Cuprins
Cap.I Memoriu justificativ
1.1 Sistemul electrotehnic, grupe de produse electrotehnice .. 1
1.2 Standardizarea produselor .. 2
1.3 Tendinte noi în realizarea produselor electrotehnice .. 2-3
Cap.II Protectia instalatiilor interioare
1 Accidente datorate curentului electric .. 4-10
2 Instalatii de legare la pãmânt (parte diferentiatã) .. 10-21
3 Protectia electrocutãrilor prin instalatii de legare la nul .. 22-25
4 Mãsuri suplimentare de protectie .. 25-27
5 Protectia catodicã .. 27-28
Cap.III Mãsuri de protectia muncii la utilizare instalatiilor si echipamentelor electrice .. 29-30
Prevenirea incendiilor si exploziilor .. 30-34
Anexe .. 35-36
Bibliografie .. 37
Extras din document
Instalatii de Legare la Pamant
Instalatia de legare la pamânt este ansamblul de conductoare si electrozi prin care se realizeaza legatura unor elemente dintr-o instalatie cu solul.
La exploatarea echipamentelor electrice pot sa apara defecte care sa determine aparitia unor tensiuni periculoase pe diferite parti metalice care în mod normal nu sunt sub tensiune. Pentru protectia echipamentelor si a personalului de deservire se folosesc instalatiile de legare la pamânt.
Protectia prin instalatii de legare la pamânt se foloseste împotriva electrocutarilor prin atingere indirecta în instalatiile electrice cu tensiuni sub 1000V.
În cazul în care legarea la pamânt de protectie reprezinta mijlocul principal de protectie împotriva electrocutarilor prin atingere indirecta, se vor lega la instalatiile de legare la pamânt de protectie toate elementele conductoare care nu sunt sub tensiune dar care în mod accidental pot fi puse sub tensiune, cum sunt:
- carcasele echipamentelor electrice;
- elementele de sustinere, metalice sau din beton armat ale instalatiilor de echipamentelor electrice;
- partile metalice ale tablourilor si pupitrelor electrice;
- îngradirile de protectie, fixe sau mobile, daca nu au o legatura sigura în exploatare cu alte elemente legate la pamânt;
- învelisurile si armaturile metalice ale cablurilor .
Nu este obligatoriu sa se lege la instalatia de protectie urmatoarele elemente:
- carcasele aparatelor de masura, ale releelor si ale altor aparate montate pe tablouri daca au o legatura sigura conductoare cu elementele lor de sustinere;
- constructiile metalice care sustin cabluri electrice, daca aceste cabluri au învelisurile metalice legate la capete la pamânt;
- elementele metalice nedemontabile sau care se pot deschide daca sunt în legaturã printr-o rezistentã neglijabila cu constructiile metalice legate la pamânt
Daca mai multe constructii, hale, ateliere, sunt alimentate cu energie electrica de la aceeasi sursa instalatiile de leg-are la pamânt de protectie vor fi legate între ele.
Se admite legarea directa la priza de pamânt de protectie a instalatiei de paratraznet, cu conditia ca rezistenta de dispersie sã fie mai mica de 1© iar sectiunile conductoarelor si electrozilor sa fie cele indicate în tabelul 6.
La folosirea în comun a unei prize de pamânt, conductoarele de legatura la pamânt a instalatiei de paratraznet vor fi separate fata de celelalte categorii de instalatii pâna la priza de pamânt.
Preview document
Conținut arhivă zip
- instalatie de protectie interiara.pdf