Sistemul de Iluminat de Siguranta

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Sistemul de Iluminat de Siguranta.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ivan Nicoleta

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Cuprins

Argument 3
Cap 1. Sisteme de iluminat de siguranta 5
Cap 2. Sisteme de iluminat pentru continuarea lucrului 7
Cap 3. Sisteme de iluminat pentru interventii 9
Cap 4.Sisteme de iluminat pentru evacuare si alte functii 10
4.1. Sistemul de iluminat pentru evacuarea panicii 12
4.2. Sisteme de iluminat de sirculatie 13
4.3. Sisteme de iluminat de veghe 13
4.4. Sistemul de iluminat pentru marcarea hidrantilor 14
4.5. Sistemul de iluminat de paza 16
Cap 5. Aspecte caracteristice echipamentului sistemelor de iluminat de siguranta 17
Bibliografia 19

Extras din document

ARGUMENT

Iluminat normal se refera la instalatiile utilizate zilnic,in conditii normale.

Iluminatul de siguranta trebuie sa asigure evacuarea rapida a persoanelor,cand sistemul normal de iluminatnu mai functioneaza.In plus,iluminatul de siguranta trebuie sa fie potrivit pentru a permite efectuarea orcarei manevre de siguranta specifice,prevazuta in caietul de sarcini dat de beneficiar.

Iluminatul de siguranta (standby) este executat,astfel incat,sa poata inlocui iluminatul normal, cadn acesta sedefecteaza.Iluminatul de veghe permite desfasurarea activitatilor normale,de fiecare zi,mai mult sau mai putin normal,functie de cerintele initiale impunse la proiectare si de amploarea avariilor in instalatie.Defectarea instalatiilor de iluminat trebuie sa determine comutarea automata pe instalatia de iluminat de siguranta.

Ansamblu corpurilor de iluminat echipate cu surse se lumina corespunzatoare, amplasate dupa o dispunere logica intr-o incinta (incapere) dependenta de considerente functionale si/sau estetice, in scopul realizarii mediului luminos confortabil capabil sa asigure desfasurarea unei activitati umane (impuse) sau realizarii unei anumit

functii,defineste notiunea de sistem de iluminat.

Sistemele de iluminat se clasifica din punct de vedere functional (fig.1) in 2 categorii:sisteme de iluminat normal;si de iluminatul de siguranta.

Sistemul de iluminat normal asigura desfsurarea normala a unei activitati umane intr-o incinta, conformdestinatiei natural nu este satisfacator.

Sistemul de iluminat de siguranta asigura fie continuarea activitatii,fie evacuarea incintei sau alte functiuni (fig.1) in cazul intreruperii alimentarii cu energie electrica a iluminatului normal.

Cap 1. Sisteme de iluminat de siguranta

Sistemele de iluminat de siguranta (urgenta) au rolul de a functiona si cand iluminatul normal se intrerupe din cauze voite sau accindentale.

Ele pot fi alimentate permanent (silmutan cu iluminatul natural) si nepermanent,prin conectarea automata la intreruperea iluminatului normal.

In general,sistemele de iluminat de siguranta si alimentarea lor sunt reglementate de normele internationale si cele specifice nationale (1-7).

Dupa conditiile de alimentare cu energie electrica si cele functionale,se utilizeaza 4 tipuri de sisteme de alimentare cu 8 solutii.

Tipul 1. Alimentarea cu energie elctrica este asigurata dintr-o sursa de interventie care poate fi :

-1a- alimentarea permanenta din sursa independenta (baterie centrala de acumulatoare alimentata de la instalatia de incarcare cu functionare in tampon);

-1b- alimentarea nepermanenta din sursa independa cu comutare automata intr-un timp t<1 s (grup electrogen functionand permanent in gol).

Iluminatul de siguranta de tip 1 trebuie sa fie independent,in functiune pe toata perioada in care sunt prezentate persoane in incaperile sau pe caile de evacuare din cladirea respectiva.

Tipul 2. Alimentarea cu energie electrica este asigurata de urmatoarele surse -2a- alimentarea nepermanenta din sursa independenta cu comutare automata (baterie + centrala deacumulatoare);

-2b- alimentarea nepermanenta din sursa independenta cu comutare automata (grup electrogen);

-2c- alimentarea permanenta din sursa independenta pe calea independenta (din Sistemul Electroenergetic National -SEEN) de energie electrica dintr-un punct de pornire si o cale diferita de cele ale iluminatului normal.

Durata de comutare admisa in cadrul acestui tip de alimentare cu energie electrica trebuie sa fie 2 s < t <20 s.Varianta 2c nu este recomandabila,dat fiind riscul la caderea SEEN.

Tipul 3. Alimentarea se face permanent si este asigurata din:

-3a- transformator sau bransament,diferite de cele care alimenteaza iluminatul normal;

-3b- baterii locale de acumulatoare,cu dispozitive locale de comutare (de exemplu: lumino-blocuri Sistemul de iluminat de siguranta de tipul 3a trebuie sa fie in functiune pe toata perioada in care sunt prezente persoane in incaperile sau pe caile de evacuare prevazute cu acest tip de iluminat de siguranta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Iluminat de Siguranta.doc