Extinderea Domeniilor de Masurare

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Extinderea Domeniilor de Masurare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: I. Bostan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Cuprins

Memoriu justificativ 2
A.Aparatul magnetoelectric 3
A.1. principiul de functionare 3
A.2. descrierea aparatului 3
A.3. functionarea 5
A.4. proprietati 6
A.5. utilizari 7
A.6. prevenirea defectiunilor 7
B.Masurarea intensitatii curentului electric 8
B.1. montarea ampermetrului in circuit 8
B.2. extinderea domeniului de masurare 11
B.3 ampermetre cu mai multe domenii de masurare 13
C.Masurarea tensiunii electrice 15
C.1. montarea voltmetrului in circuit 16
C.2. extinderea domeniului de masurare 17
C.3. voltmetre cu mai multe domenii de masurare 19
Norme de tehnica securitatii muncii 21
Bibliografie

Extras din document

Memoriu justificativ

Un instrument de masura este echipat cu un element rezistiv tarversat de curent care daca este transformat corect, permite colectarea informatiilor dorite ( intensitate , tensiune, rezistenta ).

Un instrument de masura cu citire analogica transforma curentul care trece prin el intr-o deviatie mecanica a acului indicator pe un cadran gradat.

Voltmetrul masoara o tensiune la bornele sale folosind curentul care il traverseaza pentru a devia acul indicator.

Rezistenta acestui instrument este numita rezistenta interna,iar curentul ce produce deviatia maxima a acului indicator se numeste curent de deviatie maxima. Rezistenta si curentul au valori foarte mici iar tensiunea necesara pentru a se obtine deviatia maxima este foarte scazuta fata de tensiunea de masurat. Pentru a masura tensiuni mai mari se monteaza rezistente in serie cu aparatul. Aceste rezistente definesc treptele de functionare ale voltmetrului.

Rezistenta interna a voltmetrului este foarte mare in mod normal egala cu sute de kiloohmi.

Deoarece masoara o tensiune la bornele sale, voltmetrul trebuie introdus in paralel cu portiune de circuit pe care o masoara.

Ampermetrul masoara curentul care trece prin el si functioneaza dupa acelasi principiu ca si voltmetrul. Are un curent de derivatie maxima foarte mic in comparatie cu cel de masurat.

Pentru a masura curenti mari se monteaza rezistente (sunturi) in paralel cu acesta. La fel ca si in cazul voltmetrelor, aceste rezistente definesc treptele de functionare ale ampermetrelor. Ampermetrul are de obicei , o rezistenta interna foarte mica (cativa ohmi). Deoarece masoara un curent care trece prin el ,ampermetrul trebuie montat in serie in circuit.

A. Aparate magnetoelectrice

A.1.Principiul de functionare.

Functionarea aparatelor magnetoelecrice se bazeaza pe interactiunea dintre campul magnetic al unui magnet permanent si o bobina mobila parcursa de curentul de masurat In urma unei interactiuni apare un cuplu activ care pune in miscare bobina mobila impreuna cu intregul echipaj mobil.

A.2.Descrierea aparatului.

Din principiul de fnctionare, se observa ca elementele de baza ale aparatelor magnetoelectrice sunt : magnetul permanent si bobina mobila. Ele fac parte din dispozitivul pentru producerea cuplului activ. Partea fixa a acestui dispozitiv este alcatuita din magnetul permanent, piesele polare si miezul cilindric. Piesele polare si miezul sunt executate din fier moale si au suprafetele cilindrice, centrate pe axul aparatului astfel ca in intrefierul foarte ingust care se formeaza ,campul magnetic creat de magnetul permanent sa aiba un spectru radial si uniform. Aceasta distributie a campului in intrefier asigura obtinerea unei scari liniare pentru aparatele magnetoelecrice. Partea mobila este realizata dintro bobina , asezata in intrefierul circuitului magnetic si montate pe doua semiaxe ale caror capete se reazama in lagare.

De semiaxe sunt prinse doua arcuri spirale care creaza cuplul rezistent si , in acelasi timp servesc la aducerea curentului la bobina mobila. Capatu fix al unia dintre arcuri este prins la sasiul aparatului ,iar al celuilalat – la parghia corectorului de zero.

Pe una din semiaxe este fixat acul indicaror care, inpreuna cu scara gradata , formeaza dispozitivul de citire

Acul indicator este echilibrat de contragreutati. Amortizoru este elecromagnetic si este format din carcasa bobinei, care se realizeaza din aluminiu, sau din cateva spire de scurtcircuit prevazute in acest scop pe bobina. La miscarea bobinei in campul magnetic al magnetului permanent , in carcasa de aluminiu sau in spirele in scurtcircuit se induc curenti, a caror actiune tinde sa se opuna miscarii amortizand in acest fel oscilatiile echipajului mobil.

1.magnet permanent ;

2.piese polare ;

3.miezul cilindric ;

4.bobina mobila ;

5.arcurile spirale ;

6.corectorul de zero ;

7.acul indicator ;

8.scara gradata ;

9.amortizor ;

A.3.Functionare.

La trecerea unui curent cuntinuu I prin bobina, ca urmare a interactiunii curentului cu campul magnetic al magnetului permanent, asupra partilor active ale spirelor bobinei actioneaza fortele F care dau nastere cuplului activ,

Fisiere in arhiva (1):

  • Extinderea Domeniilor de Masurare.doc