Proiectarea Instalatiei de Iluminat

Proiect
6.7/10 (5 voturi)
Domeniu: Electrotehnică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3393
Mărime: 84.15KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ursalas Florin

Cuprins

CUPRINS

1. ARGUMENT. Pag. 3

2. CUPRINSUL PROIECTULUI.& Pag. 5

3. CALCULUL FOTOMETRIC AL INSTALATIEI DE ILUMINAT. Pag. 8

4. ALEGEREA SECTIUNII LA INCALZIRE&. Pag. 10

5. PROTECTIA CIRCUITELOR SI COLOANELOR DE ILUMINAT& Pag. 11

6. COMUTATOARE ELECTRICE UTILIZATE& Pag. 11

7. CONDUCTOARE UTILIZATE& Pag. 12

8. NTSM si PSI&. Pag.14

9. BIBLIOGRAFIE& Pag.16

Extras din document

I. ARGUMENT

Proiectarea si executarea instalatiilor electrice pentru constructii sunt activitati complexe, problemele ridicate fiind numeroase, de o mare varietate si cu un grad de tehnicitate ridicat.

Legat de aceasta mentionam ca materialele folosite  aparate electrice in special - sunt in continua înnoire; in executie se introduce tehnologii cât mai adecvate, iar siguranta functionarii instalatilor impune solutii îmbunatatite.

Pe de alta parte, prescriptiile tehnice care reglementeaza aspecte de baza ale multor probleme sunt foarte dispersate si sufera modificari, uneori destul de importante si la intervale relativ scurte. In acest fel informatia tehnica este , in general, greu accesibila; pentru proiectanti este neoperativa iar pentru executanti  de la ingineri pâna la instalatorii electricei este incompleta.

Lucrarea de fata isi propune sa contribuie la realizarea documentatiei tehnice privind instalatiile electrice de iluminat interior. În acest sens în concordanta cu reglementarile tehnice actuale s-au tratat probleme legate de proiectarea si executarea instalatiile electrice de iluminat cât si a elementelor componente ale acestora.

Pentru o calculare cât mai exacta a instalatiei s-a consultat STAS3687/1-2/73 in care se regasesc definitii si regimuri de functionare a diferitelor componente ce intra direct sau indirect in componenta unei instalatiile electrice de iluminat.

Iluminat=dirijarea luminii pe obiecte sau în jurul obiectelor, pentru ca acestea sa poata fi vazute.

Ambianta luminoasa= ambianta fiziologica si psihologica creata într-un local de catre lumina ( nivel si distributie de iluminare, tip de iluminat si cromaticitate) si prin culoare (tenta, saturatie, distributie în spatiu, reproducere a culorilor) în raport cu forma incintei.

Iluminat general= iluminat al unui spatiu, fara a se impune conditii speciale în diferite puncte bine determinate ale acestuia.

Iluminat localizat= ilumina al unui spatiu, în care se impun conditii de realizare a unor nivele de iluminare mai ridicate în diferite puncte determinate ale acestuia (spre exemplu, cele în care se efectueaza o anumita activitate). Observatie : iluminatul localizat se utilizeaza de obicei în completarea iluminatului general.

Iluminat natural= iluminat realizat cu lumina naturala.

Iluminat artificial= iluminat realizat cu lumina artificiala.

Iluminat artificial complementar permanent (în interior) :Iluminat artificial permanent destinat a completa iluminatul natural al unui local, când iluminatul natural este insuficient sau prezinta oarecare inconvenienta daca este folosit singur.

Observatie : acest tip de iluminat este, în general, denumit prescurtat PSALI.

Iluminat interior = iluminat în interiorul cladirilor (locuinte, institutii, întreprinderi. scoli etc.).

Iluminat exterior = iluminat în exteriorul cladirilor, care are drept scop asigurarea iluminatului necesar pentru desfasurarea diverselor activitati (lucru pe santier, competitii sportive etc.).

Iluminat de siguranta= iluminat destinat a permite persoanelor sa ajunga sigure si usor la caile de acces spre exterior, în caz de întrerupere a iluminatului normal.

Sinonim :

iluminat de evacuare.

Iluminat de rezerva=iluminat care permite continuarea activitatii, în cazul întreruperii iluminatului normal.

Sinonim :

iluminat de avarie.

Iluminat de foarte joasa tensiune= iluminat realizat cu ajutorul lampilor cu incandescenta a caror tensiune de alimentare trebuie sa nu depaseasca o limita data, în general 12 V sau 50 V.

Lampa = sursa de lumina construita in vederea producerii luminii.

Lampa electrica cu incandescenta = lampa in care emisia de lumina este produsa cu ajutorul unui corp adus la incandescenta prin trecerea curentului electric .Lampa electrica cu incandescenta poate avea balonul clar, mat, opalizat, metalizat, emailat, colorat etc.

Calculul acestei instalatiile electrice de iluminat interior s-a pornit de la premiza functionalitatii încaperii atât pe timp de zi cât si pe timp de noapte, ceea ce rezulta ca iluminatul natural a fost neglijat in proportie de 100%.

S-au luat in considerare normele ergonomice specifice iluminatului care precizeaza ca in orice punct al încaperii iluminatul trebuie sa fie uniform si bine asigurat.

Preview document

Proiectarea Instalatiei de Iluminat - Pagina 1
Proiectarea Instalatiei de Iluminat - Pagina 2
Proiectarea Instalatiei de Iluminat - Pagina 3
Proiectarea Instalatiei de Iluminat - Pagina 4
Proiectarea Instalatiei de Iluminat - Pagina 5
Proiectarea Instalatiei de Iluminat - Pagina 6
Proiectarea Instalatiei de Iluminat - Pagina 7
Proiectarea Instalatiei de Iluminat - Pagina 8
Proiectarea Instalatiei de Iluminat - Pagina 9
Proiectarea Instalatiei de Iluminat - Pagina 10
Proiectarea Instalatiei de Iluminat - Pagina 11
Proiectarea Instalatiei de Iluminat - Pagina 12
Proiectarea Instalatiei de Iluminat - Pagina 13
Proiectarea Instalatiei de Iluminat - Pagina 14
Proiectarea Instalatiei de Iluminat - Pagina 15
Proiectarea Instalatiei de Iluminat - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea Instalatiei de Iluminat.doc

Alții au mai descărcat și

Aparate Electrice

Un disjunctor asigura protectia unei instalatii impotriva suprasarcinilor (disjunctorul termic), scurtcircuitelor (disjunctorul electromagnetic),...

Instalatia Electrica de Iluminat si Prize pentru o Cabana

ARGUMENTUL Proiectul trateaza-instalatiile electrice pentru o cabana -instalatiile necesare -normele de protectie a muncii Memoriu tehnic...

Instalatii Electrice de Iluminat si Prize

GENERALITĂŢI Prin instalaţie electrică se înţelege orice instalaţie destinată folosirii energiei electrice în scopuri industriale sau casnice...

Proiectarea Instalatiilor de Iluminat si Prize la O Cladire

CALCULUL FOTOMETRIC AL INSTALAŢIEI DE ILUMINAT Generalităţi Lumina reprezinta o energie emisa sau transmisa sub forma de unda electromagnetica...

Executia Instalatiei de Iluminat si Prize

ARGUMENT Tema atestatului: Executia instalatiilor electrice de iluminat si prize Mi-am ales aceasta tema deoarece mi sa parut un subiect...

Instalatii Electrice Industriale si Rezidentiale

Date initiale: Sa se proiecteze instalatia electrica de alimentare cu energie a unui spatiu de productie avand urmatoarele date initiale: -...

Proiectarea Instalatiilor Electrice Aferente unei Gradinite

Proiectul de fata cuprinde documentatia tehnica cu privire la proiectarea instalatiilor electrice aferente unei gradinite avand regim S+P+2....

Proiectarea Instalatiilor Electrice de Joasa Tensiune de Iluminat si Forta

1.0 Clasificare Instalatiile electrice pentru iluminat dintr-o cladire se clasifica astfel: - instalatia electrica pentru iluminat normal, care...

Ai nevoie de altceva?