Proiect UDP - presă

Proiect
7.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Electrotehnică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 4929
Mărime: 2.78MB (arhivat)
Publicat de: Ivona Feraru
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alexandru Manea
UNIVERSITATEA “TRANSILVANIA“ BRAŞOV Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor

Cuprins

  1. 1. Tema proiectului 2
  2. 2. Memoriu Justificativ 4
  3. Studiul sistemelor existente.
  4. Alegerea variantei optime 4
  5. Proiectarea utilajului 6
  6. 2.2.1.Intocmirea schemei cinematice de fuctionare 6
  7. 2.2.2.Calcul functinal al mecanismelor utilajului 9
  8. 2.2.3.Calcul de rezistenta ale subansamblelor utilajului 15
  9. a) la mecanismul biela manivela 15
  10. b) la batiu 18
  11. c) la cuplaje 21
  12. 2.2.4.Proiectarea fundatiei 22
  13. 3. Utilizarea preselor mecanice 23
  14. 4. Bibliografie 24

Extras din proiect

1.TEMA PROIECTULUI

Sa se proiecteze o presa mecanica.

Caracteristici: cadru(batiu), biela manivela, cuplaj.

2.MEMORIU JUSTIFICATIV.

2.1. STUDIUL SISTEMELOR EXISTENTE.ALEGEREA VARIANTEI OPTIME.

Presele mecanice sunt maşini unelte care prelucreaza semifabricatul prin deformarea plastica sau prin tăiere între 2 matriţe (scule) coreapunzatoare, dintre care una este montata de partea fixă a presei (batiu, masă) si una de organul de lucru în mişcare (berbec-culisor).

Aceste prese se caracterizeaza prin faptul, ca forta si cursa de lucru pentru prelucrarea semifabricatului sunt realizate pe cale mecanică, de către mecanisme acţionate de obicei cu motoare electrice.

In general, presele mecanice folosite pentru prelucrarea metalelor sunt masini universale,adică ele permit realizarea unor piese variate ca formă si dimensiuni , iar operaţile, care se pot efectua pe ele sunt complexe. Constructia acestor prese , într-o gamă largă de dimenaiuni, permite folosirea unei varietăţi mari de matriţe (scule). Presele mecanice se folosesc cu succes la prelucrarea plastica atat la cald cit şi la rece.

Utilizarea lor în secţiile de forjă şi de presare la rece este multipla:la refulare simpla si profilata, la îndoirea si prematriţarea, la matriţarea şi debavurare, la gaurire si la extruziune la rece.

Un avantaj al preselor mecanice pot fi menţionate :schimbarea usoara a sculelor ,deservirea simpla a preselor,posibilitatea mecanizarii si automatizarii usoare a operatiilorde deformare,necesitatea unei fundatii mici si lucrul mai silentios decat cel al ciocanelor.

Dezavantaje: Unul este ca presele mecânice sunt mai scumpe decat ciocanele de forjat. Altul este dat de construcţia cinematică mai complexă a mecanismilor de lucru. Presa mecanică trebuie să realizeze operaţia de deformare integral într-o cursă, iar forţa reală de deformare nu are voie să depăşească forta maxima a d m i s ă a presei. Acest lucru face, ca piesele ce se executa pe presele mecanice,să fie mai mult piese mici si mijlocii.

Clasificare preselor mecanice se poate face dupa mai multe criterii:

Intrebuintarea a preselor- dupa acest criteriu se deosebesc: prese de refulat, de indoit,de matritat, de debavurare,pentru extruziune la rece.

Mecanismul de lucru- Acest mecanism are acelaşi rol la toate presele mecanice- şi anume de a transforma energia cinetică în energie de lucru. Pentru prelucrările de deformare plastică a metalelor se utilizează prese cu excentric sau arbore cotit (mecanism bile manivelă),presa cu genunchi,prese cu surub,prese cu pana.

Mărimea presei- Presele mecanice pot dezvoltă o forţă nominală de prelucrare pe o anumita porţiune a cursei (cursa de lucru), după mărimea căreia se deosebesc prese usoare ,pana la 500KN, prese mijlocil,între 5oo şi 5 ooo KN si prese grele cu o forţă de peste 5 ooo KN .

Poziţia de lucru: In această situaţie se deosebesc prese verticale si prese orizontalei.

Varietatea produselor: Acest criteriu determină o împărţire a preselor în prese universale si prese speciale. Presele universale se pot echipa cu scule diferite, care permit obţinerea unei varietăţi mari de piese.

Presele speciale sînt destinate producţiei unui singur fel de produs sau realizării unei singure operaţii, necesare în serii foarte mari.

Principiul de lucru al unei prese mecanice:

a) mecanismul principal de lucru este constituit dintr-un lant cinematic,format organe rigde care asigura culisorului o miscare liniara alternative determinate.

b) miscarea mecanismului de lucru are un caracter cyclic bine determinat

c) functionarea ciclica a mecanismului de lucru este generata prin cuplarea si descplarea a acrstuia c mecanismul de actionare care se afla intr-o miscare continua.

d) energia necesara procesului de lucru se introduce in lantul cinematic principal de la un accumulator mechanic de energie respective la Volant.

e) cantitatea de energie pe care o poate ceda volantul ciclului de functionare

f) forta generate la organul de lucru in decursul unui ciclu de miscare are o marime varialbila fiind determinate de organul de lucru,respective de unghiul de rotatie a manivelei.

g) fortele active ce sunt generate intr-un ciclu de functionare sunt transmise batiului prin organelle mecanismelor de lucru si de cationare

h)daca intr-o pozitie oarecare a organului de lucru forta rezistenta este mai mare decat forta active generata de presa macanismul de lucru se opreste din functionare si ca urmare poate aparea blocarea sau avarierea acesteia.

Mecanismul bielă-manivela - este cel mai simplu mecanism de lucru folosit în construcţia preselor mecanice.La presele de forjat biela trebuie sa fie masiva pentru a satisface condiitiile de rezistenta si rigiditate ce se impun.

Cuplajele –este organul presei,care realizeaza legatura si intreruperea intre transmiterea sau mecanismul de actionare si mecanismul de lucrul.La majoritatea preselor utilizate in sectiile de forja se utilizeaza cuplaje cu discuri de frictiune.Avantajele ei sunt:functionarea mai linistita,transmit momente la valori mari,permit oprirea berbecului in orice pozitie,servesc ca elemente de siguranta,actionarea lor se face cu aer coprimat.

Batiul – presele mecanice se construiesc de tip montat,de tip carcasa ,in pozitia orizontala sau verticala.

Preview document

Proiect UDP - presă - Pagina 1
Proiect UDP - presă - Pagina 2
Proiect UDP - presă - Pagina 3
Proiect UDP - presă - Pagina 4
Proiect UDP - presă - Pagina 5
Proiect UDP - presă - Pagina 6
Proiect UDP - presă - Pagina 7
Proiect UDP - presă - Pagina 8
Proiect UDP - presă - Pagina 9
Proiect UDP - presă - Pagina 10
Proiect UDP - presă - Pagina 11
Proiect UDP - presă - Pagina 12
Proiect UDP - presă - Pagina 13
Proiect UDP - presă - Pagina 14
Proiect UDP - presă - Pagina 15
Proiect UDP - presă - Pagina 16
Proiect UDP - presă - Pagina 17
Proiect UDP - presă - Pagina 18
Proiect UDP - presă - Pagina 19
Proiect UDP - presă - Pagina 20
Proiect UDP - presă - Pagina 21
Proiect UDP - presă - Pagina 22
Proiect UDP - presă - Pagina 23
Proiect UDP - presă - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Proiect UDP - Presa.doc

Alții au mai descărcat și

Automobilul Electric

1. Istoria autovehiculului electric Istoria autovehiculului electric a inceput la mijlocul anilor 1800 si a tinut recordul de viteza terestra pana...

Acumulator cu Plumb

1.Introducere Pilele sunt generatoare electrochimice de curent continuu constituite din doi electrozi metalici introdusi intr-o solutie de...

Sursă de tensiune variabilă

Sursa de tensiune 0-30V TEMA LUCRARII Tema acestei lucrari este realizarea unui alimentator stabilizat de tensiune reglabila de la 0 la 30 V...

Motorul Asincron

Cap. I. Definitie si elemente constructive de baza Motorul asincron este orice motor cu curent alternativ, care la frecventa data a retelei,...

Sistem de Acționare Electromecanică cu Motor Asincron și Invertor de Tensiune

Introducerea pe scara larga a automatizarii si robotizarii, realizarea noilor tipuri de masini unelte cu comanda program au condus la necesitatea...

Proiect Transformator Electric

1. Tema de proiectare (datele nominale individuale, asa cum au fost precizate la inceputul semestrului) 2. Memoriul tehnic (notitele complete cu...

Proiectarea instalațiilor electrice de joasă tensiune de iluminat și forță

1.0 Clasificare Instalatiile electrice pentru iluminat dintr-o cladire se clasifica astfel: - instalatia electrica pentru iluminat normal, care...

Proiectarea unor Structuri de Conducere a Turației unui Sistem de Acționare Electrică cu Mașină de Curent Continuu

Obiectivele proiectării: Parcurgerea principalelor etape de proiectare algoritmică a unor structuri de conducere automată a turaţiei unui sistem de...

Ai nevoie de altceva?