Prevenirea Poluarii prin Utilizarea Energiei Eoliene in Sectorul Romanesc al Marii Negre

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Prevenirea Poluarii prin Utilizarea Energiei Eoliene in Sectorul Romanesc al Marii Negre.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Energetica

Cuprins

1. Introducere;
2. Amplasarea fermei eoliene în sectorul românesc al Mării Negre;
3. Proiectarea variantei optime din punct de vedere energetic;
4. Calculul și evaluarea economică a variantei considerată optimă;
5. Implicații ecologice ale fermei eoliene proiectată;
6. Concluzii;
7. Referințe bibliografice.

Extras din document

Introducere

În contextul actual, caracterizat de cresterea alarmanta a poluarii cauzate de producerea energiei din arderea combustibililor fosili , devine din ce in ce mai importanta reducerea dependentei de acesti combustibili. Pentru prevenirea poluarii, energia eoliana s-a dovedit deja a fi o solutie foarte buna la problema energetica globala.

Generarea energiei eoliene este atractivă şi pentru cercetare, punându-se accent pe creşterea, reînnoirea şi pe utilizarea ei ca o sursă de energie nepoluantă.

Fiind una din sursele alternative de energie, energia eoliană reprezintă un substitut ecologic pentru combustibilii fosili facilitând o independenţă energetică mai mare a ţărilor, limitând importul de combustibili fosili. Dezastrul nuclear din Japonia şi scurgerile de ulei din Golful Mexic au atras atenţia la nivel mondial cu privire la siguranţa utilizării surselor alternative de energie.

Ritmul de dezvoltare a sectorului energiei eoliene în România s-a accelerat pe parcursul ultimilor ani. Cu toate barierele şi limitările existente, companiile care investesc în domeniul energiei eoliene din România au dezvoltat metode operaţionale mai eficiente în abordarea obstacolelor pieţei. Datele publicate de AREE arată că până la sfârşitul anului 2011 a fost instalată o capacitate totală de 982 MW, din care 520 MW în cursul anului 2011, 97% din capacităţile instalate sunt amplasate în partea de sud-est a ţării (zona Dobrogea). În 2012, potrivit AREE, experţii observă o deplasare spre nord-estul ţării.

România are şanse mari nu doar să utilizeze parcurile eoliene pentru a genera electricitate, dar de asemenea şi să profite în calitate de constructor de parcuri eoliene sau producător de componente pentru alte ţări, sau din oferirea de servicii de transport.

Directiva Europeană privind promovarea resurselor regenerabile de energie stabileşte o ţintă de 20% pentru ponderea energiei nepoluante în consumul total de electricitate din anul 2020 la nivel comunitar. România şi-a luat, însă, angajamentul de a ajunge la o pondere de 24%.

Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte principalele aspecte de calcul și proiectare a unei ferme eoliene în sectorul românesc al Mării Negre. Această femă va avea ca scop mărirea procentului de energie regenerabilă din totalul de energie produsă în România si va contribui considerabil la prevenirea poluarii prin utilizarea unei surse de energie nepoluanta in defavoarea celor poluante.

Amplasarea fermei eoliene în sectorul românesc al Mării Negre

În România, potențialul energetic eolian este cel mai favorabil pe litoralul Mării Negre, în zonele montane și în podișurile din Moldova sau Dobrogea.

Există multe probleme care trebui să fie luate în considerare atunci când se alege un amplasament pentru o instalaţie eoliană ca, disponibilitatea spaţiului, care se stabilește în urma criteriilor următoare: să nu se suprapună cu traseele de navigație, cuconductele pentru gaz şi petrol, cu platformele petroliere , evitarea punctelor piscicole, dar cea mai importantă problemă este disponbilitatea unui vânt suficient.

Cel mai important criteriu fiind existența unui vânt suficient, se va dezbate această problemă urmărind potențialul eolian în sectorul românesc al Mării Negre. Astfel, la stațiile Constanța, Gloria si Sulina, vânturile de peste 10 m/s și de peste 12 m/sse înregistrează în intervalul septembrie (octombrie la Gura Portiței) - martie. La celelalte stații,vânturile de peste 12 m/s bat în special în ianuarie și martie. Numărul de zile în care se înregistrează vânturi de peste 12 m/s crește simțitor din interiorul Dobrogei spre zona de țărm,valorile maxime fiind atinse la Gloria.

Figura 1 - Distribuția vitezei vântului într-un an de zile la stația meteo Gloria

Fisiere in arhiva (1):

  • Prevenirea Poluarii prin Utilizarea Energiei Eoliene in Sectorul Romanesc al Marii Negre.doc

Bibliografie

Crome, Horst, Tehnica utilizarii energiei eoliene, Editura: M.A.S.T.
Gary L. Johnson, Manhattan KS., Wind Energy System, Electronic Edition
Simoes, M; Farret, F. , Integration of Alternative Sources of Energy, Wiley Press, January 2006.
Vasile Manescu, Mentenanta, fiabilitatea si metode de aplicare in instalatiile din centralele electrice, Editura Sitech [2010]
Conf. Dr. ing. Iordan Novac, Ingineria costieră - Note de curs, Universitatea Maritima Constanta, 2012
http://labo-energetic.eu/fr/a_telecharger/Copac/eeoliana.html
http://www.agir.ro/buletine/277.pdf
http://www.netherlands.ro/files/Doing%20business%20in%20Romania/Wind%20ergy%20Report.pdf
http://www.energytomorrow.eu/documents/TPAHorwath2012WindEnergyinRomania_printable.pdf
http://imtuoradea.ro/auo.fmte/filesv2/MECATRONICA/Degeratu%20Mircea%20L1df
http://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_Neagra
http://www.scritube.com/stiinta/drept/TERITORIUL-IN-DREPTUL
http://ro.wikipedia.org
http://furcuta.blogspot.com.es/2009/10/romanian-petroleum-history.html
http://www.anpm.ro