterea proceselor fizice care au loc in materialele semiconductoare. Explicarea acestor procese se poate face numai pe baza teoriei atomice a corpului solid.

Dispozitive semiconductoare

Materiale semiconductoare

Intelegerea principiilor de functionare a dispozitivelor semiconductoare presupune cunoasterea proceselor fizice care au loc in materialele semiconductoare. Explicarea acestor procese se poate face numai pe baza teoriei atomice a corpului solid.

Materialele semiconductoare se situeaza din punct de vedere electric intre metale si izolatoare si se caracterizeaza printr-o largime a benzii interzise (diferenta intre energia benzii de valenta si cea de conductie) cuprinsa intre 0,3 2 eV.

In anumite conditii, materialele semiconductoare pot conduce curentul electric. In vederea utilizarii materialelor semiconductoare (Ge, Si etc.) la fabricarea componentelor electronice, in reteaua lor cristalina sunt introduse controlat impuritati donoare (fosfor, arsen etc.) sau acceptoare (bor, aluminu, galiu etc.) de electroni. Conductibilitate electrica a semiconductoarelor astfel impurificate este mai mare ca a semiconductorului pur (intrinsec).

1. Jonctiunea pn

1.1 Generalitati

Se numeste jonctiune pn zona de contact intre o regiune de tip p si o regiune de tip n care fac parte din acelasi monocristal semiconductor. Nu se poate obtine o jonctiune prin simpla punere in contact a unei bucati de material de tip p cu o bucata de tip n, deoarece la scara atomica suprafetele celor doua materiale sunt pline de defecte. Pentru realizarea unei jonctiuni pn este necesara cresterea unui monocristal de Ge sau Si si impurificarea lui controlata cu impuritati donoare si acceptoare; aceasta impurificare se poate face chiar in timpul cresterii monocristalului, sau ulterior.

Preview document

Dispozitive Semiconductoare - Pagina 1
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 2
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 3
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 4
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 5
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 6
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 7
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 8
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 9
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 10
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 11
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 12
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 13
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 14
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 15
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 16
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 17
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 18
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 19
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 20
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 21
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 22
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 23
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 24
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 25
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 26
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 27
Dispozitive Semiconductoare - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Dispozitive Semiconductoare.doc

Alții au mai descărcat și

Regulatoare Automate

Argument Reglarea automată este acel ansamblu de operaţii îndeplinit automat prin care o mărime fizică este menţinuta la o valoare prescrisă,...

Reglarea Automată a Nivelului

Elemente Arcuitoare Generalitati: Folosirea elementelor arcuitoare în constructia produselor electrotehnice este legata de principiul de...

Automat de Sortat Mere-ASDN

Proiect A.S.D.N. Tema: Realizarea unui automat de sortat mere dupa diametru (diametre între 5,5 si 6 cm si între 7,5 si 8 cm) precum si dupa...

Sistemul de iluminat de siguranță

ARGUMENT Iluminat normal se refera la instalatiile utilizate zilnic,in conditii normale. Iluminatul de siguranta trebuie sa asigure evacuarea...

Voltmetre verificatoare și înregistratoare

1. Domeniu de aplicare Norma se refera la verificarea/etalonarea voltmetrelor indicatoare si inregistratoare,destinate masurarilor de tensiuni...

Te-ar putea interesa și

Studiul invertoarelor monofazate și realizarea unui stand de laborator

Introducere Lucrarea de față își propune să prezinte principalele aspecte teoretice și practice în legătură cu convertoarele c.c. - c.a. Alegerea...

Tiristorul

I. MEMORIU JUSTIFICATIV. O categorie importantă de dispozitive semiconductoare, utilizată în electrotehnică, energetică, automatică şi electronică...

Diode Semiconductoare

Diode semiconductoare I. GENERALITĂŢI 1. Istoric Dioda a constituit primul dispozitiv electronic, care a revoluţionat ştiinţa şi tehnica în anul...

Sistem de acționare electrică cu motor de curent continuu pentru o sarcină potențială

TEMA DE PROIECT Sa se proiecteze un sistem de actionare electrica format dintr-un convertor trifazat, complet comandat in punte si un motor de...

Sistem de acționare electrică cu mașina de curent continuu

Scopul proiectului Sa se proiecteze un sistem de actionare electrica de 4 cadrane (de tip potential) folosind un motor de curent continuu cu...

Dispozitive Semiconductoare Speciale - Tiristorul, Tranzistorul și Triacul

Dispozitive semiconductoare speciale Pe langa tranzistoarele cu jonctiuni(bipolare)si cele unipolare,o mare extindere in tehnica moderna au luat-o...

Dispozitive Semiconductoare de Putere

1 Dioda Semiconductoare O jonctiune „pn” prevazuta la capete cu contacte metalice si introdusa intr-o capsula metalica sau de PVC pentru a fi...

Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare

ARGUMENT Ramura industriei electronice a cunoscut şi cunoaşte o evoluţie extraordinară, cu multiple implicaţii economico-sociale. Electronica...

Ai nevoie de altceva?