Politică în domeniul energiei

Proiect
7.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Energetică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 70 în total
Cuvinte : 24441
Mărime: 463.55KB (arhivat)
Publicat de: Alin Voicu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Irina Popescu

Extras din proiect

PARTEA 1

1. NECESITATEA POLITICII ENERGETICE. CONSIDERATII GENERALE

Energia reprezinta un factor essential in asigurarea competitivitatii economiei comunitare, asa cum rezulta si din obiectivele strategice stabilite pentru perioada 2000-2005 (COM/2000/154) de catre Comisia Europeana.

Capacitatea unei societati de a evolua depinde, intre altele, de abilitatea sa de a-si procura energia necesara-sub variate forme primare (brute) si de a o face utilizabila pentru diferite destinatii finale-sub forma energiilor secundare (derivate). Aceasta depinde de o succesiune de procese de conversie care, la randul lor, constituie o activitate social ace contribuie in dezvoltarea societatii.

Statele consumatoare (si, in majoritatea lor, importatoare nete de energie) evolueaza intr-un context energetic mondial, alaturi de alti doi factori (agenti) active-producatorii/exportatorii de energie si companiile de profil- cu care se afla in raporturi dinamice de interdependenta in care echilibrele atinse la un moment dat, sunt de regula, fragile, temporare si instabile. Modalitatile de reglare a raporturilor de forte pe pietele energetice inregistreaza modificari de indata ce unul dintre cei factori active este afectat de situatia pietei. De aceea, este indispensibil ca perturbarile pietei sa fie anticipate si, in functie de aceasta, sa fie operate ajustarile necesare in strategiile energetice.

Pentru statele care se afla intr-o stare accentuate de dependenta fata de pietele de energie internationale, fluctuatiile mai ample de pe aceste piete pot fi resimtite sub forma unor constrangeri deosebi de puternice, ce pot periclita nu numai echilibrul macroeconomic, ci insasi posibilitatea de a-si defini o politica energetica nationala. Din aceste considerente, nici un stat, oricat de liberal s-ar dovedi si de increzator in capacitatea mecanismelor de reglare automata a pietei, nu poate ignora necesitatea obiectiva a elaborarii unei politici energetice.

Desi, practice, incercarea de configurare a unei politici energetice a UE a fost insotita de conflicte puternice intre elementele de politica comuna, pe de o parte, obiectivul constituirii unei piete unice a energiei si obligatia comuna de a actiona in directia ameliorarii conditiilor de mediu reprezinta elementele incontestabile de convergenta si interdependenta intre statele member ale UE. Eforturile in directia elaborarii unei politici commune in acest domeniu constituie un exemplu de europenizare a politicii energetice (Usherwood, 1998), desi, pana in anii ’80, majoritatea acestor incercari s-au finalizat cu esecuri. Matlary (1997) identificat insa si o serie de succese in aceste tentative incepand cu anii ’90, care vizeaza problematica liberalizarii pietelor interne ale electricitatii si gazului natural (George, 1985), Hancher (1998) considera ca schimbarile cele mai relevante din ultimii ani sunt cele mai legate de directivele privind liberalizarea pietelor gazului si electricitatii.

Un aspect demn de relevant il constituie corelatia dintre tentativele de creare a unei politici energetice commune a UE, pe de-o parte, si dezvolatarea institutionala a UE, pe de alta parte.

2. PREMISELE POLITICE SI ECONOMICE ALE UNEI POLITICI COMUNE IN DOMENIUL ENERGIEI

In perioada 1945-inceputul anilor ’70, pornind de la aprecierea conforma careia, in reconstructia de dupa razboi, un rol esential il va juca energia, guvernele democratice vest-europene au considerat ca sectorul energie trebuia integral controlat de stat. Industriile au fost nationalizate, iar pentru evitarea abuzului de putere s-a recurs la solutia proprietatii publice si/sau a controlului public. Asa s-au nascut, intre altele, Electricite de France si Gaz de France in 1946, in Franta si ENEL, in 1962, in Italia. Avand in vedere rolul dominant al statelor in politica de energie din acea perioada, primele tratate ale Comunitatilor Europene (Tratatul de constituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului CECO si Tratatul de constituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice- EURATOM) nu au inclus, printre obiectivele lor, sectorul de energie in ansamblu, cid oar unele componente ale acestuia.

CEC, infiintat prin Tratatul de la Paris in 1951, a creat o piata comuna a carbunelui, care in final nu s-a dezvoltat si pe alte directii. Tratatul EURATOM, incheiat in Roma in 1957, isi are originea in criza petrolului din Suez din 1956, propunandu-si, pe de o parte, reducerea dependentei fata de importurile din Orientul Mijlociu, iar pe de alta parte, sa ofere o contrapondere la dominatia nucleara a SUA si URSS care incepuse sa se manifeste la acea vreme. Mai tarziu, EURATOM a incurajat dezvoltarea programelor nucleare nationale.

Crizele de energie din anii ’70 au condus la interventii energice ale statelor individualizate in sectorul energiei. Pe agenda politica europeana a aparut o noua problema, si anume aceea a securitatii aprovizionarii cu energie. Au fost initiate programe costisitoare pentru constructia de centrale nucleare si s-au alocat subventii pentru energiile alternative. A fost create Agentia Internationala a Energiei, cu scopul de a supraveghea alocarea resurselor financiare pentru programe in domeniul energiei. In acelasi timp, au inceput sa se contureze politici nationale in domeniul energiei si sa fie create agentiile de implementare a acestora. Totusi, unele interventii planificate ale guvernelor nationale s-au dovedit lipsite de succes, ceea ce a pus sub semnul indoielii capacitatea lor de a interveni, individual, in politica de energie.

Primele abordari in favoarea unei politici a energiei cu deschidere catre piata (liberalizarea) au inceput sa apara in Marea Britanie si SUA inca din anii ’70. Anumite structuri functionale care operau izolat, dar destul de eficient, in special in SUA, reprezentate prin producatori independenti care furnizau energie in retele publice au indus opinia potrivit careia acest tip de intreprinderi s-ar putea extinde, largind numarul actorilor din sector si incurajand concurenta.

Ultima etapa, cuprinsa intre sfarsitul anilor ’80 si sfarsitul anuloir ’90, s-a caracterizat printr-o revitalizare a eforturilor si incercarilor de configurare a unei politici commune a UE.

La mijlocul anilor ’80, noua gandire a inceput sa castige tot mai multi adepti, iar globalizarea economiei mondiale si aparitia diferitelor initiative guvernamentale de liberalizare a pietelor de energie au erodat tot mai mult controlul statului asupra sectorului.

Globalizarea a adus in discutie rolul statului-natiune, nu in sensul reducerii rolului si a prerogativelor acestuia, ci al transformarii functiilor sale si al depolitizarii spatiului national pentru unele sectoare economice. Liberalizarea, ca o consecinta imediata a globalizarii, implica in mod necesar un transfer de responsabilitate de la stat catre sectorul privat, concomitant cu preluarea corespunzatoare a atributiilor de reglementare de catre agentii guvernamentale.

In ciuda coexistentei celor doua abordari, una traditionala si cealalta, de piata, cea din urma a devenit in anii ’90, daca nu neaparat o realitate palpabila pentru toate statele, cel putin o aspiratie si un nou principiu de organizare.

Totusi, noua paradigma contine inca intrebari la care se asteapta raspunsuri. Una este legata de durata transpunerii efective in practica, avand in vedere faptul ca schimbarea infrastructurilor in domeniul energiei, se crearea unui nou model energetic, pe langa faptul ca este foarte costisitoare, are o durata destul de mare in timp (de min. 30 de ani) perioada in care interventia guvernamentala va continua sa se faca simtita. O alta intrebare de refera la compatibilitatea politicilor de energie cu cele de mediu si sociale; ultimele doua ramanand, pentru un timp nedefinit, in sarcina exclusive a guvernelor.

Preview document

Politică în domeniul energiei - Pagina 1
Politică în domeniul energiei - Pagina 2
Politică în domeniul energiei - Pagina 3
Politică în domeniul energiei - Pagina 4
Politică în domeniul energiei - Pagina 5
Politică în domeniul energiei - Pagina 6
Politică în domeniul energiei - Pagina 7
Politică în domeniul energiei - Pagina 8
Politică în domeniul energiei - Pagina 9
Politică în domeniul energiei - Pagina 10
Politică în domeniul energiei - Pagina 11
Politică în domeniul energiei - Pagina 12
Politică în domeniul energiei - Pagina 13
Politică în domeniul energiei - Pagina 14
Politică în domeniul energiei - Pagina 15
Politică în domeniul energiei - Pagina 16
Politică în domeniul energiei - Pagina 17
Politică în domeniul energiei - Pagina 18
Politică în domeniul energiei - Pagina 19
Politică în domeniul energiei - Pagina 20
Politică în domeniul energiei - Pagina 21
Politică în domeniul energiei - Pagina 22
Politică în domeniul energiei - Pagina 23
Politică în domeniul energiei - Pagina 24
Politică în domeniul energiei - Pagina 25
Politică în domeniul energiei - Pagina 26
Politică în domeniul energiei - Pagina 27
Politică în domeniul energiei - Pagina 28
Politică în domeniul energiei - Pagina 29
Politică în domeniul energiei - Pagina 30
Politică în domeniul energiei - Pagina 31
Politică în domeniul energiei - Pagina 32
Politică în domeniul energiei - Pagina 33
Politică în domeniul energiei - Pagina 34
Politică în domeniul energiei - Pagina 35
Politică în domeniul energiei - Pagina 36
Politică în domeniul energiei - Pagina 37
Politică în domeniul energiei - Pagina 38
Politică în domeniul energiei - Pagina 39
Politică în domeniul energiei - Pagina 40
Politică în domeniul energiei - Pagina 41
Politică în domeniul energiei - Pagina 42
Politică în domeniul energiei - Pagina 43
Politică în domeniul energiei - Pagina 44
Politică în domeniul energiei - Pagina 45
Politică în domeniul energiei - Pagina 46
Politică în domeniul energiei - Pagina 47
Politică în domeniul energiei - Pagina 48
Politică în domeniul energiei - Pagina 49
Politică în domeniul energiei - Pagina 50
Politică în domeniul energiei - Pagina 51
Politică în domeniul energiei - Pagina 52
Politică în domeniul energiei - Pagina 53
Politică în domeniul energiei - Pagina 54
Politică în domeniul energiei - Pagina 55
Politică în domeniul energiei - Pagina 56
Politică în domeniul energiei - Pagina 57
Politică în domeniul energiei - Pagina 58
Politică în domeniul energiei - Pagina 59
Politică în domeniul energiei - Pagina 60
Politică în domeniul energiei - Pagina 61
Politică în domeniul energiei - Pagina 62
Politică în domeniul energiei - Pagina 63
Politică în domeniul energiei - Pagina 64
Politică în domeniul energiei - Pagina 65
Politică în domeniul energiei - Pagina 66
Politică în domeniul energiei - Pagina 67
Politică în domeniul energiei - Pagina 68
Politică în domeniul energiei - Pagina 69
Politică în domeniul energiei - Pagina 70

Conținut arhivă zip

  • Politica in Domeniul Energiei.doc

Alții au mai descărcat și

Program de calcul pentru determinarea circulației de puteri în rețele de distribuție de medie tensiune

Capitolul I Necesitatea si eficienta compensarii puterii reactive 1.1. Compensarea puterii reactive Reducerea circulaţiei de putere prin...

Proiectarea Părții Electrice a Centralei Electrice cu Termoficare cu Puterea 60 MW

INTRODUCERE Energia reprezintă factorul motor al dezvoltării economico-sociale a omenirii. În special energia electrică este impulsul principal în...

Model proiect rețele electrice

1. DIMENSIONAREA POSTURILOR DE TRANSFORMARE În această etapă se va urmări: - Stabilirea tipului de transformator utilizate în posturile de...

Serviciile Proprii ale Centralelor Electrice

SERVICIILE PROPRII ALE CENTRALELOR ELECTRICE 1.1. INTRODUCERE Serviciile proprii ale unei centrale electrice reprezinta totalitatea instalatiilor...

Acoperișul casei mele, format din panouri solare

INTRODUCERE Energia Solara alaturi de Energia Gravitationala sunt principalele surse de energie pentru Terra. Orice alte surse de energie pe care...

Iluminatul Stradal

ARGUMENT Prin reteaua de iluminat public a unui oras se intelege ansamblul instalatiilor electrice destinate , a servi pentru iluminatul strazilor...

Consumul de energie electrică în România

O data cu integrarea in Uniunea Europeana, romanii vor consuma mai multa energie electrica. Potrivit indicatorilor din strategia de dezvoltare...

Centrale Solare

Argument În plină evoluţie tehnică a planetei, constatăm că mai mult de jumătate din populaţia lumii trăieşte fără acces la reţelele electrice,...

Te-ar putea interesa și

Instalație Solară Hibridă și Simulare prin Soft Specializat

Capitolul 1 Energiile regenerabile – surse alternative de energie 1.1. Generalităţi Dintotdeauna s-a căutat înlocuirea sau mai exact suplinirea...

Calculul Prețului de Cost al Energiei Electrice și Energiei Termice

ÎNTRODUCERE Cogenerarea înseamnă producerea combinată a două tipuri de energii, energie electrică şi energie termică. Principala caracteristică a...

Tratatul de la Lisabona

INTRODUCERE Uniunea Europeană aştepta la 1 ianuarie 2009 intrarea în vigoare a celui mai nou Tratat al său, cel de reformă, numit şi „de la...

Energia Geotermală

1.Energia geotermală 1.1.Istoric dezvoltare Aplicațiile energiei geotermale datează tocmai din Grecia antică, Roma, Babilon și Japonia unde...

Extinderea UE cu Slovacia

1. Scurt istoric al Slovaciei Cehoslovacia a fost proclamata republica în octombrie 1918, având o componenCa multietnica: 51% cehi, 23% germani,...

Politica energetică a Uniunii Europene

CAPITOLUL I - „PROBLEMATICA ENERGIEI ÎNTR-O LUME ÎN SCHIMBARE" In accepţiunea Comisiei Europene, securitatea energetică reprezintă capacitatea de...

Politică europeană în domeniul energiei - energia regenerabilă - analiză a politicii publice

Energia a devenit un factor strategic în politica globală, o componentă vitală pentru dezvoltarea economică şi progresul societăţii în ansamblu...

Evaluarea performanțelor

CAPITOLUL I EVALUAREA PERFORMAN|ELOR 1 Definirea evaluarii performantelor Evaluarea performanţelor este activitatea de bază a Managementul...

Ai nevoie de altceva?