Energie solara

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Energie solara.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Energetica

Cuprins

Capitolul nr. 1 Generalitați .2
1.1 Soarele, o imensăsursă de căldură .3
Capitolul nr.2 Captarea energiei solare - Domenii de utilizare.4
2.1 Baterii solare .5
Capitolul nr.3 Panouri solare.7
3.1 panouri solare nepresurizate .7
3.2 Panouri solare presurizate .8
3.3 Panouri solare presurizate separate .9
Capitolul nr.4 ENERGIA SOLARĂ ÎN LUME .12
4.2 Energia solară în Europa .18
4.3 Energia solară în România.19
4.4 Aplicații industriale.21
Concluzii .21
Bibliografie .22

Extras din document

Capitolul nr.1. Generalități

DE CE ENERGIE SOLARĂ?

-Este gratuită! Nu este influenţată în nici un fel de creşteri de preţ.

-Instalaţiile nu necesită practic nici un fel de întreţinere.

-Este regenerabilă şi nepoluantă.

- Nu implica instalaţii de prelucrare sau transport a resurselor, inainte de utilizare.

Energia solară este practic inepuizabilă. Este cea mai curată formă de energie de pe pământ şi este formată din radiaţii calorice, luminoase, radio sau de altă natură emise de soare. Cantităţile uriaşe ale acestei energii stau la baza aproape tuturor proceselor naturale de pe Pământ. Cu toate acestea, este destul de dificilă captarea şi stocarea ei într-o anumită formă (în principal căldură sau electricitate) care să pemită utilizarea ei ulterioară. (1)

Soarele este, de departe cea mai importantă sursă de energie pentru noi. El încălzeste atmosfera pământului, vaporizează apa din oceane, directioneaza norii rezultati prin curenti de aer, denumite şi vanturi spre continente, acolo unde îşi dovedesc utilitatea determinând ploile şi mentinand debitele raurilor. Această este o modalitate directa de a folosi această energie şi face parte din procesele fiziologice ce au loc pe Pământ de milioane de ani. Insa Soarele poate face "un pic" mai mult: ar putea să asigure intreaga cantitate de energie de care are nevoie o societate industrială moderna, la scara mondiala pentru un viitor indefinit; ceea ce nu poate face o sursă de energie obişnuită. Acestea s-ar putea intampla cu usurinta fara poluare sau batai de cap în privinta resurselor naturale epuizabile. Multi oameni insa nu sunt convinşi de acest lucru ei avand parerea că o astfel de investitie ar aduce pierderi şi nu un profit negândit de mare. Există și persoane cu mare influenta asupra a astfel de lucruri care pur şi simplu se tem de o trecere completa la utilizarea energiei solare.

La ritmul actual de creştere a populaţiei şi al dezvoltarii tehnologice, este vizibil că nevoia de resurse energetice ieftine şi utilizabile pe scara largă creşte foarte mult. Începe totodata să se vada foarte clar faptul că utilizarea resurselor clasice prezintă anumite efecte negative (emisiile de noxe, riscuri de accidente, efectul de sera, dependenta de resurse şi retele comune) şi, cel mai important, resursele clasice devin tot mai costisitoare, atingand în fiecare an noi recorduri de pret. Este, prin urmare, nu numai interesant ci chiar obligatoriu să gasim şi să promovam noi tehnologii privind utilizarea resurselor energetice neconventionale (1)

1.1 Soarele, o imensă sursă de energie, căldură

Soarele este o stea din secventa principala, de tip G2, de varsta medie aproximativ 4,5 miliarde de ani. Este una dintre stelele reprezentative pentru astrofizica şi se evalueaza că va ramane în starea actuala încă vreo 5 miliarde de ani. Energia solară provine din reactiile termonucleare ce au loc în nucleul sau, datorita temperaturilor foarte mari.În fiecare reactie, 0,7% din masa de repaus devine energie, deci 4,5 milioane tone de materie solară se transforma în energie în fiecare secunda. Transportul catre suprafaţa a acestei energii se produce prin fotoni care sufera în drumul lor o serie de absorbtii, reemisii, difuzii, pierzand continuu din energia lor initiala. Astfel fluxul de fotoni emisi din nucleul solar că radiaţie gama se transforma pe parcurs în radiaţie X, apoi în radiaţie ultravioleta (UV) şi în final, în lumina vizibila emanata la suprafaţa astrului.Reactiile termonucleare care au loc în interiorul acestuia generează o imensa cantitate de energie care este livrată în toate direcţiile, în Sistemul Solar. Distanta fata de soare face că, din această energie, Pământul să beneficieze la nivelul superior al atmosferei exterioare, de o putere radianta echivalenta cu aproximativ 1400 W / m2. La trecerea prin atmosfera intensitatea radiaţiei se diminueaza (prin absorbtie la nivelul particulelor de aer, apa, corpuri solide, prin reflexie şi / sau prin difuzie), astfel încăt la nivelul scoartei terestre putem conta pe aproximativ 1000 W / m2. În mod normal această radiaţie este absorbita de scoarta terestra, transformata în căldură, rezultatul fiind printre altele şi încălzirea

Fisiere in arhiva (1):

  • Energie solara.docx

Bibliografie

http://www.solara.ro/de-ce-solar.php (1)
http://www.energia-solara.ro/ (2)
http://ro.wikipedia.org/wiki/Energie_solară (3)
http://www.panourisolare.eu/ghid-panouri-solare/panouri-solare-cu-tuburi-vidate-si-panouri-solare-plane-avantaje-si-dezavantaje.html(4)
http://www.construction21.org/romania/articles/ro/potenialul-energetic-solar-al-romaniei.html (5)
https://aleximreh.wordpress.com/2014/01/27/top-10-tari-energie-solara-energiile-regenerabile-versus-energiile-murdare-n-antifaza-cu-exploatarile-gazelor-de-sist/ (6)
http://www.ecomagazin.ro/proiect-de-exploatare-a-energiei-solare-in-valoare-de-564-de-milioane-de-dolari/ (7)
http://beauty.oja.ro/ecologie/avantaje-si-dezavantaje-ale-energiei-solare.html (8)

Alte informatii

UNIVERSITATEA “VASILE ALECSANDRI” DIN BACĂU FACULTATEA DE INGINERIE SPECIALIZAREA: ECHIPAMENTE ŞI UTILAJE PENTRU PROCESELE INDUSTRIALE