Evaluarea consumului propriu tehnologic in retele de joasa tensiune

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Evaluarea consumului propriu tehnologic in retele de joasa tensiune.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 45 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Energetica

Cuprins

INTRODUCERE 2
METODOLOGII DE DETERMINARE A COMPONENTEI TEHNICE A CPT - METODA TIMPULUI DE PIERDERI 4
ALTE METODOLOGII DE DETERMINARE A COMPONENTEI TEHNICE A CPT 9
Calculul pierderilor de energie cu metoda profilurilor specifice de consum 11
Determinarea profilurilor de consum ale consumatorilor 12
Distribuirea consumatorilor In nodurile retelei analizate 15
Distribuirea consumatorilor monofazati pe faze 17
ALGORITMI GENETICI 19
Operatori genetici 21
Operatorul de selectie 22
Operatorul de Incrucisare 24
Operatorul mutatie 25
STUDIU DE CAZ 28
CONCLUZII 43
BIBLIOGRAFIE 44

Extras din document

Pierderile de putere in retelele electrice reprezinta o problematica de interes major pentru furnizorii si distribuitorii de energie electrica.

Transportul si distributia de energie electrica sunt insotite de pierderi de energie in toate elementele retelei. Nivelul acestor pierderi oscileaza intre 10% si 15% din energia produsa in centrale, in functie de structura retelei, de conditiile de exploatare etc.

Pierderile in retelele electrice se pot imparti in:

- Pierderi prin consum propriu tehnologic :

- Pierderile in linii si cabluri - pierderi dependente de sarcina (prin effect Joule), pierderi datorate efectului corona, pierderi prin conductie transversal pe linii, pierderi dielectrice in cabluri;

- Pierderi In transformatoare - dependente de sarcina (pierderi de scurtcircuit sau in bobinaj), respectiv independente de sarcina, In miezul de fier (pierderi de mers in gol si prin histerezis);

- Pierderi in contoare, transformatoarele de masura, sigurante, instrumente de masura etc

- Pierderi tehnice rezultate prin abateri de la regimul de functionare proiectat

- Comerciale.

- Pierderile prin imprecizia contoarelor; pierderile datorate nepornirii contoarelor in cazul sarcinilor reduse, furturi, etc

In prezent retelele de distributie alimenteaza un numar crescand de utilizatori dezechilibrati si neliniari care determina un regim de functionare nesinusoidal si nesimetric al acestor retele. Acest fapt are ca prima consecinta negativa cresterea pierderilor de putere in liniile electrice de distributie, respectiv in transformatoare.

Determinarea consumului propriu tehnologic (CPT) de putere electrica este o problema deosebit de dificila ceea ce a dus la gasirea unor noi cai simplificate de determinare a CPT.

Problema poate fi despartita astfel:

- Determinarea CPT de energie electrica practic independent de sarcina, care va corespunde produsului dintre CPT de putere si durata in care elementul respectiv se afla sub tensiune (neglijand influenta variatiilor de tensiune, fie prin considerarea tensiunii nominale sau a tensiunii medii de exploatare).

- Determinarea CPT de energie electrica dependent de sarcina, care se produce in elementele serie care alimenteaza un consum radial , caz in care regimul de functionare al elementului este determinat de caracteristicile consumului si de variatia lui anuala

Pentru fiecare din elementele componente ale unei retele electrice, calculul CPT de energie electrica se face tinand seama de componentele CPT dependenta de sarcina si CPT independenta de sarcina.

Exista mai multe metode de calcul a CPT cea mai utilizata fiind metoda timpului de pierderi recomandata in cazul determinarii pierderilor de energie in retelele radiale. Pentru a trece de la evaluarea pierderilor pe baza duratei factorului de pierderi τ si τ* se utilizeaza profiluri specifice de consum pe baza carora se modeleaza sarcinile din nodurile retelei de distributie JT.

2. METODOLOGII DE DETERMINARE A COMPONENTEI TEHNICE A CPT - METODA TIMPULUI DE PIERDERI

Timpul de pierderi este un timp conventional in cursul caruia in element, functionand la sarcina maxima , se produc aceleasi pierderi de energie ca in cazul functionarii cu sarcina reala , variabila in intervalul T.

Pierderile de energie: (2.1)

Unde: Imax= curentul de sarcina maxim (A); Smax= puterea maxima aparenta (KVA); U - tensiunea la sarcina maxima, de obicei aproximata cu Unom (KV).

Pentru utilizarea formulei (2.1) este necesar aprecierea, pentru fiecare caz concret, a valorii timpului de pierderi τ Pentru determinarea lui τ este necesar ca in fig (1) sa se construiasca dreptunghiurile cu ordonata I2max si cu abcisa determinata de relatia: (2.2)

Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea consumului propriu tehnologic in retele de joasa tensiune.doc

Bibliografie

- Retele electrice de distributie - Editura tehnica Bucuresti - Autori: Traian G. Ionescu, Anibal Baciu
- Pierderi de putere si energie in retele electrice - Determinare. Masuri de reducere ( Editia a II-a, revizuita si dezvoltata ) Editia a II-a, revizuita si dezvoltata ) - Editura Tehnica - Autori: Hermina Albert, Anca Mihailescu
- Inteligenta artificiala si aplicatii in energetica - Editura Gh. Asachi - Autor: Mihai Gavrilas