Energia eoliana

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Energia eoliana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Energetica

Extras din document

Energia eoliana este energia continuta de forta vantului ce bate pe suprafata pamantului.

Vantul este miscarea aerului dartorata maselor de aer cu temperaturi diferite. Temperaturile diferite sunt cauzate de masele de apa si pamant care, absorb diferit caldura soarelui.

La scara globala miscarile masive sunt cauzate de diferenta de temperatura, intre pamantul de la ecuator si cel apropriat de poli.

Deoarece vantul va bate, cat timp soarele va incalzi Pamantul, este o sursa de energie regenerabila, ce este exploatata in prezent pentru a produce electricitate.

Valorificarea energiei electrice a inceput in anii 1970, odata cu prima criza mondiala a petrolului.

In anii 1990 a revenit in prim plan din cauza ingrijorarilor generate de impactul asupra mediului a poluarii generate de combustibilii fosili.

Turbinele eoliene transforma energia cinetica obtinuta de la vant, in energie mecanica care,cu ajutorul generatorului este transformata in energie electrica.

La momentul actual turbinele eoliene au blocuri functionale universale pentru producerea energiei electrice. Palele turbinelor sunt aerodinamice, destinate captarii energiei maxime de la vant. Prin rotirea palelor datorita vantului, generatorul produce energie electrica.

Componentele unei turbine eoliene

Cele mai importante parti coponente ale turbinelor eoliene, sunt :

- butucul rotorului ;

- paletele ;

- nacela ;

- pilonul ;

- arborele principal ;

- multiplicatorul de turatie cu roti dintate ;

- dispozitiv de franare ;

- arborele de turatie ridicata ;

- generatorul electric ;

- sistemul de racire al generatorului electric ;

- sistemul de pivotare ;

- girueta ;

- anemometrul ;

- sistemul de control (controller) .

Butucul rotorului, are rolul de a permite montarea paletelor turbinei si este montat pe arborele principal al turbiei eoliene.

Paletele reprezinta unele dintre cele mai importante componente ale turbinelor eoliene si impreuna cu butucul alcatuiesc rotorul turbinei.

Nacela are rolul de a proteja componentele turbinei eoliene, care se monteaza in interiorul acesteia si anume : arborele principal, multiplicatorul de turatie, dispozitivul de franare, arborele de turatie ridicata, generatorul electric, sistemul de racire al generatorului electric si sistemul de pivotare.

Pilonul are rolul de a sustine turbina eoliana si de a permite accesul in vederea exploatarii si executarii operatiilor de intretinere, respectiv reparatii.

Arborele principal are turatia redusa si transmite miscarea de rotatie, de la butucul turbinei la multiplicatorul de turatie cu roti dintate,

Multiplicatorul de turatie cu roti dintate are rolul de a mari turatia de la valoarea redusa a arborelui principa, la valoarea ridicata de care are nevoie generatorul de curent electric.

Dispozitivul de franare este utilizat numai in cazul in care mecanismul de reglare a unghiului de inclinare a paletelor nu functioneza corect, sau pentru franarea completa a turbinei, in cazul in care se efectueaza operatii de intretinere sau reparatii.

Arborele de turatie ridicata denumit si arbore secundar sau cuplaj, are rolul de a transmite miscarea de la multiplicatorul de turatie la generatorul electric.

Generatorul electric are rolul de a converti energia mecanica a arborelui de turatie ridicata al turbinei eoliene, in energie electrica.

Sistemul de racire a generatorului electric, preia excesul de caldura produs in timpul functionarii acestuia.

Sistemul de pivotare al turbinei eoliene, are rolul de a permite orientarea turbinei dupa directia vantului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Energia eoliana.ppt