Proiectarea unei Instalatii de Iluminat Interior

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Proiectarea unei Instalatii de Iluminat Interior.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ing. Silvas Radu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Energetica, Constructii

Cuprins

• Notiuni fundamentale in technica iluminatului
• Surse electrice de lumina
• Lampi cu incandescenta
• Lampi cu halogeni
• Lampi cu descarcari
Proiectarea instalatiilor de iluminat interior
• Date de proiectare
• Alegerea sistemului de iluminat si a echipamentului electric
• Stabilirea nivelului de iluminare
• Amplasarea corpurilor de iluminat general
• Caracteristicile instalatiei de iluminat normal
• Intocmirea schemei de distributie

Extras din document

Proiectarea unei instalatii de iluminat interior

Civilizatia nu poate fi conceputa in zilele noastre fara folosirea energiei electrice in aproape totalitatea sectoarelor de activitate ale societatii omenesti. In paralel cu cresterea puterii instalate in sistem, are o mare importanta utilizarea corecta a energiei electrice. Numarul ridicat si dimensiunile obiectivelor civile si industriale impun tratarea cu atentie deosebita a tuturor problemelor legate de realizarea unor instalatii electrice de utilizare sigure si economice. Domeniile de folosire a energiei electrice fiind foarte diverse, lucrarea trateaza aspectele cele mai des intalinte in practica.

Racordarea la reteaua furnizorului si distributia energiei electrice la consumatori formeaza obiectul unui capitol separat, in care sunt date indicatii pentru alegerea solutiei de alimentare cu energie electrica si a schemei generale de distributie.

Deoarece lucrarea se adreseaza in primul rand proiectantilor, calculul electric si mecanic al retelelor electrice este tratat cu deosebita atentie. De asemenea, este tratata problema stabilitatii dinamice si termice a retelelor de joasa tensiune sub actiunea curentilor de scurtcircuit.

Pe langa marile avantaje pe care le ofera, curentul electric reprezinta si o sursa potentiala de pericol prin electrocutare. Avand in vedere importanta masurilor de protectie impotriva tensiunilor de atingere periculoase in instalatiile electrice de joasa tensiune, in lucrare sunt prezentate masurile de protectie si sunt date indicatiile necesare pentru dimensionarea diverselor elemente ale instalatiilor de protectie.

Lumina conditioneaza in mare masura activitatea omului. Iluminatul de nivel corespunzator contribuie la marirea productivitatii muncii, la reducerea numarului de accidente, la evitarea erorilor.

Instalatiile de iluminat electric trebuie sa realizeze un anumit nivel de iluminare, concomitent cu indeplinirea unor conditii de calitate, reclamate de caracterul subiectiv al iluminatului. In afara de aceasta, instalatiile de iluminat trebuie sa aiba, pentru a fi economice, o mare adaptabilitatela conditiile variate de functionare, data fiind corelatia stransa cu iluminatul natural.

Notiuni fundamentale in technica iluminatului

Radiatii vizibile:

Radiatiile care impresioeaza ochiul, deci cele care produc senzatii luminoase, se numesc radiatii vizibile sau luminoase. In spectrul radiatiilor electromagnetice, reprezentat dupa lungimea de unda, radiatiile vizibile ocupa domeniul 380 … 760 nm.

Radiatiile vizibile de o anumita lungime de unda sunt denumite radiatii monocromatice si produc asupra ochiului senzatia unei anumite culori.

Marimi si unitati fotometrice:

Fotometria este stiinta masurarii marimilor carcteristice luminii si fenomenelor luminoase, evaluate pe baza senzatiilor luminoase produse. Marimile fotometrice sunt deci marimi fizico-fiziologice. Acestea au un caracter obiectiv in urma adoptarii unei caracteristici medii a sensibilitatii ochiului omenesc, in functie de lungimea de unda a radiatiilor luminoase.

a) Fluzul energetic. Orice radiatie electromagnetica reprezinta si un transport de energie, care poate fi transformata intotdeauna in caldura. Fluxul energetic reprezinta energia emisa, transpotata sau primita sub forma de radiatie in unitatea de timp:

Φ=dQe/dt

In care Qe este energia radianta, exprimata in Joule. Avand dimensiunile unei puteri, unitatea de masura a fluxului energetic este wattul.

b) Intensitatea luminoasa Iv se defineste ca marimea fizica ce caracterizeaza actiunea unie surse luminoase intr-o anumita directie. Unitatea de masura pentru intensitatea luminoasa este candela [cd], unitate fundamentala a sistemului SI.

Surse electrice de lumina

Clasificare:

Sursele de lumina moderne sunt in mod ezclusiv alimentate cu energie electrica. Dupa modul de producere a radiatilor luminoase, sursele de lumina (lampile) se clasifica in cinci categorii:

-lampi cu incandescenta, la care energia electrica este folosita pentru incalzirea filamentului pana la temperaturi ridicate. Filamentul incandescent emite energie sub forma de radiatii, a caror putere si compozitie spectrala sunt determinate de legile radiatiei termice;

-lampi cu descarcari, in care lumina este produsa printr-o descarcare luminiscenta intr-un gaz, in vapori metalici sau intr-un amestec de mai multe gaze si vapori metalici;

-lampi cu arc, la care se produc atat radiatii termice, cat si efecte de luminiscenta;

-lampi fluorescente, in care lumina este emisa in principal de un strat de substanta fluorescenta, excitata ea insasi radiatia ultravioleta a descarcarii;

-lampi speciale, dupa tip sau utilizare.

Marimi caracteristice:

Pentru caracterizarea proprietatilor emisive ale surselor electrice de lumina se intrebuinteaza eficacitatea luminoasa si temperatura de culoare.

Eficacitatea luminoasa se defineste ca raportul dintre fluxul luminos si puterea consumata P:

ηv=Φv/P

Aceasta este o marime importanta in aprecierea economicitatii surselor luminoase. Unitatea de masura a eficacitatii luminoase este lumenul pe watt

η=1m/W

definit ca eficacitatea luminoasa a unie surse care emite un flux luminos de un lumen pentru o putere consumata de un watt.

Temperatura de culoare a unei surse de lumina este temperatura, in grade Kelvin, la care trebuie incalzit corpul negru pentru a avea aceeasi culoare cu sursa considerata.

T=K.

Insemnatatea definirii temperaturii de culoare consta in aceea ca, in acest fel, se poate caracteriza printr-un singur numar compozitia spectrala a radiatilor emise de o anumita sursa de lumina.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea unei Instalatii de Iluminat Interior.doc