Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Electrotehnică
Conține 2 fișiere: docx
Pagini : 78 în total
Cuvinte : 13907
Mărime: 3.48MB (arhivat)
Publicat de: Barbu-Cezar Badea
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adrian Panescu

Cuprins

  1. I. INTRODUCERE . 1
  2. II. CONVERTOARE FOTOELECTRICE . 2
  3. 1. Lumina . 2
  4. 2. Efectul fotovoltaic . 6
  5. 3. Materiale semiconductoare . 8
  6. 3.1. Doparea materialelor semiconductoare . 9
  7. 3.2. Semiconductorul de tip n . 9
  8. 3.3. Semiconductorul de tip p . 11
  9. 4. Joncţiunea pn . 12
  10. 4.1. Joncţiunea pn polarizată direct . 13
  11. 4.2. Joncţiunea pn polarizată invers . 14
  12. 5. Comportarea semiconductorului de tip pn la impactul cu o radiaţie
  13. electromagnetică capabilă de a realiza efectul fotoelectric . 14
  14. 5.1. Aplicarea unei radiaţii luminoase pe regiunea de tip p . 14
  15. 5.2. Aplicarea unei radiaţii luminoase pe regiunea de tip n . 15
  16. 5.3. Aplicarea unei radiaţii luminoase pe regiunea de trecere . 15
  17. 6. Celula fotovoltaică . 16
  18. 6.1. Schema echivalentă simplificată a unei celule fotoelectrice . 17
  19. 6.2. Caracteristicile şi parametrii unei celule fotovoltaice . 18
  20. 7. Moduri de conectare a celulelor fotovoltaice . 22
  21. 8. Moduri de conectare a modulelor fotovoltaice . 26
  22. II. CENTRALE EOLIENE . 29
  23. 1. Puterea valorificabilă a vântului . 30
  24. 2. Compunerea unei centrale eoliene . 33
  25. III. BATERII DE ACUMULATOARE . 36
  26. 1. Principiul conversiei electrochimice . 36
  27. 2. Construcţia bateriilor de acumulatoare . 36
  28. 3. Bateria plumb-acid sulfuric clasică sau “deschisă” . 37
  29. 3.1. Construcţia bateriei acide . 37
  30. 4. Variaţia parametrilor (tensiune şi densitate a electrolitului) bateriei la încărcare . 39
  31. 4.1. Curentul de încărcare . 41
  32. 4.2. Metode de încărcare . 42
  33. 4.3. Factorii care afectează încărcarea . 42
  34. 5. Variaţia parametrilor bateriei acide la descărcare . 43
  35. IV. PROIECTAREA CENTRALEI ELECTRICE HIBRIDE ŞI OBŢINEREA
  36. DATELOR EXPERIMENTALE . 46
  37. 1. Centrala eoliană de 200W . 46
  38. 1.1. Generatorul sincron cu magneţi permanenţi . 46
  39. 1.2. Regulatorul de încărcare pentru centrala eoliană . 46
  40. 2. Studiul centralei eoliene . 47
  41. 3. Centrala fotoelectrică . 54
  42. 3.1. Panoul fotovoltaic SF160-24-1M190L . 54
  43. 3.2. Încărcătorul FLEXmax 60 . 55
  44. 4. Studiul sistemului fotovoltaic . 56
  45. 5. Energia electrică obţinută de centrala hibridă . 66
  46. 5.1. Calculul energiei produse de sistemul fotoelectric . 66
  47. 5.2. Calculul energiei produse de turbina eoliană . 67
  48. 5.3. Calculul energiei totale produse de centrala hibridă . 69
  49. V. CONCLUZII . 70
  50. ANEXE . 70

Extras din proiect

I. CONVERTOARE FOTOELECTRICE

1. Lumina

Lumina, cea care a reprezentat o mare necunoscută mii de ani, pentru om reprezintă o permanentă necesitate a vieţii şi activităţii acestuia. Oricine îi admitea existenţa şi putea să o producă cu uşurinţă dar nimeni nu ştia ce este. Cele mai vechi păreri despre lumină aparţin unor filozofi ai Greciei antice şi încă de atunci şi până în secolul al XVII-lea în domeniul opticii s-au aflat puţine lucruri noi. Optica dispunea de o noţiune clară şi anume raza de lumină şi de două legi, cea a reflexiei şi a refracţiei care îşi găsiseră confirmarea în numeroase experimente. Fizicienii secolului al XVII-lea au căzut de acord că propagarea luminii este în linie dreaptă sub formă de raze. La sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea s-au formulat două teorii care să surprindă esenţa fenomenului numit lumină.

Teoria corpusculară consideră lumina formată din particule sau corpusculi care au două proprietăţi fundamentale: viteză foarte mare de deplasare şi dimensiuni foarte mici. Astfel se explică traiectoria rectilinie a luminii şi constatarea că fasciculele de lumină nu interacţionează între ele când se întrepătrund. Datorită acestui model simplu putem înţelege cum se formează umbra şi penumbra, putându-ne explica de ce iluminarea produsă de o sursă de lumină, emisă în toate direcţiile este invers proporţională cu pătratul distanţei faţă de observator. Dacă presupunem că particulele ce alcătuiesc lumina se comportă la ciocnire ca nişte bile elastice, putem deduce legile reflexiei. Teoria corpusculară spune că lumina ar trebui sa exercite o presiune asupra corpurilor. Această presiune este foarte mică şi se poate măsura doar cu instrumente foarte sensibile, care însă în timpul lui Newton nu existau. Astfel de instrumente au apărut la începutul secolului nostru iar experimentele efectuate de Piotr Lebedev şi Nichols Hull au condus la rezultate pozitive, fiind primii care au măsurat presiunea luminii. Modelul corpuscular nu poate explica însă toate fenomenele care se petrec sub acţiunea luminii şi anume de ce nişte particule foarte mici ocolesc anumite obstacolele (fiind vorba de fenomenul de difracţie) în loc sa fie reflectate sau absorbite de ele şi de ce lumina albă se descompune în cele şapte culori în momentul când trece printr-o prismă optică (fenomenul de dispersie). În cazul refracţiei, teoria corpusculară conduce doar la o înţelegere calitativă adică raza de lumină se apropie de normală în momentul în care trece dintr-un mediu transparent mai puţin dens într-un alt mediu mai dens datorită atracţiei pe care mediul cu densitatea mai mare o exercită asupra particulelor de lumină la suprafaţa de separare. Teoria lui Newton a fost urmată de multe generaţii de fizicieni chiar dacă anumite fenomene optice nu au reuşit să fie explicate de teoria corpusculară. Însă succesele obţinute în mecanica newtoniană fuseseră prea răsunătoare şi puţini erau aceia care se îndoiau de rezultatele fondatorului în domeniul opticii ar fi putut fi greşite.

Teoria ondulatorie a coexistat cu modelul corpuscular, neputându-şi dovedi superioriatea decât peste aproximativ 150 de ani. Această teorie neagă reprezentarea corpusculară datorită faptului că ar mai exista altceva ce se poate deplasa, fiind vorba de perturbaţie, care se poate observa în momentul în care aruncăm o piatră în apă. În jurul locului unde piatra a atins suprafaţa apei mici valuri sub formă de inele care se deplasează din locul în care suprafaţa apa a fost perturbată. O plută aflată pe suprafaţa apei la o distanţă mică faţă de locul unde a căzut piatra se va mişca un anumit timp perpendicular pe suprafaţa apei revenind apoi la starea iniţială de repaus.

Fenomenul de propagare al unei perturbaţii într-un mediu poartă numele de undă iar totalitaea punctelor mediului atinse la un anumit moment de perturbaţie formează frontul de undă. Dacă mediul este perturbat periodic, unda poate fi caracterizată de distanţa în care se propagă perturbaţia în timpul unei perioade, distanţă de poartă numele de lungime de undă şi care se poate determina uşor dacă ştim viteza (c) cu care se deplasează unda într-un anumit mediu şi perioada perturbaţiilor care o produc.

λ=c∙T

Cristian Huygens, iniţiatorul modelului ondulatoriu al luminii, a emis următorul principiu care îi şi poartă numele: toate punctele de pe un front de undă pot fi considerate surse de producere a unor unde secundare, după un anumit timp noua poziţie a frontului de undă fiind dată de suprafaţa care înfăşoară fronturile undelor secundare. Utilizarea construcţiilor geometrice propuse de Huygens, însoţită de raţionamente simple, permite deducerea calitativă şi cantitativă a legilor reflexiei şi refracţiei, fenomenul de difracţie apărând ca o consecinţă firească a principiului său. Un alt fenomen care a fost explicat uşor cu ajutorul treoriei ondulatorii este dispersia. În momentul în care lumina albă traversează o prismă optică se descompune în cele şapte culori ale spectrului vizibil datorită faptului că presupune o suprapunere de oscilaţii cu diferite lungimi de undă. Isaac Newton a reuşit să demonstreze că nu prisma colorează lumina albă, ea doar o descompune în culorile componente, dar totuşi nu a reuşit să facă pasul spre teoria ondulatorie. O altă mărime care caracterizează o undă şi care a dus la succese ale teoriei ondulatorii este faza.

Fig. 1.1. Producerea undelor superficiale în lichide: a) în momentul iniţial;

b) la un moment oarecare t_1; c) la momentul t_2>t_1.

Cu toate că teoria ondulatorie reuşise să explice toate fenomenele de bază datorate luminii, la începutul secolului al XIX-lea Simion-Denis Poisson avea să respingă teoria ondulatorie datorită concluziei la care ajungea plecând de la premizele ei. Să presupunem o sursă punctuală de lumină situată pe axa unui disc opac; deoarece distanţa de la sursă la orice punct al conturului discului este aceeaşi, fasciculul de lumină produs de sursă ajunge la extremităţile discului în fază. Conform principiului lui Huygens punctele conturului pot fi considerate ca noi surse de lumină care, compunându-se în spatele obstacolului, trebuie să conducă la apariţia unei pete luminoase în centrul umbrei discului. Realizând experimentul imaginat de Poisson, Arago şi Fresnel, adepţi ai teoriei ondulatorii, au avut parte de o surpriză plăcută şi anume pata prezisă apărea în centrul umbrei circulare. Verificarea modelului ondulatoriu se poate face prin intermediul altui fenomen care se numeşte interferenţă, care spune că două unde de aceeaşi frecvenţă, a căror fază este constantă în timp se deplasează pe aproximativ pe aceeaşi direcţie, ele putând să se compună în aşa fel încât energia undei rezultate să prezinte maxime şi minime. În cazul luminii ar trebui să se obţină pe ecran zone luminoase serate de zone mai întunecate, purtând numele în ansamblu de franje de interferenţă. Experimentele în privinţa acestui fenomen au eşuat până în anul 1801, deoarece experimentatorii nu reuşeau să realizeze două surse coerente de lumină care să emită cu diferenţă de fază constantă. Tehnologia acelor timpuri era depăşită de acest experiment până în momentul în care Thomas Young a venit cu ideea de a pune în evidenţă interferenţa fără a realiza efectiv cele două surse, folosind dispozitivul prezentat în figura 1.2. În experimentul realizat de Young lumina pătrundea într-o cameră întunecată printr-un orificiu foarte mic O. Prin fenomenul de difracţie, unda luminoasă ajunge la orificiile O_1 şi O_2 la fel de mici ca orificiul O care devin astfel surse coerente. Lumina care pleacă de la noile surse interferă pe ecranul E unde se pot observa franjele.

Preview document

Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 1
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 2
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 3
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 4
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 5
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 6
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 7
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 8
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 9
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 10
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 11
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 12
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 13
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 14
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 15
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 16
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 17
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 18
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 19
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 20
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 21
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 22
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 23
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 24
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 25
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 26
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 27
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 28
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 29
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 30
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 31
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 32
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 33
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 34
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 35
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 36
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 37
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 38
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 39
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 40
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 41
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 42
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 43
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 44
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 45
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 46
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 47
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 48
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 49
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 50
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 51
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 52
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 53
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 54
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 55
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 56
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 57
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 58
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 59
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 60
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 61
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 62
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 63
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 64
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 65
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 66
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 67
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 68
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 69
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 70
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 71
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 72
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 73
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 74
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 75
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 76
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 77
Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere - Pagina 78

Conținut arhivă zip

  • CUPRINS.docx
  • Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mica putere.docx

Alții au mai descărcat și

Comanda unei Stații Automate de Spălat Autovehicule cu Automatul Programabil LG Glofa GM7

I. PARTEA TEORETICA 1. Automate programabile 1.1 Introducere Sistemele automate de control a proceselor sunt un conglomerat de dispozitive...

Automatizarea sistemului de întrare într-un garaj

PARTEA I Capitolul 1. Usi de garaj automate 1.1. Generalitãti Portile si usile de intrare în curte sau în garaj automatizate reprezintã solutia...

Realizarea unui programator pentru o centrală termică

I. Partea teoretica 1. Programatoare pentru centrala termica 1.1 Programator Un programator se utilizeaza in instalatii de incalzire pentru...

Proiectarea sistemului de comandă instalație eoliană

1. Introducere Prezenţa energiei electrice este vitală în societatea modernă actuală. Această energie produsă, este repartizată către...

Autovehiculul hibrid

Capitolul 1. Istoria autovehiculului hibrid Evoluţia autovehiculelor hibride între anii 1839 – 1900 Figura 1 – Evoluţia autovehiculelor hibride...

Studiul și verificarea rezistenței de contact la întrerupătoarele automate de joasă tensiune

Capitolul I : Contacte electrice Generalităţi Contactele electrice joacă un rol foarte important în construcţia şi funcţionarea echipamentelor...

Posibilități de Stocare a Energiei Electrice pe Vehicule Hibride

1.CAPITOLUL I 1.1. Introducere în vehicule electrice hibride Automobilele constituie o parte integrantă a vieţii noastre cotidiene,dezvoltarea...

Stabilizatoare de Tensiune

Activităţile de testare şi diagnosticare din laboratoarele de electronică precum şi necesitatea obţinerii de tensiuni de alimentare de valori...

Ai nevoie de altceva?