Redresor de Curent

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Redresor de Curent.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc de 19 pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ianache Cornel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Cuprins

1. Tema proiectului;
2. Fişa conexiunii la un unghii de comutaţie γ=0:
a) Schema electrică a redresorului conectat la transformator;
b) Formele de undă ale tensiunii şi curentului;
3. Calculul blocului redresor;
4. Calculul protecţiei la scurtcircuit şi suprasarcină;
5. Calculul protecţiei la supratensiuni
6. Calculul caracteristicilor de funcţionare şi reprezentarea grafică a acestora;
7. Scheme electrica desfasurata a redresorului si desenul de ansamblu al unei diode montate pe radiator.

Extras din document

2.Fişa conexiunii la unghi de comutaţie γ=0

a) Schema electrică a redresorului conectat la transformator

b) Formele de undă ale tensiunii şi ale curentului

În acest subcapitol se vor prezenta formele de undă ale tensiunii de fază, a tensiunii redresate, curentului redresat, tensiunii la bornele unei diode, curentul printr-o diodă şi curentul printr-o fază secundară a transformatorului.

3.Calculul blocului redresor

Calculul blocului redresor consta in calculu de alegere si alegerea diodei de putere si a radiatorului pe care se monteaza aceasta.Forma variatiei in timp a curenului ce strabate dioda in cazul puntii trifazate este:

Analizand graficul de variaţie în timp a impedanţei termice tranzitorii (figura1) se constată că după trecerea a circa 10 secunde regimul termic tranzitoriu se inchide,urmand un regim termic stabilizat. De aici se trage concluzia că pentru alegerea diodei se va face calculul pentru prima treaptă de suprasarcină şi dioda aleasă se va verifica din punct de vedere termic pentru a doua treaptă de suprasarcină.

Prin definitie curentul nominal al unei diode este valoarea cea mai mare a curentului de forma sinusoidal semialternanta la 50 hz care poate trece tip nelimitat prin dioda,fara ca aceasta sa se distruga din punct de vedere termic.

Pentru alegerea diodelor, din catalogul de diode se extrage graficul ce indică pierderile în diodă funcţie de valoarea medie a curentului şi de forma de variaţie în timp a acestuia, iar pentru curentul IFAV calculat se va determina valoarea curentului echivalent IFe. Curentul echivalent IFe trebuie să fie mai mic decât curentul echivalent al diodei. Dacă acest curent este mai mare se trece la o clasă superioară de diode având curenţi nominali mai mari.

În primă fază s-a ales dioda D450 care verifica relaţia:

Se calculează valoarea medie a curentului:

iar dacă avem diode conectate în paralel:

unde np este numărul de diode conectate în paralel iar 0,8 reprezintă coeficientul impus de dispersia caracteristicilor statice ale diodelor, care arată că diodele se vor încărca la maxim 80% din curentul nominal.

Se determină pierderile de putere în diodă, extrăgând din catalog rezistenţa dinamică a diodei rT şi tensiunea de prag vTO, cu relaţia:

unde I’FRMS reprezintă valoarea efectivă a curentului ce trece prin diodă, calculată pentru diode conectate în paralel cu relaţia:

Se calculeaza I”FAV şi I”FRMS corespunzătoare treptei a doua de suprasarcină, ce se determină cu relaţiile:

Se determină pierderile de putere la a doua treaptă de putere utilizand relaţia:

Fisiere in arhiva (3):

  • Desen NRM.doc
  • prima pag.doc
  • Redresor de Curent.doc

Alte informatii

Să se proiecteze un redresor pentru o substaţie de tracţiune urbană. Parametrii nominali ai redresorului sunt: - curentul nominal ; - tensiunea medie redresată nominală: ; - curenţii de suprasarcină pe care trebuie să-i suporte redresorul sunt exprimaţi prin următorii coeficienţi: - KS1 = 125% timp de 2 ore; - KS2 = 200% timp de 1 minut; - parametrii transformatorului ce alimenteaza redresorul: - i0 = 1,7%; - pCu = 1,9%; - pFe = 1.2%; - usc = 6%; - Ul = 6kV; - conexiunea transformatorului: DYn5; - temperatura maxima admisibila a mediului ambiant TA=40ºC; - schema redresorului va fi în punte trifazată necomandabila.