Energia geotermală

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Energetică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 8076
Mărime: 1.29MB (arhivat)
Publicat de: Costel Sabău
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Daniela Ciobanu

Cuprins

  1. Introducere
  2. 1.1. Scurt istoric
  3. 2. Aspecte generale privind energia geotermala
  4. 2.1. Tipuri de resurse geotermale
  5. 2.2. Explorarea zacamintelor de resurse geotermale
  6. 2.3. Utilizarea resurselor geotermale
  7. 3. Centrale electrice geotermale
  8. 3.1. Tipuri de centrale geotermale
  9. 3.2. Principii de baza ale pompelor de caldura
  10. 3.3. Instalatii geotermale cu pompe de caldura
  11. 3.4. Impactul asupra mediului inconjurator a utilizarii resurselor geotermale
  12. 4. Studiu de caz: Energie geotermala la Oradea
  13. 5. Bibliografie

Extras din proiect

1. Introducere

Energia geotermala e o categorie particulara a energiei termice pe care o contine scoarta terestra. Cu cat se coboara mai adanc in interiorul scoartei terestre, temperatura creste si teoretic energia geotermala poate fi utilizata tot mai eficient.

Energia geotermala este acea energie stocata de Pamant din atmosfera si oceane sau care provine din adancurile Pamantului. Energia geotermala reprezenta in 2007 aproximativ 1% din totalul de energie produsa si captata. Printre avantajele energiei geotermale se numara indepedenta de vreme si ciclul zi/noapte, este curata si nu influenteaza negativ mediul inconjurator.

Centralele care capteaza energia geotermala insa pot afecta solul din jur (cand apa fierbinte este injectat in roca pentru obtinerea aburului) si emit cantitati mici (5% fata de o centrala cu combustibil fosil) de CO2 si sulfuri.

Centralele geotermale au ca scop unic captarea energiei geotermale emisa de Pamant. Principiul de functionare este simplu: se injecteaza prin crapaturi apa sub presiune la cativa kilometri adancime, in zonele calde ale scoartei terestre, apa iese pe alta parte incalzita sub forma de aburi, care sunt apoi transformati in electricitate. Ciclul se reia prin pomparea apei acum racite.

Printre avantajele centralelor geotermale se numara faptul ca energia rezultata este curata pentru mediul inconjurator si regenerabila. In plus centralele geotermale nu sunt afectare de conditiile meteorologice si ciclul noapte/zi. Energia geotermala este si mai ieftina de obicei decat cea rezultata din combustibilii fosili.

Printre dezavantajele centralelor geotermale se numara cresterea instabilitatii solului din zona, putand fi cauzate chiar si cutremure de intensitate redusa. In plus, zonele cu activitate geotermala se racesc dupa cateva decenii de utilizare, deci nu se poate vorbi de o sursa infinita de energie, dar cu siguranta avem de-a face cu surse regenerabile. O explicatie pentru racirea zonelor cu activitate geotermala ar fi si faptul ca centrala geotermala instalata este prea mare pentru capacitatea de incalzire a zonei respective.

1.1. Scurt istoric

Ca scurt istoric, energia geotermala si izvoarele cu apa calda au fost folosite in secolele trecute pentru spalat si incalzit locuinte, in 1904 fiind inregistrata prima utilizare in vederea producerii electricitatii (un generator care alimenta 4 becuri). Din 1911 pana in 1958 a existat o singura centrala geotermala, moment in care Noua Zeelanda s-a alaturat producatorilor de electricitate din energie geotermala.

Este interesant de remarcat ca 99% din interiorul Pamantului se gaseste la o temperatura de peste 1000°C, iar restul de 1% se gaseste la o temperatura de peste 100°C. Aceste elemente sugereaza ca interiorul Pamntului reprezinta o sursa regenerabila de energie care merita toata atentia si care trebuie exploatata intr-o masura cat mai mare.

Energia geotermala este utilizata la scara comerciala, incepand din jurul anilor 1920, cand a inceput sa fie utilizata in special caldura apelor geotermale, sau cea provenita din gheizere pentru incalzirea locuintelor sau a unor spatii comerciale. Din punct de vedere al potentialului termic, energia geotermala poate avea potential termic ridicat sau scazut. Energia geotermala cu potential termic ridicat este caracterizata prin nivelul ridicat al temperaturilor la care este disponibila si poate fi transformata direct in energie electrica sau termica.

Energia electrica se obtine in prezent din energie geotermala, in centrale avand puteri electrice de 20…50MW, care sunt instalate in tari ca: Filipine, Kenia, Rica, Islanda, SUA, Rusia. Energia geotermala de potential termic scazut este caracterizata prin nivelul relativ scazut al temperaturilor la care este disponibila si poate fi utilizata numai pentru incalzire, fiind imposibila conversia acesteia in energie electrica.

Energia geotermala de acest tip este disponibila chiar la suprafata scoartei terestre fiind mult mai usor de exploatat decat energia geotermala cu potential termic ridicat, ceea ce reprezinta un avantaj.

Exploatarea energiei geotermale cu potential termic scazut necesita echipamente speciale concepute pentru ridicarea temperaturii pana la un nivel care sa permita incalzirea si/sau prepararea apei calde, ceea ce reprezinta un dezavantaj fata de enrgia geotermala cu potential termic ridicat.

Echipamentele mentionate poarta denumirea de pompe de caldura si au acelasi principiu de functionare ca al masinilor frigorifice, functionand cu energie electrica.

In fiecare zi planeta noastra absoarbe energie solara pe care o inmagazineaza sub forma de calorii in sol. Aceasta rezerva gratuita este reaprovizionata in permanenta, deci inepuizabila.

Captarea acestei energii termice si transformarea ei pentru utilizarea in incalzirea spatiilor interioare este posibila gratie unui generator termodinamic: pompa de caldura geotermica.

Acest echipament prezinta performante foarte interesante deoarece pe timp de iarna pentru 1KWh de energie electrica consumata, pompa de caldura restituie intre 3 si 5 KWh de caldura in interiorul casei. O buna parte a energiei de incalzire este astfel asigurata de o energie gratuita, regenerabila si nepoluanta, preluata din terenul adiacent casei. Vara datorita reversibilitatii ciclului de functionare, acelasi echipament va extrage caldura din interior si o va injecta in sol.

Pompele de caldura se utilizeaza in conditii ideale pentru case foarte bine izolate termic, cu o suprafata de teren adiacenta.

Captarea caldurii geotermice pote fi facuta utilizand diferite metode, existand doua mari categorii de captori: orizontali si verticali (sonde geotermice).

Astfel cu ajutorul Pompei de Caldura Geotermice, 1kw electric consumat pentru alimentarea compresorului este multiplicat si valorizat sub forma a 3 pana la 5 kw de caldura utila redata in casa prin intermediul instalatiei de incalzire. Captorii Orizontali ai sistemului de incalzire (montati in terenul adiacent casei) au nevoie de o suprafata minima necesara, aria de captare fiind in relatie proportionala cu suprafata interioara de incalzit.

Odata captorii instalati, se astupa sapatura si circuitul de captare devine invizibil. Suprafata de teren de peste captori trebuie sa ramana libera de constructii, permeabila la apa de ploaie, zapada, razele soarelui si vant pentru regenerarea termica naturala a solului (nu se va pava cu dale de ciment sau asfalta). Buclele captoare, odata ingropate au o durabilitate de zeci de ani fara absolut nicio interventie ulterioara. Suprafata minima de teren adiacent constructiei pentru captarea caldurii geotermice este cuprinsa intre 100-180% din suprafata interioara de incalzit, in functie de puterea termica necesara pentru incalzire.

Preview document

Energia geotermală - Pagina 1
Energia geotermală - Pagina 2
Energia geotermală - Pagina 3
Energia geotermală - Pagina 4
Energia geotermală - Pagina 5
Energia geotermală - Pagina 6
Energia geotermală - Pagina 7
Energia geotermală - Pagina 8
Energia geotermală - Pagina 9
Energia geotermală - Pagina 10
Energia geotermală - Pagina 11
Energia geotermală - Pagina 12
Energia geotermală - Pagina 13
Energia geotermală - Pagina 14
Energia geotermală - Pagina 15
Energia geotermală - Pagina 16
Energia geotermală - Pagina 17
Energia geotermală - Pagina 18
Energia geotermală - Pagina 19
Energia geotermală - Pagina 20
Energia geotermală - Pagina 21
Energia geotermală - Pagina 22
Energia geotermală - Pagina 23
Energia geotermală - Pagina 24
Energia geotermală - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Energia Geotermala.doc

Alții au mai descărcat și

Utilizarea surselor nepoluante de energie. energia solară prin conversie fotovoltaică

Memoriu justificativ Perspectiva epuizării într-un viitor nu prea îndepărtat a combustibililor fosili şi nesoluţionarea depozitării deşeurilor...

Energie geotermală

Abstract High requirements of heat determined the increased of fossil fuel that generate emissions of carbon dioxide in the atmosphere, causing...

ENERGIE GEOTERMALĂ

Energia geotermală reprezintă căldura acumulată în roci și în fluidele ce umplu porii acestora. Energia geotermală este energia termică conținută...

Energia geotermală

Cap. 1. Generalităţi Energia geotermală este o formă de energie obţinută din căldura aflată în interiorul Pamântului. Apa fierbinte şi aburii,...

Implementare Mini-Hidro

Istoric Conversia energiei hidraulice în energie electrică nu este poluantă, presupune cheltuieli relativ mici de întreţinere, nu există probleme...

Captarea Energiei Solare și Conversia în Alte Forme de Energie

În vederea utilizării sale energia solară trebuie captată urmând apoi să fie supusă unei conversii în forma convenabilă pentru scopul propus....

Valorificarea energetică a resurselor geotermale

Aspecte generale privind energia geotermală Necesitatea asiguraii unei dezvoltari energetice durabile, concomitent cu protejarea mediului...

Curbă zilnică de sarcină

Curba zilnica de sarcina -este o reprezentare grafica a modului de variatie a puterii electrice consummate pe parcursul unei zile Forma curbei de...

Te-ar putea interesa și

Energie geotermală

Abstract High requirements of heat determined the increased of fossil fuel that generate emissions of carbon dioxide in the atmosphere, causing...

Energia Geotermală

1.Energia geotermală 1.1.Istoric dezvoltare Aplicațiile energiei geotermale datează tocmai din Grecia antică, Roma, Babilon și Japonia unde...

Utilizarea Energiei Geotermale, Prezent și Perspective

1. GENERALITATI 1.1. Ce este energia geotermala Energia geotermala reprezintă căldura acumulată în roci şi în fluidele ce umplu porii acestora....

Resurse permanente de energie

ENERGIA EOLIANĂ Energia eoliană este energia vântului, o formă de energie regenerabilă. La sfârșitul anului 2010, capacitatea mondială a...

ENERGIE GEOTERMALĂ

Energia geotermală reprezintă căldura acumulată în roci și în fluidele ce umplu porii acestora. Energia geotermală este energia termică conținută...

Surse alternative sau neconvenționale ale energiei

1.Introducere În ultimul secol, folosirea energiei din combustibili fosili (petrol, gaz, cabuni: prin ardere), a avut efecte dezastruoase asupra...

Energia geotermală

Cap. 1. Generalităţi Energia geotermală este o formă de energie obţinută din căldura aflată în interiorul Pamântului. Apa fierbinte şi aburii,...

Impactul vizual datorat dezvoltării energiei geotermale în Islanda

Abstract În contextul socio-politic actual, impactul asupra mediului al valorificării resurselor geotermale vizează dezbateri cu privire la...

Ai nevoie de altceva?