Echipamente Electrice

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Echipamente Electrice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Cuprins

1.1.Generalitati. 2
1.2.Echipamentul electric al posturilor de transformare . 4
1.3.Echipamentul bateriilor de condensatoare statice . 5
1.4.Echipamentul electric al masinilor unelte. 6
1.5.Echipamentul de pornire si protectie a motoarelor asincrone.10
Bibliografie.19

Extras din document

ECHIPAMENTE ELECTRICE

Prin echipament electric se intelege,in general,orice dispozitiv intrebuintat pentru producerea ,transformarea,distributia,transportul sau utilizarea energiei electrice.

Tipul receptoarelor electrice are o mare influenta asupra achemei intregii instalatii din care acestea fac parte,fiindca determina caracteristicile echipamentului electric utilizat si tehnologia de executie.

Prin echipamentul electric al unei instalatii (unui utilaj) se intelege totalitatea masinilor,aparatelor si receptoarelor care alcatuiesc instalatia respectiva, cu o functionalitate bine determinata si formand un tot unitar.

Instalatia electrica a unui utilaj cuprinde doua parti distincte:

-o parte de forta,circuitele primare care asigura alimentarea si protectia receptoarelor ;

-o parte de comanda,automatizare,masura si control care formeaza circuitele secundare.

Reprezentarea pe scheme a masinilor,aparatelor,receptoarelor,se face prin schemele conventionale stabilite prin standardele in vigoare (anexa 1).Marcarea acestora se face prin simboluri literale insotite de cifre si /sau litere (fig. 1.1.1).

Fig.1.1.1

ECHIPAMENTUL ELECTRIC AL POSTURILOR DE TRANSFORMARE

Echipamentul electric al posturilor de transformare este cel prezentat la schemele electrice din fig 1.8.2 si 1.8.3.

In acest paragraf ne vom referi la protectia transformatoarelor montate in posturi, care de obicei au puteri de cel mult 1600kVA. Aceste transformatoare se prevad cu protectie de gaze (pentru S ≥630kVA), care se realizeaza prin releul de gaze inclus in transformator.

In fig 1.2.1 se prezinta o schema de principiu pentru protectia transformatoarelor din posturi de transformare.

Fig.1.2.1

Impotriva defectelor interne,transformatoarele se protejeaza pe partea de inalta tensiune,utilizandu-se fie sigurante,fie intrerptoare cu diferite sisteme de protectie.

Impotriva suprasarcinilor si a defectelor exterioare,protectia se realizeaza pe partea de joasa tensiune,folosind intreruptoare automate sau sigurante.

ECHIPAMENTUL BATERIILOR DE

CONDENSATOARE STATICE

Exploatarea corecta a bateriilor de condensatoare necesita urmatoarele aparate de masura:

-ampermetre pe fiecare faza,pentru sesizarea supracurentilor datorati armonicilor superioare si a dezechilibrului provocat de topirea sigurantelor fuzibile interioare;

-volmetru pentru sesizarea unei supratensiuni excesive.

Reglajul puterii bateriei,prin conectarea sau deconectarea treptelor,se face in functie de variatiile puterii reactive in punctul de racordare al bateriei de condensatoare.Acest reglaj se poate realiza manual sau automat.

In tara noastra se fabrica baterii de condensatoare de joasa tensiune de tip BACD(intreprinderea Electrotehnica Bucuresti),UNIVAR (TIA Bucuresti),iar ICMA Bucuresti livreaza panou si stelaj,bateriile formandu-se dupa necesitatile beneficiarului.

Reglarea puterii reactive cu bloc de comanda automat (BCA) are urmatorul principiu de functionare :blocul traductor converteste curentul reactiv,din punctul unde este necesara compensarea,intr-o tensiune care se compara cu o alta tensiune de referinta,echivalenta cu puterea unei trepte de condensatoare.In momentul cand cele doua tensiuni devin egale,regulatorul va actiona.

In fig 1.3.1 se prezinta schema electrica a bateriilor de condensatoare tip BACD,iar in fig 1.3.2. a bateriilor UNIVAR 60 si 120.

Fisiere in arhiva (1):

  • Echipamente Electrice.doc