Invertorul Trifazat

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Invertorul Trifazat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Extras din document

1. Notiuni introductive

Schema de principiu a unui invertor trifazat de tensiune (Fig.1) este realizata dintr-o punte de elemente bidirectionale (T¬1-T6 in antiparalel cu D1-D2).

Fig.1. Schema de principiu a invertorului trifazat de tensiune

Pentru obtinerea unui sistem de tensiuni, trifazat simetric, momentele inchiderii elementelor T1-T6 sunt defazate cu radiani si se distribuie succesiv elementelor de pe partile P si N ale invertorului de pe faze diferite. Sunt posibile doua succesiuni de comanda: in ordinea numerotarii elementelor, rezultând la iesirea invertorului un sistem trifazat de succesiune directa sau in ordinea inversa numerotarii (T1-T6-T5-T4-T3¬-T2) care determina obtinerea la iesirea invertorului a unui sistem trifazat de tensiuni de succesiune inversa.

Contactele pot ramane inchise fie , fie radiani. O utilizare mai eficienta a elementelor se obtine daca fiecare element ramane inchis radiani intr-o perioada. In acest fel elementele de pe o faza se gasesc permanent in stari inverse.

Starile elementelor T1-T6 vor determina in mod univoc tensiunile de linie uAB , uBC si uCA. Pentru obtinerea acestora se va aplica teorema a II-a a lui Kirchhoff pe circuitul format de fazele respective si elementele inchise de pe acestea .

Astfel pentru obtinerea tensiunii de linie uAB tinand seama de comenzile elementelor rezulta:

- pentru intervalul , contactele T1 si T6 sunt inchise pe fazele A si B si aplicand teorema a II-a a lui Kirchhoff pe circuitul T1 – faza A – faza B – T6 – Cd se obtine

uAB=Ud;

- pentru intervalul , contactele T1 si T3 sunt inchise pe fazele A si B si conform teoremei a II-a a lui Kirchhoff pe circuitul T1 – faza A – faza B – T3 rezulta:

uAB=0;

- pentru intervalul , contactele T4 si T3 sunt inchise pe fazele A si B si aplicand teorema a II-a a lui Kirchhoff pe circuitul T4 – faza A – faza B – T3 – Cd avem

uAB= - Ud

Fig.2. Formele de unda aferente invertorului trifazat de tensiune

In general tensiunea de linie este nula pe intervalele cand sunt inchise elementele de pe aceeasi parte de pe fazele respective si este pe intervalele cand sunt inchise elemente ale fazelor respective de pe parti diferite.

Tensiunile de faza sunt determinate de cele de linie tinandu-se seama ca:

Construind tensiunea de faza ua pe baza relatiei (1.1) aceasta este formata din trepte de amplitudini si ceea ce face ca datorita caracterului RL al sarcinii curentul de sarcina sa fie format din segmente de exponentiala. Caracterul inductiv al sarcinii determina defazarea trecerilor prin zero ale curentului fata de trecerile prin zero ale tensiunilor in urma cu unghiul . Pe baza formelor de unda ale tensiunii si curentului de faza se pot face urmatoarele observatii :

Fisiere in arhiva (1):

  • Invertorul Trifazat.doc

Alte informatii

Proiectarea unui invertor trifazat