Parti Componente ale Aparatelor Electrice

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Parti Componente ale Aparatelor Electrice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dimache Costin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Extras din document

Argument:

Tema : Parti componente ale aparatelor electrice : bobine, miezuri magnetice, izolatii piese izolante si izolatori.

Aparatele electrice sunt ansambluri compacte de piese si dispozitive, cu rol functional bine definit, si se utilizeaza in scopul desfasurarii in bune conditii a tuturor proceselor legate de producerea, modificarea valorii parametrilor, transportul, distributia si utilizarea energiei electice.

Bobinele sunt elemente ale cailor de curent, la care conductoarele sunt dispuse in forma de spire. Sunt de 2 feluri :

1- bobine de curent : se mai numesc si bobine de serie, un loc aparte il ocupa bobinele parcurse de curenti de intensitati de zeci sau sute de amperi.

2- bobinele de tensiune : se mai numesc si bobine de derivatie si sunt realizate din conductoare de bobinaj infasurate sub forma de straturi de spire. Spirele si straturile sunt separate intre ele prin izolatie.

Solicitari ale legaturilor electrice, ale conductoarelor si ale bobinelor : sunt, in principal, la incalzirea si la efectele mecanice produse de fortele electrodinamice.

Miezuri magnetice : constituie calea de inchidere a majoritatilor liniilor de camp magnetic, caracteristic fenomenelor pe care se bazeaza functionarea aparatelor electrice. Sunt de 3 feluri:

1-miezuri magnetice pentru curent continuu : sunt strabatute de un flux magnetic constant in timp si se executa in constructie masiva,din piese turnate sau din profile laminate sub forma de bare sau benzi.

2-miezuri magnetice pentru curent alternative : sunt strabatute de flux magnetic variabil in timp. Se executa din benzi sau tole din tabla silicioasa, izolate intre ele.

3-miezuri magnetice obtinute prin sintetizare : au o forma constructiva mai deosebita. Se realizeaza din doua jumatati care se ansambleaza cu cleme elastice.

Izolatii, piese izolante si izolatori.

1- izolatii, materiale, marimi caracterisitce. Izolatia aparatelor electrice este realizata din materiale izolatoare solide, lichide sau gazoase.

2- piese izolante ;

3- izolatoare : sunt elemente care servesc pentru sustinerea mecanica si izolarea cailor de curent. Se realizeaza din portelan sau alte mase ceramice, iar pentru instalatiile de interior, in ultimul timp se folosesc rasini de turnare care au rezistenta mare la solicitarile mecanice bruste (forte electrodinamice de scurtcircuit).

Parti componente ale aparatelor

electrice

-generalitati-

Aparatele electrice sunt ansambluri compacte de piese si dispozitive, cu rol functional bine definit, si se utilizeaza in scopul desfasurarii in bune conditii a tuturor proceselor legate de producerea, modificarea valorii parametrilor, transportul, distributia si utilizarea energiei electice.

Aparatele electrice se monteaza in circuitele electice dintre surse si consumatori si pot indeplini, in principal, functii ca :

-inchiderea si deschiderea circuitelor electrice pentru a asigura alimentarea, respectiv, intreruperea alimentarii cu energie a consumatorilor, in conditii normale de functionare;

-comutarea circuitelor electrice prin modificarea legaturilor electrice;

-supravegherea transportului de energie si protectia circuitelor si a consumatorilor impotriva solicitarilor anormale care intervin in diferite situatii (ex: scurtcircuite, suprasarcini, supratensiuni, etc);

-supravegherea anumitor procese tehnologice prin mentinerea automata a unor parametrii ai energiei la valori prescrise (ex: reglarea turatiei unui motor electric de actionare prin modificarea valorilor de tensiunii de alimentare a acestuia);

-masurarea valorilor parametrilor energiei electrice (ex: valoarea tensiunii, a intensitatii curentului, etc);

Indiferent de varianta constructiva aleasa si de rolul functional indeplinit in instalatie, in constructia aparatelor electrice se intalnesc, de regula, categorii de aparate cu urmatoarele parti componente:

-cai de curent (piese de contact, legaturi electrice rigide si flexibile, bobine);

-miezuri magnetice (pentru curent continuu si pentru curent alternativ);

-izolatii si piese izolante;

-piese si subansambluri mecanice (axe, angrenaje, elemente de sustinere si protectie mecanica, elemente arcuitoare, carcase, mecanisme de actionare, etc);

Constructia aparatelor care masoara parametrii energiei electrice prezinta unele particularitati. In raport de functia indeplinita, unele parti componente, dintre cele amintite, pot lipsi din constructia unui aparat; alte aparate cu functii complexe pot include in constructia lor ansambluri sau aparate mai simple cu rol de semnalizare, protectie, etc.

Diferentierea categoriilor de parti componente enumerate s-a facut in functie de rolul acestora in ansamblul aparatului.

O cale de curent este constituita din toate elementele conductoare legate intre ele prin conductie electrica in conditii normale de functionare

Un miez magnetic contine elemente din materiale feromagnetice si constituie calea prin care se inchid majoritatea liniilor de camp magnetic.

Izolatiile si piesele izolante au rolul de a separa elemente conductoare aflate la potentiale diferite.

Izolarea se realizeaza intre elementele conductoare sau intre acestea si alte parti ale aparatului. Alegerea si dimensionarea izolatiei este in functie de o anumita valoare a tensiunii pe care aparatul o suporta un timp limitat sau, practic, nelimitat.

Izolatorul este un element realizat dintr-un material dielectric solid prevazut cu armaturi metalice si, pe langa rolul de izolare, realizeaza fixarea, sustinerea sau trecerea prin pereti despartitori a conductoarelor aflate sub tensiune.

Piesele si subansamblurile mecanice pot avea diferite roluri functionale.

Astfel, elementele arcuitoare pot lega elastic alte elemente, pot acumula energie mecanica pe care o elibereaza brusc,producand deschiderea rapida a unor piese de contact etc.Alte elemente mecanice servesc pentru sustinerea, transmiterea miscarii, protectie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Parti Componente ale Aparatelor Electrice.doc