Poluarea chimică produsă de C(T)E

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Energetică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5159
Mărime: 498.40KB (arhivat)
Publicat de: Alexandra M.
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Capitolul I Prezentarea teoretica a temei
  2. I.1. Introducere . ... ... 4
  3. I.2.Scurt istoric .. ... .. 5
  4. Capitolul II Prezentarea teoretica a termocentralelor
  5. II.1. Termocentrale (definitie) . ...6
  6. II.2.Clasificarea termocentralelor .7
  7. Capitolul III Descrierea fluxului tehnologic
  8. III.1. Functionare . .. . ...7
  9. Capitolul IVInfluenta activitatilor asupra factorilor de mediu
  10. IV.1. Poluarea (definitie) .. ... ..8
  11. IV.2. Clasificarea poluanților și proveniența acestora ... . ..9
  12. IV.3. Sursele de poluare-Surse naturale și antropice .. ...9
  13. IV.4. Industria - sursa principala de poluare .. .10
  14. IV.5. Activitatea industrială pentru enegie electrică și termică ...11
  15. IV.6.Termocentrala-sursa de poluare . ..11
  16. Capitolul V Termocentralele pe cărbune
  17. V.1 Termocentralele pe cărbune - puternice surse de poluare a mediului .. .12
  18. V.2. Poluarea facuta de termocentralele pe carbune 13
  19. V.3.Principalii factori poluanți la termocentralele alimentate cu carbune . 13
  20. V.4.Principalele termocentrale din România . 15
  21. Capitolul VIStudiu de caz - Termocentrala Turceni
  22. V.1. Caracterizarea generala a termocentralei Turceni . .15
  23. V.2.Ecologia termocentralei ...17
  24. Capitolul VII Impactul poluarii chimice asupra sanatatii
  25. VII.1.Prezentarea impactului asupra populatiei .17
  26. VII.2.Principalele ingrijorari privind sanatatea ...18
  27. VII.3.Riscuri asupra sanatatii asociate expunerii timpurii ...19
  28. VII.4.Poluarea transfortaliera a aerului de la centralele pe carbune 21
  29. Capitolul VIIIMăsuri tehnice de reducere a impactului poluanților asupra mediului înconjurător
  30. Bibliografie

Extras din proiect

Capitolul I Prezentarea teoretica a temei

I.1. Introducere

O centrală termoelectrică, sau termocentrală este o centrală electrică care produce energie electrică pe baza conversiei energiei termice obținută prin arderea combustibillilor. Curentul electric este produs de generatoare electrice antrenate de turbine cu abur, turbine cu gaze, sau, mai rar, cu motoare cu ardere internă.

Drept combustibili se folosesc combustibilii solizi (cărbune, deșeuri sau biomasă), lichizi (păcură) sau gazoși (gaz natural).

Uneori sunt considerate termocentrale și cele care transformă energia termică provenită din alte surse, cum ar fi energia nucleară, solară sau geotermală, însă construcția acestora diferă întrucâtva de cea a centralelor care se bazează pe ardere.

Atunci când centrala furnizează și căldură consumatorilor casnici sau industriali, vorbim despre termoficare.

Romania, al doilea poluator din UE prin centralele pe carbuni

Romaniaeste a doua cea mai poluanta tara din Uniunea Europeana in privinta centralelor pe carbuni, potrivit unui raport dat publicitatii de catre Health and Environment Alliance (HEAL).

Tara noastra este depasita doar de Polonia in ceea ce priveste cantitatea de substante poluante eliberate in atmosfera de cosurile centralelor, fiind urmata de Germania.

La nivelul Uniunii Europene, acest factor de poluare este responsabil in fiecare an pentru 18.200 de morti premature, aproximativ 8.500 de cazuri noi de bronsita cronica si peste 4 milioane de zile de lucru pierdute.

In termeni economici, impactul arderii carbunelui in Europa costa aproximativ 42,8 miliarde de euro pe an. Aceste costuri sunt asociate in mare parte cu afectiunile respiratorii si cardiovasculare ce reprezinta doua tipuri principale de boli cronice in Europa.

Impreuna, centralele pe carbune din Polonia, Romania si Germania sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din impactul total al acestor instalatii asupra sanatatii umane.

Greenpeace a organizat la Galati un protest inedit fata de construirea unei termocentrale pe carbuni de catre firma italiana Enel, investitie care, in opinia organizatiei, va afecta sanatatea locuitorilor mai bine de patru decenii de acum incolo. Activistii Greenpeace spun ca termoelectrocentrala, care ar urma sa arda 200 de tone de carbune zilnic, urmeaza sa polueze masiv municipiul.

Dintre cele mai poluante 20 de centrale pe carbune din UE, cinci sunt instalatiile romanesti de la Turceni, Rovinari, Drobeta Turnu Severin, Isalnita si Mintia. Acest fapt pune Romania pe pozitia secunda intr-un clasament al celor mai poluate tari din UE in privinta centralelor pe carbuni.

I.2. Scurt istoric

In Romania, istoria producerii și folosirii electricității incepe în secolul 19, prin realizarea în anul 1873 la Iași a unui iluminat electric temporar. Pătrunderea energiei electrice în țara noastră s-a produs gradat în funcție de posibilitățile economice și sociale. Anul 1882 - marcheazăînceputul electrificării în România, în paralel cu țările dezvoltate.

In septembrie se pune in functiune centrala electrica de pe Calea Victoriei ce asigura, printr-o linie electrica de 2 kV curent continuu, iluminatul palatului de pe Calea Victoriei - Prima retea de iluminat din tara. In octombrie are loc punerea in functiune a centralei electrice din Gara de Nord din Bucuresti, pentru iluminatul incintei acesteia.

Oltenia a beneficiat de electricitate inca din secolul al XIX-lea, la dezvoltarea sistemului energetic contribuind in mare parte faptul ca prin aceasta zona trece fluviul Dunarea. Acesta a insemnat pentru Oltenia o sursa extrem de importanta de energie, iar pe parcurs a permis si dezvoltarea din punct de vedere energetic a intregului sistem romanesc. Primul moment important este cel al iluminarii, in anul 1887, a Teatrului National din Craiova. Aproape un deceniu mai tarziu, in 1896, a fost pusa in functiune Uzina electrica din Craiova (430 CP), precum si prima retea de iluminat public din Craiova, care avea 636 de lampi concesionate firmei AEG Berlin pana in anul 1937. In 1902 a fost pus in functiune la Uzina Energetica Craiova primul grup Diesel (tip MAN) de 120 CP din tara, la doi ani dupa darea in exploatare a unor astfel de grupuri Diesel din lume. Acesta a functionat pana in anul 1932. In 1906 a fost pornita prima Uzina electrica de utilitate publica tutelata de primaria Ramnicu-Valcea aparuta ca rezultat al colaborarii dintre primaria acestui oras si Societatea Romana de Electricitate Siemens-Schukert din Bucuresti. In acelasi an a fost pusa in functiune Centrala electrica Calafat cu grupuri Diesel - Sulzer de 2 x 60 CP. Un an mai tarziu au fost inaugurate Centrala electrica Drobeta-Turnu Severin echipata cu trei motoare Diesel-Sulzer de 120CP fiecare, precum si Centrala electrica Slatina, care beneficia de un grup Diesel electric care alimenta cu energie electrica doua strazi.

Oltenia a fost legata la Sistemul Energetic National in 1956, iar Craiova in 1959.

Pe 14 iunie 1956 are loc prima racordare la Sistemul Energetic National a zonei Oltenia Nord, prin punerea in functiune a liniei electrice aeriene de 110 kV Paroseni - Barbatesti (cu functionare initiala la 35 kV) si a liniei electrice aeriene de 35 kV Barbatesti - Rovinari, cu statie electrica de 35 kV la Rovinari. Ulterior au mai fost puse in functiune statiile electrice de 35 kV Balteni, Ticleni si Barbatesti. In 1957, a fost infiintata Intreprinderea Regionala de Electricitate si Constructii Electrice Rurale Pitesti, iar linia electrica aeriana de 110 kV Paroseni - Barbatesti a fost repusa sub tensiunea de 110 kV. Un an mai tarziu apare primul centru de retele electrice la Ramnicu-Valcea care apartine de intreprinderea de Electricitate Targoviste. In 1959, prin punerea in functiune a liniei electrice aeriene de 110 kV Barbatesti - Craiova si a statiei 110/35/6 kV Craiova (Est), orasul Craiova a fost racordat la Sistemul Energetic National. Tot in acelasi an, Uzinele Electroputere Craiova au livrat CFR prima locomotiva Diesel electrica de 2100 CP, realizata dupa licenta firmei elvetiene Sulzer, cu o serie de perfectionari originale. In 1963, toate instalatiile de exploatare din subordinea sfaturilor populare sunt trecute in administrarea intreprinderilor regionale de electricitate (IRE). Astfel, ia fiinta IRE Oltenia. Tot atunci a fost infiintat Sectorul de Exploatare Alexandria format din centrele Alexandria, Rosiori de Vede, Zimnicea, Turnu-Magurele, Videle din cadrul IRE Bucuresti. Pe 4 noiembrie 1965 a fost pusa in functiune linia electrica aeriana de 220 kV Slatina - Bucuresti Sud, cu gabarite de 400kv.

Bibliografie

http://www.utgjiu.ro/revista/ing/pdf/2011-2/18_DELIA_NICA_BADEA.pdf

https://www.csu.edu/cerc/researchreports/documents/EmissionsOfHazardousAirPollutantsFromCoal-FiredPowerPlants2011.pdf

http://www.chimiamediului.ro/2009/09/22/termocentrala/

http://faracarbune.ro/cum-ne-imbolnavesc-termocentralele/

https://www.focus-energetic.ro/poluarea-termocentralelor-contabilizata-de-greenpeace-30429.html

https://biblioteca.regielive.ro/referate/chimie-generala/poluarea-cauzata-de-termocentrala-turceni-18404.html

Preview document

Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 1
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 2
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 3
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 4
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 5
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 6
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 7
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 8
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 9
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 10
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 11
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 12
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 13
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 14
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 15
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 16
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 17
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 18
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 19
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 20
Poluarea chimică produsă de C(T)E - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Poluarea chimica produsa de C(T)E.docx

Alții au mai descărcat și

Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale

1. Generalităţi. Prin coşurile de fum, termocentralele emit în atmosferă, continuu şi constant, volume imense de gaze de ardere ce conţin...

Centrale Termoelectrice

Argument Tema proiectului meu „Centrale termoelectrice” face parte integrantă din domeniul pregătirii mele profesionale pentru meseria de...

Studiu de impact al unei termocentrale pe cărbune

1. Termocentralele pe cărbune – sursă puternică de poluare Din prisma protecţiei mediului înconjurător, cel mai important domeniu de activitate...

Curbă zilnică de sarcină

Curba zilnica de sarcina -este o reprezentare grafica a modului de variatie a puterii electrice consummate pe parcursul unei zile Forma curbei de...

Selectarea și Dimensionarea Transformatoarelor

La transformatoarele de putere, principala consecinta a curentilor armonici este cresterea pierderilor, în principal în înfasurari, datorita...

Mărimi și unități de măsură

AMPER (A) - unitate (fundamentala) de intensitate a curentului electric - Amperul este intensitatea unui curent electric constant, care mentinut in...

Te-ar putea interesa și

Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului

Introducere Degradarea continuă a mediului înconjurător precum şi schimbările climatice survenite în ultimele decenii au conştientizat omenirea...

Ecosisteme Naturale - Marea Neagră

Cap I. Ecologia ca ştiinţă – noţiuni generale Motto: “Ecologia restaurează demnitatea omului de a fi cetăţean al biosferei, cu toate drepturile şi...

Ecoteologia

INTRODUCERE Devine tot mai evident faptul că ceea ce numim "criză ecologică" este poate problema numărul unu cu care se confruntă societatea umană...

Acțiuni întreprinse pe plan mondial pentru realizarea echilibrului ecologic și al unei dezvoltări durabile

CAPITOLUL I: Ce este stiinta mediului - Probleme - solutii. PRINCIPII ECOLOGICE 1. STRUCTURA ECOSISTEMELOR. Ecologia ca ramura sinbiologica de...

Standardele de Calitate privind Studiul Produselor și Serviciilor

CAPITOLUL 1 CALITATEA PRODUSELOR PE PARCURSUL DISTRIBUTIEI LOR FIZICE Produsele, indiferent de gradul lor de prelucrare, sunt in mod inevitabil...

Bilanțul de mediu a instalațiilor de polipropilenă

1. Descrierea amplasamentului Compania la care se face referire reprezintă un complex de societăţi cu instalaţii chimice şi petrochimice, situat...

Calitatea și securitatea pâinii

1. NOTIUNI GENERALE DESPRE MARFURI 1.1. MARFURI: DEFINITIE SI SEMNIFICATIE Legislatia, precum si diferitele domenii teoretice si practice ale...

Poluarea Solului

INTRODUCERE IMPORTANTA SOLULUI ÎN NATURÃ Se afirmã pe drept cuvânt cã solul este locul de întâlnire a populatiilor: pulberile din aer si gazele...

Ai nevoie de altceva?