Priza de pământ cu bentopriză

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Energetică
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 39 în total
Mărime: 1.93MB (arhivat)
Publicat de: Lelia Florescu
Puncte necesare: 7
Proiectul a fost realizat pentru disciplina de Elecrosecuritate si a fost prezentat la Facultatea IEEI din cadrul Universitatii Tehnice Iasi. Am obtinut nota 10.

Cuprins

  1. Capitolul I:
  2. Generalități privind folosirea bentoprizei la realizarea prizelor de pământ în instalațiile electrice.
  3. Capitolul II:
  4. Execuția prizelor de pământ cu bentopriză.
  5. Capitolul III:
  6. Măsurătorile ce se efectueaza la execuția prizelor de pământ cu bentopriză.
  7. Capitolul IV:
  8. Dispozitivele, sculele și aparatele necesare executării și verificării prizelor de pământ cu bentopriză.

Extras din proiect

Capitolul I: Generalități privind folosirea bentoprizei la realizarea prizelor de pământ în instalațiile electrice.

I.1 Oportunitatea folosirii bentoprizei la îmbunătățirea prizelor de pământ

Instalațiile de legare la pământ dețin o pondere importantă în construcția rețelelor electrice, a stațiilor și a posturilor de transformare.

Prizele de legare la pământ au implicații asupra costului lucrărilor și asupra consumului de metal, îndeosebi in cazul prizelor montate în soluri cu rezistivitate mare.

Afectarea suprafețelor mari de teren, în condițiile unor restricții de spațiu și deficitul de fier atât pe plan național, cât și pe plan mondial a condus la căutarea unor soluții de îmbunătățire a rezistenței de dispersie a prizelor de pământ.

O metodă potrivită pentru țara noastră este folosirea bentonitei, având în vedere rezervele existente și calitățile sale deosebite.

S-a stabilit, în urma unor experimente, că cel mai bun sortiment de bentonită este produsul numit ”bentopriză”, livrat de Combinatul minier-Cluj.

I.2 Domeniul de aplicare

Această fișă tehnologică stabilește procesul tehnologic pentru execuția și verificarea prizelor de pământ cu bentopriză ale instalațiilor de legare la pământ la liniile electrice de joasă și medie tensiune, posturi de transformare și stații electrice de transformare.

Prevederile prezentei fișe tehnologice se vor aplica la lucrări noi și de reparații capitale, precum și în cazul extinderii sau modificării unor instalații de legare la pământ existente, acolo unde tensiunile de atingere și de pas se modifică sau nu sunt îndeplinite condițiile de stabilitate termică.

Se recomandă utilizarea bentoprizei în cazul solurilor cu rezistivitate mai mare de 200 Ωm.

La proiectarea prizelor de pământ cu bentonită se vor avea în vedere precizările din “Îndreptarul de proiectare pentru prize de pământ cu bentonită” (1 RE-Ip6-76).

I.3 Condițiile tehnice generale ale instalațiilor de legare la pământ

a)Rețele electrice de joasă tensiune cu neutrul legat la pământ.

În acest caz, rezistențele prizelor de pământ trebuie alese în așa fel încât tensiunile de atingere și de pas să nu depășească limitele maxime stabilite prin STAS 2612.

Rezistența de dispersie a instalației de legare la pământ, în ansamblu nu trebuie să depășească 4Ω.

Această condiție este îndeplinită dacă distanța dintre două prize de pământ este de 200-500 m, iar rezistența oricărei prize este de cel mult 10Ω.

b)Retele de medie tensiune, care functioneaza cu neutrul izolat.

Dimensionarea instalatiei de legare la pamant se va face astfel incat sa se realizeze tensiuni de atingere si de pas sub valorile admise de STAS 7334, tinandu-se seama si de categoria instalatiei si de sistemul de semnalizare si deconectare in cazul punerilor la pamant.

c)Posturi de transformare.

In acest caz, rezistenta instalatiei de legare la pamant trebuie sa fie de maxim 4Ω, si trebuie sa se respecte limitele admise pentru tensiunile de pas si de atingere si a conditiilor de stabilitate termica.

d)Statiile de transformare.

În scopul respectarii limitelor admise de STAS 7334 pentru tensiunile de atingere si de pas, este necesar sa se realizeze o priza de pamant artificiala, legata la prizele naturale, si o instalatie de dirijare a distributiei potentialelor in jurul echipamentelor electrice.

Conținut arhivă zip

  • Priza de Pamant cu Bentopriza.pptx

Alții au mai descărcat și

Supratensiuni de Trăsnet

Supratensiuni de trăsnet. Aspecte generale 1.1. Noţiuni introductive Supratensiunea se defineşte ca fiind orice tensiune a cărei valoare de vârf...

Calculul și Proiectarea Transformatorului de Putere

Întroducere Transformatorul este un dispozitiv electromagnetic cu două sau mai multe înfăşurări cuplate magnetic,destinat transformării tensiunii...

Automatizarea pompelor de răcire într-o hidrocentrală

Capitolul 1 Consideraţii teoretice privind acţionarea motoarelor asincrone prin convertizoare de frecvenţă În cadrul proiectului privind...

Studiul unui Sistem Electroenergetic

Capitolul 1. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND SISTEMUL ELECTROENERGETIC Indroducere Producearea, transportul şi distribuţia energiei electrice în...

Acoperișul casei mele, format din panouri solare

INTRODUCERE Energia Solara alaturi de Energia Gravitationala sunt principalele surse de energie pentru Terra. Orice alte surse de energie pe care...

Dimensionarea unui Sistem Fotovoltaic pentru un Apartament de Locuit

1. Notiuni generale despre energia solara Energia solara se refera la o sursa de energie reinnoibila care este direct produsa prin lumina si...

100 kw micro-hydro power plant operate in island mode and grid connected mode

1. Abstract Small hydropower less than 100 kW that can be built on small rivers, which flows through or near their villages. They have different...

Efectele Radiațiilor Electromagnetice asupra Sănătății Umane

EFECTELE RADIAŢIILOR ELECTROMAGNETICE ASUPRA SĂNĂTĂŢII UMANE Preocuparea constantă pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şi pentru utilizarea...

Te-ar putea interesa și

Caiet de sarcini pentru instalații electrice

1. MATERIALE 1.1 Tuburi şi ţevi de protecţie: Tuburile şi ţevile din PVC nu vor prezenta fisuri, spărturi şi deformări sau obturări, ele vor fi...

Ai nevoie de altceva?