Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Energetică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 7216
Mărime: 1.27MB (arhivat)
Publicat de: Nae Solomon
Puncte necesare: 9
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRASOV FACULTATEA DE ALIMENTATIE SI TURISM

Cuprins

  1. Introducere pag. 2
  2. Cap. I. Panouri solare . pag. 4
  3. I.1. Colectoare solare plane-plate .pag. 4
  4. I.2. Colectoare solare cu tuburi vidate pag. 10
  5. I.3. Colectoare de tip jgheab pag. 13
  6. Cap. II. Schema sistemului .pag. 15
  7. Cap. III. Dimensionarea panourilor solare la cabana “Cerasu” .pag. 21
  8. III. 1. Descrierea colectorului solar IKED18 folosit pentru cabana .pag. 22
  9. III. 2. Incalzirea apei calde menaje pag. 24
  10. Cap. IV. Standarde pentru sistemele solare termale si componentele lor pag. 29
  11. Concluzii pag. 31
  12. Bibligrafie .pag. 34

Extras din proiect

INTRODUCERE

Enegia exprima capacitatea unui sistem fizic de a efectua lucru mecanic atunci cand sufera o transformare dintr-o stare in alta stare.

Termenul energie, de origine greaca, a fost folosit prima data de Kepler in sensul de "putere emanata de corpuri". In sensul actual energia este o marime care depinde de starea fizica instantanee a sistemului si care, daca sistemul nu interactioneaza cu mediul exterior, ramane constanta. O definitie mai putin stiintifica energiei, dar pe intelesul tuturor, ar fi: ceea ce trebuie furnizat sau luat unui sistem material pentru a-l transforma.

Sursele de energie solara au fost considerate, chiar de ceva timp ca fiind cele mai bune, imediat profitabile optiuni pentru majoritatea oamenilor de pe Pamant, prin asigurarea energiei pentru diferite instalatii.

Sursele de energie cele mai primitive sunt cele obtinute din carbune si petrol. Insa acestea sunt epuizabile si arderea acestora produce mari cantitati de CO2. De aceea sunt cautate noi surse de energie. Se incearca folosirea energiei solare captata cu ajutorul panourilor solare. Insa conversia energiei razelor solare în caldura sau electricitate se face cu o pierdere de 80-90% şi acestea nu pot fi captate decat in timpul zilei si astfel energia trebuie sa fie stocata pentru a putea fi furnizata si pe timpul noptii.

O alta sursa este forta apelor. Prin construirea hidrocentralelor se obtin mari cantitati de energie. Se poate folosi apa termala pentru incalzire sau a aburilor de apa pentru a produce electricitate. Astfel de centrale se gasesc în Italia, Japonia şi California. La forajele de mare adancime se poate injecta apa rece care este incalzita si apoi extrasa pentru a produce energie electrica.

Înca din 1966 la Rance, în Franta functioneaza o centrala mareo-motrica care foloseste energia mareelor. Japonia incearca folosirea valurilor cu ajutorul unor dispozitive plutitoare.

O alta sursa de energie este cea furnizata de curentii de aer de suprafata. Teoretic s-a stabilit ca acesti curenti raspandesc anual o energie de 200 de ori mai mare decat necesarul mondial. Insa pentru captarea acestei energii este nevoie de eoliene foarte mari.

Energia nucleara este una dintre cele mai folosite noi surse de energie la acest final de secol. Energia nucleara poate fi produsa in doua moduri: prin fisiune si prin fuziune.

Se încearca folosirea energiei termice a oceanelor. Astfel este captata apa calda dintr-o zona superioara si cu ajutorul amoniacului se antreneaza o turbina in deplasarea sa spre o zona cu apa rece.

Energia solara este energia radianta produsa in Soare ca rezultat al reactiilor de fuziune nucleara. Ea este transmisa pe Pamant prin spatiu in cuante de energie numite fotoni, care interactioneaza cu atmosfera si suprafata Pamantului.

Energia solara se refera la transferul energiei luminoase a radiatiei de Soare. Aceasta poate fi folosita pentru a genera energie electrica (panouri fotovoltaice) sau pentru incalzirea interiorului unei cladiri (panouri solare).

Totodata, incalzind in mod diferit straturile atmosferice, energia solara determina indirect deplasarea acestora, deci, implicit, formarea curentilor de aer si a vantului. Fenomenele de evaporare a apelor de la suprafata, formarea norilor si a precipitatiilor au la baza, de asemenea energia solara. Si tot ei ii este datorat procesul de fotosinteza la plante si eliminarea in mediu a oxigenului, atat de necesar vietii pe Pamant.

Soarele este o stea de marime si luminozitate medie ca si majoritatea celorlalte stele. Uriasa energie furnizata de Soare este datorata reactiilor de fuziune nucleara care au loc in interiorul sau.

Energia solare poate fi utilizata intens in Dobrogea, Campia Romana, Campia de Vest, Banat, unde durata de stralucire a Soarelui este mare (2.400 de ore anual). Zone cu flux energetic similar important sunt si podisurile Transilvaniei si Moldovei. Sursele geotermale din vestul tarii au fost valorificate pe aliniamentul statiunilor Baile Felix , Tinca, Buzias.

O instalatie solara este alcatuita din unul sau mai multe panouri solare (denumite si colectoare solare), carora li se adauga componente de racord la instalatia sanitara, de prindere in acoperis, unul sau doua boilere, pompa de recirculare, elemente electronice (controller).

Cele mai importante colectoare solare pentru incalzirea apei calde sunt : colectoarele plane , colectoarele cu tuburi vidate si colectoarele de tip jgheab.

CAP. I : Panourile solare

La panourile solare se face diferenta intre cele fotovoltaice folosite pentru producerea de energie electrica si cele termice folosite pentru incalzire.

Panourile solare termice sunt colectoare plate , colectoare cu tuburi vidate sau de tip jgheab.

Colectoarele plane s-au folosit pe scara larga datorita pretului mai scazut. Colectoarele cu tuburi vidate - mai scumpe dar mai performante se utilizeaza de mai bine de douazeci de ani. În ultima vreme preturile au devenit accesibile datorita seriilor mari de fabricaţie şi a avansului tehnologic. Acestea din urma se utilizeaza in special la aplicatiile unde este necesara o temperatura mai ridicata sau la instalatiile complexe, care genereaza atat apa calda menajera cat si caldura pentru incalzirea locuintelor. La aceasta ora, recomandarea tehnicienilor se indreapta tot mai mult inspre colectoarele cu tuburi vidate datorita gradului ridicat de izolare termica, a eficientei lor mult crescute si a scaderii continue a pretului.

I . 1. Colectoare solare plane-plate

Colectoarele solare plane se clasifica dupa urmatoarele criterii: natura agentului termic, modul de asigurare a absorbtiei energiei solare , forma constructiva a ansamblului absorbant , forma constructiva a canalului prin care circula agentul termic.

Sunt cele mai utilizate colectoare din lume pentru incalzirea apei, folosita la uzul intern, dar si la diverse aplicatii ce necesita apa calda (piscine, sisteme de incalzire etc.). Aceste colectoroare au o gama de utilizare de la sub -20 ºC la aproximativ 85ºC, ce este exact in gama de operare necesare pentru aceste aplicatii. Ele sunt durabile si eficiente. Colectoarele plate au un avantaj major fata de alte tipuri ce nu sunt la fel de rezistente in zonele in care se ninge destul de mult. Acestea sunt un standard la care toate celelalte tipuri de colectoare sunt raportate.

Componentele colectoarelor solare plane – solutii constructive

Colectoarele solare plane reprezinta partea cea mai importanta a sistemelor proiectate sa

opereze in intervale joase de temperatura (de la temperatura ambientala pana la 600) sau in intervale medii de temperatura (de la temperatura ambientala pana la 1000).

Preview document

Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 1
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 2
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 3
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 4
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 5
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 6
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 7
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 8
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 9
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 10
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 11
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 12
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 13
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 14
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 15
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 16
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 17
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 18
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 19
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 20
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 21
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 22
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 23
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 24
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 25
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 26
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 27
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 28
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 29
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 30
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 31
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 32
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 33
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 34
Colectoarele solare folosite pentru încălzirea apei calde - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Colectoarele Solare folosite pentru Incalzirea Apei Calde.doc

Alții au mai descărcat și

Utilizarea surselor nepoluante de energie. energia solară prin conversie fotovoltaică

Memoriu justificativ Perspectiva epuizării într-un viitor nu prea îndepărtat a combustibililor fosili şi nesoluţionarea depozitării deşeurilor...

Biogazul

CAPITOLUL 1 STUDIU DOCUMENTAR DIN LITERATURA DE SPECIALITATE 1.1 Surse regenerabile de energie - noţiuni generale 1.1.1 Stadiul surselor...

Instalație Eoliană pentru Alimentarea unui Consumator Insular

Capitolul I STRUCTURA GENERALA A SISTEMULUI EOLIAN 1.1. Necesitatea sistemului Datorita epuizarii pe plan mondial a rezervelor de combustibili...

Dimensionarea simplă și alegerea echipamentelor pentru o instalație de încălzire ACM cu panouri solare

Capitolul I. Parti scrise Argumente pentru utilizarea energiei solare Domeniul cel mai raspandit al utilizarii energiei solare in instalatii il...

Energie Eoliană

ENERGIA EOLIANA I.Introducere Vântului este rezultatul activitatii energetice a soarelui si se formeaza datorita încalzirii neuniforme a...

Proiectarea unui sistem fotovoltaic - locuință izolată, neracordată la rețea

CELULE FOTOVOLTAICE. LOCUINTA IZOLATA, NERACORDATA LA RETEA 1. Introducere Tehnologia fotovoltaica consta în tranformarea în energie electrica a...

Acoperișul casei mele, format din panouri solare

INTRODUCERE Energia Solara alaturi de Energia Gravitationala sunt principalele surse de energie pentru Terra. Orice alte surse de energie pe care...

Studiu de fezabilitate privind utilizarea energiei regenerabile, energia biomasei și energia solară într-o localitate rurală din Moldova

INTRODUCERE Unul din obiectivele principale ale omenirii în perioada actuală este depăşirea barierelor ce ţin de insuficenţa de resurse energetice...

Te-ar putea interesa și

Instalații Termice cu Energie Solară

1. Introducere Producţia de energie este preocuparea de bază a societaţii industriale în secolul 21. În marea lor majoritate, problemele noastre...

Utilizarea energetică a energiei solare și a biomasei

CAPITOLUL 1. POTENTIALUL TEHNIC SI ECONOMIC AMENAJABIL AL SURSELOR REGENERABILE IN ROMANIA 1.1 ASPECTE LEGISLATIVE IN DOMENIUL SURSELOR...

Conversia Energiei Solare în Energie Termică

1. Generalităţi Energia solară este energia radiantă produsă în soare ca rezultat al reacţiilor de fuziune nucleară. Ea este transmisă pe Pământ...

Energia verde - panourile fotovoltaice din Județul Olt

Surse de energie regenerabilă Condiţii energetice actuale care impun utilIzarea energiilor regenerabile Progresul rapid al tehnologiei reprezinta...

Colectoare Solare

Principalele tipuri de colectoare solare folosite în aplicatiile obisnuite sunt colectoarele plane si cele cu tuburi vidate. Colectoarele plane...

Amenajarea spațiului verde din curtea grădiniței numărul cinci

CAP. 1. STABILIREA OBIECTIVELOR PROIECTULUI 1.1. Studiu de caz Grădiniţa Nr.5 Grădiniţa Nr.5 este situată în localitatea Săcele din Judeţul...

Puterea termică solară - energia solară

Energia solară este energia radiantă produsă în Soare ca rezultat al reacţiilor de fuziune nucleară. Ea este transmisă pe Pământ prin spaţiu în...

Instalații de Producere de Apă Caldă cu Panouri Solare

Instalaţii de producere de apă caldă cu panouri solare 1.Istoric Ideea utilizării efectului termic al radiaţiei solare este veche. Încă din...

Ai nevoie de altceva?