Stabilizatorul de Tensiune cu Circuit Integrat Tip Ba723

Imagine preview
(7/10 din 6 voturi)

Acest proiect trateaza Stabilizatorul de Tensiune cu Circuit Integrat Tip Ba723.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Niculescu Tudor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Cuprins

1. Generalitati
2. Rolul stabilizatorului in aparatura electronica
3. Principii de functionare
4. Schema bloc a unui stabilizator cu reactie
5. Stabilizatoare de tensiune integrate monolitice
6. Parametrii electrici
7. Clasificarea stabilizatoarelor de tensiune
8. Stabilizator de tensiune cu circuit integrat tip bA723
9. Proiectarea stabilizatorului
10. Proiectarea circuitului redresor
11. Proiecterea transformatorului de retea
12. Observatii si concluzii
13. Anexa 1
14. Anexa 2
15. Anexa 3
16. Bibliografie

Extras din document

Tema proiectului

Sa se proiecteze un stabilizator de tensiune cu circuit integrat de tipul bA723 cu tranzistor extern de putere care sa furnizeze o tensiune reglabila Us=2.2…10+0.25xnr. catalog ( nr. Catalog = , deci Us = 27,5 V , la un curent de sarcina Is max = 1A .

Variatia procentuala a tensiunii retelei de alimentare de 220 V ce alimenteaza acest redresor este de –10%…5% , iar temperatura maxima a mediului este de Ta max = 30 C. In cazul in care limitarea de curent simpla nu protejeaza tranzistorul sau circuitul integrat la scurtcircuit , se va introduce o protectie prin limitare cu intoarcere .

1. Generalitati

Un sistem electronic supus actiunii unui ansamblu de semnale de intrare , furnizeaza la iesire o serie de semnale cu caracteristici electrice variabile in timp . Mentinerea invariata in timp a caracteristicilor electrice ale unui semnal la iesirea unui sistem in conditii de variatie in domenii specificate a semnalelor de intrare se asigura printr-un proces de de stabilizare a semnalului respectiv . Aparatul sau dispozitivul electronic care realizeaza functia de stabilizare a parametrilor unui semnal poarta denumireade stabilizator . In functie de tipul marimii fizice care caracterizeaza semnalul de intrare , stabilizatoarele se pot impartii in mai multe categorii si anume :de tensiune ( continua sau alternativa ) , de curent, de frecventa, de intensitate luminoasa, etc. Un stabilizator de tensiune continua este un cuadripol ( fig. 1 )care mentine tensiunea de iesire Uo in linie foarte stranse , indiferent de variatia tensiunii de intrare, a curentului prin sarcina sau a temperaturii mediului ambiant, in domeniile specificate prin standarde sau norme tehnice si tehnologice.

Fig. 1 . Schema bloc „cuadripol” a stabilizatorului de tensiune

Stabilizatoarele de tensiune continua fac parte din categoria surselor de alimentare alaturi de transformator, de blocul redresor si de blocul de filtraj. Constructia lor se poate realiza in doua moduri :

a) Una din cele mai simple metode se bazeaza pe capacitatea unor componente electronice ( diode zener, tuburi cu descarcare in gaz, etc ), de a mentine intr_un domeniu dat ( domeniu de stabilizare )tensiunea constanta la bornele lor. Performantele de stabilizare a tensiunii de iesire asigurate de un stabilizator bazat pe acest principiu sunt strict determinate de caracteristica tensiune-curent a componentei folosite.

b) O alta metoda de constructie a stabilizatoarelor de tensiune continua consta in utilizarea unei scheme electrice de amplificator cu reactie ( fig. 2)

Fig. 2. Schema de functionare a unui stabilizator de tensiune cu reactie

In acest caz tensiunea de iesire se mentine constanta printr_un proces de reglare automata care se desfasoara in doua faze :

Ø tensiunea de iesire Vo sau o fractiune din ea k Vo, care reprezinta marimea de reglat, se compara cu o tensiune de referinta Vref rezultand un semnal de eroare e= Vref-kVo;

Ø semnalul de eroare e este amplificat rezultand astfel semnalul Ae care comanda elementul regulator pentru a restabili tensiunea de iesire la valoarea prescrisa Vo.

Stabilizatoarele din a doua categorie prezinta avantajul ca mentin constanta tensiunea pe sarcina indiferent de cauzele care tind sa o modifice .

De mentionat ca intre regulator si stabilizator exista o diferenta ca de la parte la intreg, in sensul ca regulatorul este un element component al stabilizatorului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Stabilizatorul de Tensiune cu Circuit Integrat Tip Ba723.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA ECOLOGICA BUCURESTI FACULTATEA INGINERIE MANAGERIALA