Redresarea Curentului Alternativ

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Redresarea Curentului Alternativ.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: marian nicolae

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Cuprins

Cuprins pag. 2
Argument pag. 3
Cap I Tiristoare. Proprietati si utilizare pag. 5
Cap II Elemente semiconductoare pag. 7
Cap III Redresoare trifazate pag. 14
Cap IV Filtre de netezire pag. 15
Cap V Norme de protectia muncii pag. 20
Bibliografie pag. 25

Extras din document

Argument

Redresorul face parte din familia mutatoarelor, prin care energia electrica de c.a. de frecventa f se transforma in energie electrica de c.c.

Elementele redresoare utilizate azi se pot grupa in doua mari categorii:

1. cu tuburi: dioda cu vid (kenotronul), dioda cu gaz (gazotronul), trioda cu gaz (tiratronul), etc.

2. cu semiconductoare: ventil cu cuproxid, dioda cu seleniu, dioda cu germaniu, dioda cu siliciu, tiristorul.

In trecut, pentru redresare se utilizau masini si grupuri de masini electrice rotative (masina comutatoare, grupul convertizor). Astazi, datorita performantelor ridicate dobandite de diodele cu siliciu si de tiristoare, acestea tind sa inlocuiasca instalatiile de redresare dotate cu elemente de miscare.

Consumatorii care folosesc energie electrica sub forma de curent continuu sunt in continua crestere. Principalii consumatori in c.c., pe ramuri economice sunt:

-in tractiunea electrica : troleibuze, tramvaie, metrou, vehicule electricedin incinte industriale;

-in industrie: motoare electrice de c.c. de antrenare a mecanismelor de deplasare si rotire, instalatii de electroliza, instalatii galvanotehnice, instalatii electrie de sudare in c.c., instalatii de semnalizari si comenzi, instalatii de iluminat de siguranta, etc.

La scara industriala, obtinera curentului continuu se face prin statii de redresare, care formeaza fie unitati independente, fie unitati incorporate in spatiile cladirilor din perimetrul intreprinderilor.

Principalele elemente componente ale unei statii de redresare sunt redate in fig. 10.1. Statia de redresare este racordata intr-un nod consumator al sistemului la tensiunea medie de 6-20 kV.

Acestea alimenteaza cu un numar n de faze (3, 6, 12 etc.) dispozitivele redresoare care sunt alcatuite din: elemente redresoare, instalatii de comanda,instalatii de excitatie si instalatii de racire.In unele cazuri, deoarece forma tensiunii redresate obtinuta la bornele elementelor redresoare este pulsatorie si nu satisface cerintele unor tipuri de receptoare de c.c., se introduc filtre de netezire, penru a reduce sub o anumita limita componenta alternativa a tensiunii redresate.

CAP. I

TIRISTOARE. PROPRIETATI SI UTILIZARE

Tiristorul este un dispozitiv semiconductor cu o structura pnpn, care asigura proprietati cu totul deosebite.

In figura 6.157, a s-a prezentat schematic constructia unui tiristor, iar in 6.157, b-simbolul grafic corespunzator. Are trei jonctiuni: J1, J2, J3 si trei electrozi denumiti anod (A), catod (C) si poarta (P) sau grila, aceasta din urma fiind electronul de comanda.

Intr-o schema electrica tiristorul poate fi intr-una din urmatoarelestari:

-blocat, cand este polarizat invers(minus la anod si plus la catod). Jonctiunile J1 si J2 fiind polarizate invers nu conduc indiferent de tensiunea de pe electronul de comanda;

-blocat, cand este polarizat direct (anodul pozitiv si catodul negativ), iar electrodul de comanda este la potential negativ sau egal cu zero, fatade catod. In acest caz jonctiunea J2 este polarizata invers, decisi in acest caz tiristorul este blocat, curentul direct fiind foarte mic;

Fisiere in arhiva (1):

  • Redresarea Curentului Alternativ.doc