Masuri de Securitate a Muncii pentru Executarea Lucrarilor la Liniile Electrice Aeriene din Exploatare

Proiect
7/10 (4 voturi)
Domeniu: Electrotehnică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2362
Mărime: 18.68KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

1. Executarea lucrarilor la sol, pe traseele liniilor si la baza stâlpilor

Pentru executarea lucrarilor în apropierea liniilor electrice aeriene aflate sub tensiune, automacaralele, autoscarile, autotelescoapele, autoplatformele, etc. trebuie sa fie amplasate astfel încât în timpul manevrarii lor sa asigure respectarea distantelor limita de vecinatate (vezi anexa 1) dintre conductoarele linie si/sau oricare parte a acestora, sarcina manevrata si conductoarele liniei. În cazul liniilor electriceaeriene de joasa tensiune, chiar daca sunt scoase de sub tensiune, se interzice, din motive mecanice atingerea elementelor liniei cu utilajele mentionate mai sus.

La amplasarea autoscarilor se va tine seama de modificarea pozitiei scarii sub greutatea persoanei care se urca si lucreaza pe scara.

În cazul în care o parte oarecare a unui utilaj a depasit distanta de limita admisibila (de vecinatate) fata de conductoarele liniei aflate sub tensiune, se interzice coborârea sau urcarea personalului în autoutilajul respective, emitându-se semnale corespunzatoare catre cei care au conditii sa asigure scoaterea de sub tensiune a liniei.

Masurarea gabaritelor si a sagetii conductoarelor liniilor electrice aeriene aflate sub tensiune este permisa numai de la sol si numai în cazul în care se executa cu ajutorul aparatelor special construite în acest scop. Personalul executant poate fi de alta specialitate decât cea de electrician si poate executa masurarea fara supraveghere si fara autorizatie de lucru, cu conditia sa aiba instructajul facut în acest sens.

În cazul lucrarilor de tundere a copacilor si de deschidere a culoarelor liniilor electrice aeriene aflate sub tensiune, executantii trebuie sa respecte distanta limita admisibila (de vecinatate) dinter conductoare si sculele sau utilajele folosite, precum si dintre conductoare si crengile sau copacii ce se vor taia.

Executantii trebuie sa foloseasca în timpul lucrarii încaltaminte electroizolanta, centura complexa, casca de protectie a capului, ochelari de protectie si frânghii, dupa caz.

La deplasarea manuala a stâlpilor din lemn, seful de lucrare (echipa) trebuie sa repartizeze în mod egal sarcina pe executanti, acestia fiind asezati dupa înaltime, purtând stâlpul pe acelasi umar si pasind în aceeasi cadenta. Comanda de ridicare si de coborâre a stâlpului trebuie data de catre o singura persoana (seful de lucrare sau de echipa), numai dupa ce aceasta persoana s-a convins ca toti executantii se gasesc pe aceeasi parte a stâlpului si anume pe cea opusa locului de ridicare sau coborâre. La aceste operatii nu vor fi utilizati tineri sub 16 ani. Se interzice deplasarea manuala a stâlpilor pe terenuri abrupte, accidentate sau alunecoase.

Ridicarea manuala este admisa numai pentru stâlpi sub 500kg, folosind capre si furci cu capete metalice, rezistente si bine ascutite. Stâlpul ridicat trebuie sprijinit în continuare pâna la umplerea gropii cu pamânt.

Este permis a se executa urmatoarele lucrari la baza stâlpilor, cu linia electrica aeriana respectiva aflata sub tensiune:

a) masurarea rezistentei de dispersie a prizelor de pamânt;

b) lucrari de întretinere sau reparatii la fundatii, adaosuri, ancore, etc.

c) verificarea gradului de putrezire a stâlpilor din lemn, a gradului de corodare a stâlpilor din metal sau a ancorelor, a starii stâlpilor din beton;

d) completarea si coordonarea inscriptiilor;

Masurarea rezistentei de dispersie a prizelor de pamânt trebuie sa se execute de catre minim doua personae.

Masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamânt, fara întreruperea racordarii acesteia la stâlp, trebuie sa se faca folosind încaltaminte electroizolanta sau gratar de egalizare a potentialelor si casca de protectie a capului.

Lucrarile de plantare a adaosurilor, de sapare de sapare în jurul sau la picioarele fundatiilor, precum si în jurul stâlpului, nu trebuie sa puna în pericol starea de echilibru a stâlpului.

Masurarea tensiunii mecanice în ancorele liniilor electrice aeriene sub tensiune trebuie sa se faca utiliztrul in paralel cu ancora.

2. Executarea lucrarilor prin urcare pe stâlpii liniilor electrice aeriene scoase de sub tensiune

Lucrarile prin urcare pe stâlpii liniilor electrice aeriene scoase de sub tensiune, trebuie sa se execute în conformitate cu fisele tehnologice sau cu instructiunile tehnice de lucru, care trebuie sa prevada si componenta formtiilor de lucru, dotarea cu utilaje, dispozitive, unelte, echipament de protectie si de lucru.

Pentru executarea lucrarilor de întindere la sageata a conductoarelor sau de înlocuire a ancorelor la stâlpii de colt, întindere sau terminali, confectionati din beton, operatiile tehnologice de marcare pe conductor si fixarea acestuia în lantul de izolatoare trebuie effectuate de catre executant numai din cosul autotelescopului sau al autoplatformei cu brat articulate cu execepta cazurilor în care aceste utilaje speciale nu au acces în apropierea lor. În aceasta ultima situatie este permisa prezenta pe acesti stâlpi, cu conditia ca înainte de tragerea la sageata a conductoarelor sa se verifice daca stâlpii între care se face tragerea sunt ancorati în directia opusa acesteia.

Preview document

Masuri de Securitate a Muncii pentru Executarea Lucrarilor la Liniile Electrice Aeriene din Exploatare - Pagina 1
Masuri de Securitate a Muncii pentru Executarea Lucrarilor la Liniile Electrice Aeriene din Exploatare - Pagina 2
Masuri de Securitate a Muncii pentru Executarea Lucrarilor la Liniile Electrice Aeriene din Exploatare - Pagina 3
Masuri de Securitate a Muncii pentru Executarea Lucrarilor la Liniile Electrice Aeriene din Exploatare - Pagina 4
Masuri de Securitate a Muncii pentru Executarea Lucrarilor la Liniile Electrice Aeriene din Exploatare - Pagina 5
Masuri de Securitate a Muncii pentru Executarea Lucrarilor la Liniile Electrice Aeriene din Exploatare - Pagina 6
Masuri de Securitate a Muncii pentru Executarea Lucrarilor la Liniile Electrice Aeriene din Exploatare - Pagina 7
Masuri de Securitate a Muncii pentru Executarea Lucrarilor la Liniile Electrice Aeriene din Exploatare - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Masuri de Securitate a Muncii pentru Executarea Lucrarilor la Liniile Electrice Aeriene din Exploatare.doc

Alții au mai descărcat și

Instalatii de Producere, Transport si Distributie a Energiei Electrice

1. INSTALAŢII DE PRODUCERE, TRANSPORT Si DISTRIBUŢIE A ENERGIEI ELECTRICE 1.1. Generalităţi Pentru a se putea realiza producerea, transportul si...

Producerea, Transportul si Distributia Energiei Electrice

1. ARGUMENTUL TEMEI Datoritǎ calitǎţilor deosebite ale energiei electrice în ce priveşte producerea, transportul şi distribuţia, cât şi...

Încălzirea Aparatelor Electrice

ÎNCALZIREA ECHIPAMENTELOR SI APARATELOR ÎN EXPLOATARE Încalzirea echipamentelor si aparatelor electrice în exploatare reprezinta consecinte ale...

Instalatii de Protectie Interioara

Instalatii de Legare la Pamant Instalatia de legare la pamânt este ansamblul de conductoare si electrozi prin care se realizeaza legatura unor...

Masurarea Puterii si a Energiei Electrice

Capitolul 1 Generalitati privind măsurarea mărimilor fizice Descrierea din punct de vedere cantitativ a fenomenelor, a caracteristicilor si...

Linii Electrice Aeriene

Linii electrice aeriene Capitolul I Liniile electrice aeriene de joasa tensiune sunt alcatuite din urmatoarele parti principale: -conductoarele...

Linii Electrice Subterane

CAPITOLUL I INTRODUCERE: ARGUMENTAREA PRIVIND IMPORŢANTA LUCRĂRII SCRISE A PROIECTULUI DE SPECIALITATE Aplicaţiile curentului electric în viaţa...

Instalatii de Protectie Impotriva Electrocutarii

1. EFECTELE CURENTULUI ELECTRIC ASUPRA ORGANISMULUI UMAN Corpul omenesc se comporta din punct de vedere electric, ca o rezistenta. De aceea, dacă...

Ai nevoie de altceva?