Serie de Bobine de Reactanta

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest proiect trateaza Serie de Bobine de Reactanta.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 134 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof.Univ.Dr.Ing. Petre Tusaliu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Extras din document

MEMORIU JUSTIFICATIV

1. Lucrarea de faţă a fost elaborată în urma studiului limitarii cureţilor de scurtcircuit si menţinerea tensiunii la bare în limite normale de funcţionare.

Limitarea valorilor maxime ale curenţilor de scurtcircuit realizează condiţii mai bune de funcţionare pentru întreruptoare, generatoare, căi de curent. Menţinerea la un anumit nivel asigură continuitatea în alimentarea consumatorilor şi măreşte stabilitatea şi fiabilitatea sistemului energetic.

Creşterea continuă a consumului de energie determinată de ritmurile înalte de dezvoltare ale economiei noastre naţionale, conduce la utilizarea unui numar cât mai mare de aparate şi echipamente electrice de înaltă şi joasă tensiune.

Funcţionarea corectă a acestor aparate, influenţează funcţionarea instalaţiilor, continuitatea furnizării energiei electrice şi creşterea productivităţii muncii.

Având în vedere efectele nefavorabile ale curenţiilor de scurtcircuit, efectul electrodinamic şi termic, precum şi influenţa curenţiilor mari asupra aparatelor de comutaţie, în vederea stingerii arcului electric, se impune realizarea dispozitivelor şi echipamentelor electrice, care să-l micşoreze.

Pentru limitarea curenţiilor de scurtcircuit reţeaua de 6-10 kV, se introduc reactoare între secţiile barelor colectoare, sau pe liniile de plecare în canal.

În primul caz, bobina de reactanţă va fi conectată în serie cu un întrerupator, limitând curentul de scurtcircuit, care apare fie pe liniile de plecare, fie pe barele colectoare, pierderile de putere în bobină sunt mici iar tensiuniile pe cele două secţii sunt aproximativ egale.

Reactanţa bobinelor atinge 12%

În al doilea caz, bobinele de reactanţă, sunt montate numai pe liniile de plecare în cablu, limitând doar curenţii de scurtcircuit din reţea, nu şi pe cei de pe bare.

Reactanţa atinge 6-8%

În regim normal de funcţionare, pierderea de tensiune în bobina de reactanţă nu este egala numeric cu valoarea căderii de tensiune în bobină şi depinde de cos al reţelei, şi nu trebuie să fie mai mare de 1-1,5%, dacă la consumatori sunt instalaţii de consumare a factorului de putere .

2. Teoretic, înfăşurarea cea mai economică, este cea a cărei formă este determinată de raportul , în care h este înălţimea înfăşurării, şi b lăţimea. Deci cea mai economică este înfăşurarea cu secţiune pătrată.

Gama de bobine de reactanţă ce s-a realizat până în prezent în uzinele ELECTROPUTERE Craiova, este prezentată în tabelul de mai jos.

Prin prezentul proiect ne propunem extinderea modalităţii de proiectare a bobinelor de reactanţă, la puteri şi reactanţe procentuale mari.

Se impune trecerea peste unele dificultăţi de calcul, în sensul verificării şi justificării rapoartelor mărimilor geometrice, cu extinderea gamelor de valori.

3. Proiectul face o trecere în revistă a principalelor variante şi tipuri de bobine existente pe plan naţional şi internaţional, prezentând tendinţele actuale şi de perspectivă în construcţia bobinelor de reactanţă .

CAPITOLUL I

BOBINE DE REACTANŢĂ

Generalităţi.

Bobinele de reactanţă sau bobinele limitatoare de înaltă tensiune sunt destinate să limiteze valoarea curentului de scurtcircuit, în circuitele electrice de mare putere, menţinând tensiunea la nivelul prescris, în timpul funcţionării normale.

Bobinele de reactanţă se realizează în ceea ce priveşte tipul construc¬tiv al miezului, în următoarele variante constructive principale, în funcţie de destinaţia lor:

— Bobine fără miez feromagnetic, folosite ca bobine de reactanţă conectate in serie în sistemele energetice pentru limitarea curenţilor de scurtcircuit, sau conectate în serie cu motoarele electrice, cuptoarele electrice cu arc, pentru limitarea curenţilor de pornire sau de scurt¬circuit.

— Bobine cu miez feromagnetic din tole, folosite ca bobine de reac¬tanţă conectate în circuite derivaţie în sistemele energetice pentru com¬pensarea puterii reactive, filtrarea armonicilor de joasă frecvenţă, precum şi pentru tratarea neutrului reţelelor trifazate.

După modul de răcire bobinele de reactanţă se subîmpart în:

— Bobine în aer, realizate în deosebi pentru tensiuni nominale la borne, de valori joase.

Fisiere in arhiva (1):

  • Serie de Bobine de Reactanta.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE ELECTROTEHNICǍ SECŢIA CONSTRUCŢII ELECTROTEHNICE