Protectii Digitale

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Protectii Digitale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 31 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Popescu Lizeta

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Cuprins

CAPITOLUL I:1. Funcţiile protecţiilor digitale a reţelelor….7
1.1 Funcţia "protecţie de distanţa" .8
1.2 Funcţia de supraveghere a circuitelor de masură de tensiune.9
1.3 Funcţia de accelerare a protecţiei la conectarea pe defect.10
1.4 Funcţia de protecţie maximală de curent instantanee….11
1.5 Funcţia de protecţie homopolară de curent direcţionată.11
1.6 Funcţia de locator de defecte .12
1.7 Funcţia de înregistrator secvenţial de evenimente.15
1.8 Funcţia RAR.16
1.9 Funcţia de protecţie maximală de tensiune.17
1.10 Funcţii de supraveghere sistem.17
1.11 Funcţia de interfaţare cu operatorul.18
CAPITOLUL II :2 Sisteme de monitorizare şi comandă a reţelelor electrice.19
2.1 Funcţiile sistemelor SCADA.20
2.2 Funcţii EMS - Energy Management System.22
2.3 Funcţii DMS - Distribution Management System.24
2.4 Arhitectura sistemelor SCADA.25
2.5 Arhitectura generală a unui sistem SCADA.27
CAPITOLUL III: Perspective de dezvoltare.28

Extras din document

PROTECŢII DIGITALE

În condiţiile unei economii competitive, a concurenţei dintre firmele ce lucrează în acelaşi domeniu, creşterea productivităţii, rezolvarea rapidă a defecţiunilor, calitatea serviciilor este un factor foarte important. Pentru a face faţă acestor provocări, firmele apelează la tehnologiile de vârf, care, deşi scumpe, pot duce la creşterea spectaculoasă a eficienţei muncii depuse, în acelaşi timp îmbunătăţind calitatea serviciilor.

Noţiunea de protecţie digitală se aplica acelor protecţii la care prelucrarea informaţiei analogice se face numeric. Un lanţ tipic de prelucrare numerica este prezentat in fig 1 şi se compune din: filtrul analogic trece jos(FTJ), circuitele de eşantionare şi memorare (S&H),convertorul analog-numeric (CAN) şi procesorul de date numerice (DSP).

Fig 1. Schema bloc a unui sistem digital de procesare a semnalului.

Tensiunile şi curenţii din secundarele transformatoarelor TT şi TC sunt adaptate prin intermediul unor circuite analogice de intrare la valorile acceptate de circuitele electronice şi se aplica filtrului analogic FTJ, cu rol de filtru antialiasing. Mărimea filtrată se aplică CAN prin intermediul circuitelor de eşantionare şi memorare.

Convertorul realizează conversia semnalului analogic într-un cod numeric. Din acest moment prelucrarea datelor, în conformitate cu algoritmii de protecţie şi automatizare specifici, se executa asupra unor semnale numerice (coduri numerice) similar operaţiilor din calculatoarele electronice.[6]

Protecţia prin relee reprezintă un domeniu vast al electrotehnicii care datează de mai bine de 100 de ani şi, fiind una din principalele forme ale automatizării sistemelor energetice, se dezvoltă rapid, pe masura extinderii acestora.

În exploatarea sistemelor energetice, sunt inerente cazurile de avarii sau regimuri anormale de funcţionare, acestea trebuind să fie înlăturate sau, dupa caz, semnalizate de către protecţiile prin relee.

Scopul principal al protecţilor prin relee este acela al separării automate al elementului avariat de restul sistemului, în vederea restabilirii regimului normal de funcţionare pentru sistemul energetic.

Cele mai frecvente şi mai periculoase avarii sunt scurtcircuitele. Cum aceastea sunt însoţite de cresterea curentului electric, primele protecţii ce au apărut au fost protecţiile maximale de curent, care actionează atunci când prin elementul protejat valoarea curentului electric depăşeşte o anumita valoare reglata. Protecţia prin curent poate fi realizată fie cu ajutorul siguranţelor fuzibile, fie cu relee de curent.

Siguranţele fuzibile s-au folosit înca de la sfârşitul secolului trecut, pentru protecţia primelor instalaţii electrice (prima linie de transport trifazat a fost realizata de inginerul rus Dolivro Dobrovolaski – in 1891, Germania).

Odată cu dezvoltarea sistemelor energetice, cu marirea puterii acestora au crescut valorile curenţilor de scurtcircuit. Ca urmare siguranţele fuzibile nu mai satisfaceau condiţiile de selectivitate, sau nu mai acopereau puterile de scurtcircuit. De aceea, acestea au început sa fie inlocuite cu relee care comanda întrerupatoare automate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Protectii Digitale.doc