Bransamente, Normative, Racordare

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Energetică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 9830
Mărime: 59.89KB (arhivat)
Publicat de: Nicu Mihailă
Puncte necesare: 9
normative priviind bransamentele , racordare , tipuri de materiale , calcul de putere , etc

Extras din proiect

1. DATE GENERALE

1.1. OBIECTUL SI DOMENIUL DE APLICARE

Prezentul normativ se aplica la proiectarea si executarea bransamentelor electrice cu tensiunea nominala de 230 V (400 V intre faze) , destinate alimentarii cu energie electrica a consumatorilor .

Normativul are ca obiect proiectarea si executarea bransamentelor electrice , astfel incit sa asigure alimentarea normala cu energie electrica a consumatorilor , buna functionare a instalatiilor , diminuarea pierderilor de energie electrica , impiedicarea consumului fraudulos de energie electrica , precum si securitatea persoanelor .

Prezentul normativ se aplica atit pentru bransamentele noi cit si pentru lucrarile de reparatii .

Bransamentele fac parte din retelele electrice de distributie (RED) si se realizeaza ca investitie proprie a Operatorului de Distributie .

In normativ se folosesc urmatorii termeni pentru indicarea gradului de obligativitate :

- „se recomanda” indica o solutie preferabila , care trebuie avuta in vedere la alegerea solutiei , dar care nu este obligatorie .

- „se admite” indica o solutie satisfacatoare care poate fi aplicata in situatii particulare , fiind obligatorie justificarea ei in proiect .

- „de regula” indica o solutie care trebuie aplicata in majoritatea situatiilor , fiind obligatorie justificarea in proiect a nerespectarii ei .

- toate celelalte prevederi ale prezentului normativ sunt obligatorii .

Proiectarea si executia bransamentelor se face cu respectarea normativelor prezentate la cap. 9 ”Normative si prescriptii de referinta” .

1.2. DEFINITII SPECIFICE

1.2.1. Autoritate competenta – Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - ANRE

1.2.2. Retea electrica - ansamblul de linii si statii electrice racordate intre ele , care functioneaza interconectat, eventual si cu alte retele .

1.2.3. Retea electrica de distributie (RED) – retea electrica prin care se transmite energia electrica in zonele de consum si se distribuie la consumatori . Reteaua include linii electrice cu tensiunea de cel mult 110 kV , instalatii electrice si echipamente de masurare .

1.2.4. Furnizor de energie electrica – este persoana juridica , titulara a unei licente de furnizare , care asigura alimentarea cu energie electrica a unuia sau mai multi consumatori, pe baza unei contract de furnizare .

1.2.5. Operator de distributie (similar : distribuitor) – este persoana juridica , titulara a unei licente pentru distributie si detinatoarea unei retele electrice de distributie situata intr-o anumita zona , definita prin licenta , cu niveluri de tensiuni pina la 110 kV inclusiv , ce asigura alimentarea cu energie electrica a consumatorilor situati in acea zona .

1.2.6. Licenta : actul tehnic si juridic emis de Autoritatea competenta , prin care se acorda o permisiune unei persoane juridice , romana sau straina :

- de exploatare comerciala a instalatiilor autorizate de producere , transport , dispecerizare , distributie si masurare a energiei electrice .

- de furnizare (comercializare) a energiei electrice

1.2.7. Solictant – persoana fizica sau juridica , actual sau potential utilizator RED , care solicita un aviz tehnic de racordare la reteaua electrica de distributie .

1.2.8. Aviz tehnic de racordare – este avizul scris valabil numai pentru un anumit amplasament , care se emite de catre Operatorul de Distributie , la acererea unui utilizator , asupra posibilitatilor si conditiilor de racordare la RED , pentru satisfacerea cerintelor utilizatorului , precizate la solicitarea avizului .

1.2.9. Aviz de amplasament – comunicare scrisa care se da de catre Operatorul de Distributie la cererea unui solicitant si care precizeaza acordul distribuitorului cu propunerea de amplasament a obiectivului solicitantului si eventualele lucrari de eliberare de amplasament sau propune schimbarea amplasamentului obiectivului in cazul in care nu se poate face eliberarea terenului .

1.2.10. Consumator (sinonim : abonat) – persoana fizica sau juridica care cumpara energie electrica pentru uzul propriu sau pentru un subconsumator racordat la instalatiile sale . Instalatiile electrice ale consumatorului sunt racordate la reteaua electrica de distributie RED , in unul sau mai multe puncte de delimitare .

Sunt definiti ca mici consumatori cei cu puteri contractate de 100 kw sau mai mici pe loc de consum , cu exceptia consumatorilor casnici .

Sunt definiti ca mari consumatori cei cu puteri contractate de peste 100 kw pe loc de consum .

1.2.11. Subconsumator – consumatorul de energie electrica alimentat din instalatiile unui alt consumator aflat in apropierea sa .

1.2.12. Consumator casnic de energie electrica – consumatorul care utilizeaza energie electrica in exclusivitate in scopuri casnice (iluminatul artificial in interiorul si exteriorul locuintei , precum si pentru functionarea receptoarelor electrocasnice din propria locuinta) .

1.2.13. Loc de consum – incinta in care sunt amplasate instalatiile de utilizare ale unui consumator , inclusiv ale subconsumatorilor sai , unde se consuma energia electrica furnizata prin una sau mai multe instalatii de alimentare . Un consumator poate avea mai multe locuri de consum .

1.2.14. Bransamentul electric – este partea dintr-o retea electrica de distributie (RED) de joasa tensiune cuprinsa intre linia electrica si instalatia electrica a consumatorului (instalatia interioara) . Bransamentul este racordat atit la linia electrica cit si la instalatia consumatorului .

Linia electrica la care se racordeza bransamentul poate fi :

- linie electrica aeriana (LEA) - montata pe stilpi

- montata pe cladiri

- linie electrica subterana (LES) .

Bransamentul are scopul de a aduce energie electrica de la linia electrica la instalatia consumatorului .

Bransamentul electric se compune din :

- conductoare de bransament

- coloane electrice

- firide de bransament

- tablouri electrice

Preview document

Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 1
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 2
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 3
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 4
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 5
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 6
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 7
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 8
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 9
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 10
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 11
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 12
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 13
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 14
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 15
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 16
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 17
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 18
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 19
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 20
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 21
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 22
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 23
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 24
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 25
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 26
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 27
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 28
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 29
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 30
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 31
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 32
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 33
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 34
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 35
Bransamente, Normative, Racordare - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Bransamente, Normative, Racordare.doc

Alții au mai descărcat și

Instalație electrică interioară vilă (parter și etaj)

MEMORIU TEHNIC 1. DATE GENERALE 1.2. Denumirea lucrării: Instalaţii electrice interioare” Vila-parcela 1” 1.3. Faza documentaţiei: PT+DDE. 1.4....

Instalație Eoliană pentru Alimentarea unui Consumator Insular

Capitolul I STRUCTURA GENERALA A SISTEMULUI EOLIAN 1.1. Necesitatea sistemului Datorita epuizarii pe plan mondial a rezervelor de combustibili...

Variante constructive ale unui vehicul autonom dotat cu sursă neconvențională de energie

Capitolu I.Introducere De la vechii greci ne-a rămas minunata legendă despre titanul Prometeu, care a răpit cerurilor focul şi l-a adus oamenilor....

Centralele Eoliene - Studiu de Caz

1. INTRODUCERE În ansamblu, UE şi-a propus ca, până în 2020, 20% din consumul său total de energie să provină din resurse regenerabile. România a...

Dimensionarea simplă și alegerea echipamentelor pentru o instalație de încălzire ACM cu panouri solare

Capitolul I. Parti scrise Argumente pentru utilizarea energiei solare Domeniul cel mai raspandit al utilizarii energiei solare in instalatii il...

Studiul mașinii asincrone trifazate cu rotor în scurtcircuit ca generator trifazat conectat la rețeaua națională

Capitolul I Introducere Conceput şi construit în 1889 de M. Dolivo-Dobrovolski, motorul asincron trifazat, a cărui funcţionare se bazează pe...

Proiectarea unui sistem fotovoltaic - locuință izolată, neracordată la rețea

CELULE FOTOVOLTAICE. LOCUINTA IZOLATA, NERACORDATA LA RETEA 1. Introducere Tehnologia fotovoltaica consta în tranformarea în energie electrica a...

Studiu Privind Producerea Energiei Electrice cu Ajutorul Turbinelor Eoliene

Capitolul I. Energia eoliana 1.1. Consideraţii generale Întreaga civilizaţie actuală se bazează pe producerea ,transmiterea şi conversia energiei...

Te-ar putea interesa și

Instalații și Rețele Electrice de Joasă Tensiune în Clădiri Civile

uie, în primul rând obtinuta din alte forme de energie si apoi distribuita fiecarui consumator în parte. Datorita unor considerente practice si...

Ai nevoie de altceva?