Instalatie de Biodiesel

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Instalatie de Biodiesel.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Energetica, Ecologie, Transporturi

Extras din document

Introducere

Biodieselul este un biocombustibil sintetic lichid care se obţine din lipide naturale , ca uleiuri vegetale sau grasimi animale, noi sau folosite, prin procese industriale de esterificare şi trans-esterificare. Se poate folosi în substituirea totală sau parţială a petro-dieselului.

Biodieselul poate să se amestece cu motorină care provine din rafinarea petrolului în diferite cantităţi. Se folosesc abrevieri potrivit procentajului de biodiesel din amestec: B100 în cazul folosirii de 100% biodiesel, sau notaţii ca B5, B15 sau B30 unde numărul indică procentajul de volum biodiesel din amestec.

Uleiul vegetal, ale cărui propietăţi pentru impulsarea motoarelor se cunosc de la inventarea motorului diesel datorită rezultatelor lui Rudolf Diesel. La începutul secolului XXI, în contextul căutării de noi surse de enegie şi a îngrijorării privind încălzirea globală, s-a impulsat folosirea lor în locul derivaţilor din petrol.

Biodieselul descompune cauciucul natural, de aceea este necesar substituirea prin elastomeri sintetici în cazul folosirii de amestecuri cu un înalt conţinut de biodiesel.

Impactul ambiental si consecinţele sociale din previzibila producţie şi comercializare masivă, în special în tările în curs de dezvoltare sau în lumea a treia, este obiectul între specialişti şi diferite agenţi sociali, guvernamentali şi internaţionali. Biodieselul se descrie ca un compus organic din acizi graşi de lanţ lung sau scurt. Procesul de trans-esterificare consită în combinarea , uleiului (în mod normal vegetal) cu un alcool uşor, în mod normal metanol şi lasă reziduu propanotriolul de care se poate profita în industria cosmetică.

Materii prime

ULEIUL - (grasimea) acesta poate fi uleiul rezidual de la folosirea in casa, sau poate fi colectat gratis din majoritatea restaurantelor. Se mai poate folosii grasime arsa, ulei de peste, grasime animala sau alte tipuri de ulei.

O alta metoda este cultivarea de rapita in vederea producerii uleiului de rapita, este o specie cu un înalt conţinut de ulei şi se adaptează bine la climele reci Multi fermieri folosesc biodiesel-ul in tractoare, alte utilaje agricole sau diverse agregate pentru producerea energiei electrice.

Este avantajosa producerea de biodiesel cu ajutorul uleiurilor si grasimilor reziduale, deoarec implica costuri de productie reduse.

Desi biodiesel-ul poate deriva din uleiuri si grasimi, cel mai frecvent folosit este uleiul ars. Restaurantele platesc pentru inlaturarea uleiurilor, deci este simplu pentru a colecta ulei de la restaurant. Cel mai convenabil mod de-a colecta este in recipientul original de plastic. Furnizorul poate reumple recipientele cu ulei rezidual, si sa existe siguranta ca nu e poluat cu apa sau alti factori.

Totuşi există şi alte varietăţi cu randament mai mare la hectar cum ar fi palmierul de ulei, jatropha curcas etc. Deasemenea se pot folosi şi uleiuri folosite (ex. uleiul uzat la bucătărie) în cazul lui materia este ieftină, în plus în acest mod se reciclează cea ce altfel ar fi fost reziduu.

În plus există şi alte materii prime din care se pot extrage ulei. În selva amazoniană sunt folosite ca materie primă: sacha inchi, mamona, şi palmierul de ulei.

ALCOOLUL - Metanolul este cel mai folosit la procesarea uleiurilor vegetale reciclate. Se poate folosi si etanolul, dar este mai dificil de procurat, de aceea se recomanda folosirea metanolului. Mentionam ca metanolul este un produs periculos se recomanda a se evita inhalarea si contactul cu pielea sau ochii, se poarta manusi, masti, si se lucreaza in camere bine ventilate.

CATALIZATORUL - KOH (hidroxid de potasiu) si NaOH (hidroxid de natriu - soda caustica) pot fi folosite. Avantajul folosirii KOH este ca glicerina reziduala este mai putin toxica decat cand se foloseste NaOH. In acest caz, este posibila folosirea glicerinei ca fertilizator artificial. Avantajul folosirii NaOH consta in usurinta procesului general. Folositi NaOH cu puritate de 96% sau mai mare. KOH la acest procentaj e greu de gasit, dar si la concentratii de 92% si 85% va functiona bine.

Procese industriale

În ziua de azi există diverse procese industriale cu ajutorul cărora se poate obţine biodiesel. Cele mai împortante sunt:

1.Procesul bază-bază, prin care se foloseşte un catalizator, hidroxidul. Acest hidroxid poate fi Hidroxid de sodiu (soda caustică) sau Hidroxid de potasiu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatie de Biodiesel.doc