Redresoare

Imagine preview
(8/10 din 10 voturi)

Acest proiect trateaza Redresoare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domenii: Electrotehnica, Electronica

Extras din document

Prin redresor se intelege un circuit electronic capabil sa transforme energia electrica de curent alternativ in energie electrica de curent continuu.Alimentarea redresoarelor se face de obicei de la reteaua de energie electrica. Redresoarele de puteri mici (pana la 1Kw)se alimenteaza in curent alternativ monofazat,iar cele de puteri mari se alimenteaza in curent alternativ trifazat.

Dintre elementele componente ale redresorului, cele electronice trebuie sa aiba proprietatea de a conduce unilateral, respectiv sa prezinte o caracteristica pronuntat neliniara si sa functioneze in regim neliniar. Se pot folosi diode cu vid (kenotroane),diode semiconductoare,tiratroane, tiristoare etc.

Schema bloc a unui redresor (fig.1) contine urmatoarele elemente (pornind de la sursa de energie alternativa- de obicei reteaua electrica):

- transformatorul de retea, cu ajutorul caruia se obtine in secundar valoarea tensiunii alternative ce trebuie redresata;

- elementul redresor,cu proprietati de conductie unilaterala,la iesirea caruia se obtine o tensiune (de un singur sens) pulsatorie;

- filtrul de netezire,cu rolul de a micsora pulsatiile tensiunii redresate redand o tensiune de forma cat mai apropiata de cea continua.

- rezistenta de sarcina, pe care se obtine tensiunea continua.

In anumite cazuri,aceasta schema bloc poate fi completata cu un etaj suplimentar de stabilizare si de reglare a tensiunii continue obtinute. Sunt, de asemenea, cazuri in care unele elemente ale schemei pot lipsi; de exemplu poate lipsi transformatorul de retea sau, in cazul unor instalatii industriale,care functioneaza cu tensiune pulsatorie,poate lipsi filtrul de netezire.

Clasificarea redresoarelor

Redresoarele se pot clasifica dupa urmatoarele criterii:

- dupa tipul tensiunii alternative redresate (numarul de faze):

- redresoare monofazate;

- redresoare polifazate (de obicei trifazate);

- dupa numarul de alternante ale curentului alternativ pe care le redreseaza:

- redresoare monoalternanta;

- redresoare bialternanta;

- dupa posibilitatea controlului asupra tensiunii redresate:

- redresoare necomandate;

- redresoare comandate sau reglabile;

- dupa natura sarcinii:

- redresoare cu sarcina rezistiva (R);

- redresoare cu sarcina inductiva (RL);

- redresoare cu sarcina capacitiva (RC).

Tipuri de redresoare

Redresoare monofazate- aceste redresoare se folosesc pentru puteri medii (sute de wati).Ele pot fi atat monoalternanta cat si bialternanta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Redresoare.doc