Biomasa si Biocombustibilii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Biomasa si Biocombustibilii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Energetica

Extras din document

Proiectul urmareste utilizarea unor surse regenerabile la nivel globalala al caror principal scop este de a inlocui sursele epuizabile de energie precum petrolul sau carbunii; centrala fiind amplasata intr-un loc potrivit pentru colectarea materiilor prime, avand o disponibilitate de acces marita astfel incat eficientizarea sa fie la nivelul cel mai ridicat. Abordarea proiectului se va face din mai multe puncte de vedere, cu scopul de a arata toate avantaje si dezavantajele pe care le au atat noile cat si vechile tehnologi care iau parte la un astfel de proces.

Cuvinte cheie: biocombustibili, biomasa, energie, eficientizare,poluare,biotehnologii.

1. Introducere

Proiectul este structurat in mai multe ramuri, care vor dezbate pe de o parte problema construirii unei centrale termo-electrice ce foloseste ca materie prima dejectiile animale,resturi lemnoase acestea formand biomasa, pentru obtinerea energiei electrice, iar pe de alta parte problema construirii unei centrale ce foloseste biomasa ca materie prima pentru obtinerea biocombustibilului.

In realitate, Biomasa contribuie cu 14% la consumul mondial de energie primară, iar pentru trei sferturi din populaţia globului care trăieşte în ţările în curs de dezvoltare aceasta reprezintă cea mai importantă sursă de energie. La nivelul Uniunii Europene se preconizează crearea a peste 300.000 de noi locuri de muncă în mediul rural, tocmai prin exploatarea biomasei. În prezent, în UE, 4% din necesarul de energie este asigurat din biomasă.

Se caută surse regenerabile

Agenţia Internaţională pentru Energie estimează că în Europa, resursele de petrol se vor epuiza în 40 de ani, cele de gaze naturale în 60 de ani, iar cele de cărbune în 200 de ani, lucru care s-ar traduce prin faptul că, peste aproximativ 20 de ani, Europa va fi nevoită să importe 70 la sută din necesarul de energie. Ca urmare a acestui fapt, statele uniunii au fost nevoite să găsească surse regenerabile. Uniunea Europeană îşi doreşte ca, până în anul 2020, 20% din consumul de energie al statelor comunitare să fie asigurat din surse regenerabile.

2. Conţinutul lucrării

2.1 Ce sunt biocombustibilii?

Criza mondială de energie din ultimul timp a pus pe jar comunitatea ştiinţifică internaţională. Preţul ţiţeiului este tot mai greu de controlat. De aceea, trebuie căutate noi metode de a obţine combustibili “pe cale naturală”. Se pare că soluţia cea mai bună o reprezintă înlocuirea combustibililor convenţionali, fosili cu combustibili obţinuţi din surse regenerabile. Aceştia se numesc biocombustibili şi deja s-a început procesul de substituire treptată a combustibililor convenţionali cu acest nou tip de carburant. Din ce se pot obţin biocombustibilii? După cum o spune şi definiţia lor – din resurse regenerabile, adică dintr-o materie primă care poate fi refăcută permanent. O sursă permanentă de materie energetică o reprezintă plantele care conţin glucide sau poliglucide care înmagazinează energie. O astfel de plantă este porumbul. Orice crescător de animale ştie că porumbul conţine mult amidon, care este transformat de animalul care îl consumă în energie, care, dacă depăşeşte necesităţile energetice ale organismului este stocată sub formă de ţesut adipos. Amidonul poate fi transformat însă cu ajutorul enzimelor în glucoză, care poate fi fermentată cu ajutorul microorganismelor în etanol. Iată, deci o altă modalitate de a exploata energia înmagazinată în porumb, şi anume transformarea ei în etanol, care poate fi amestecat cu benzina şi ars în motoare. Pe lângă porumb, se mai folosesc şi alte produse vegetale pentru obţinerea de biocombustibili: sfecla de zahăr, soia, rapiţa, sau chiar uleiurile rezultate de la restaurante după prăjirea alimentelor. Grăsimile animale reprezintă o altă sursă regenerabilă de biocombustibili.

Fisiere in arhiva (1):

  • Biomasa si Biocombustibilii.doc

Bibliografie

[1] Sisteme de conversie a energiilor regenerabile- I.Bostan
[2] http://ro.wikipedia.org/wiki/Energie_regenerabilă
[3] http://www.businessmagazin.ro/
[4] http://www.ecomagazin.ro