Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Energetică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 9728
Mărime: 816.67KB (arhivat)
Publicat de: Roza-Liana Popa
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Manea Ion

Cuprins

  1. 1. Generalităţi 3
  2. 2. Controlul calităţii mediului
  3. 2.1. Instrumente de reglementare 4
  4. 2.2. Instrumente economice 7
  5. 3. Măsurile de control ecologic şi sectorul energetic 8
  6. 4. Tehnologii de neutralizare a emisiilor acide
  7. 4.1. Metode de reducere a emisiilor poluante 13
  8. 4.1.1 Îmbunătăţirea randamentului 13
  9. 4.1.2 Reducerea emisiilor de NOx 14
  10. 4.1.3 Reducerea emisiilor de SO2 21
  11. 4.2. Instalaţii de neutralizare pentru emisiile acide rezultate din procese termice
  12. 4.2.1. Procedeul de desulfurare în sistem uscat 22
  13. 4.2.2. Procedeul umed de desulfurare 23
  14. 4.2.3. Sistem de tratare a gazelor Babcock-Hitachi 24
  15. 5. Procesul de desulfurare cu oxid de calciu (CaO) 27

Extras din proiect

1. Generalităţi.

Prin coşurile de fum, termocentralele emit în atmosferă, continuu şi constant, volume imense de gaze de ardere ce conţin concentraţii relativ mici de gaze poluante si particule, Ca urmare, în mod justificat, termocentralele clasice cu cazane convenţionale sunt considerate surse staţionare de emisie antropice impor¬tante.

Poluanţii prezenţi în gazele de ardere în momentul evacuării lor la gura coşului, numiţi poluanţi primari (de exemplu : SO2. SO3, NO, N02, CO, CO2 etc.), pot rămâne ca atare şi deci se găsesc nemodificaţi în pana de fum la distanţă mai mică sau mai mare de sursa de emisie (de exemplu: CO2) sau dimpotrivă, se pot transforma în poluanţi secundari (NO, NO2, SO42- etc.). Atât poluanţii primari, cât şi cei secundari pot intra în lanţuri de reacţii cu alţi poluanţi sau cu gaze ce intră în com¬poziţia naturală a aerului si pot favoriza formarea poluanţilor terţiari (de exemplu : ozonul).

Impactul asupra mediului ambiant, al funcţionării termocentralelor trebuie analizat şi găsite soluţii de reducere a lui ţinând seama de poluarea:

- locală ( particule, compuşi volatili);

- regională (emisii de bioxid de sulf, oxizi de azot, care pot produce poluarea la nivel naţional sau transfrontieră)

- globală (concentrări de CO2, gaz metan şi alte gaze ce produc efectul de seră)

In Europa, acidifierea se produce, în special, din cauza emisiilor de oxid de azot (32%), oxid de sulf (44%) si, respectiv, de amoniac (24%). Astfel, raportul Agentiei Europene pentru Mediu din 1998 arata ca “efectele pentru Europa sunt grave si greu de remediat”. Reglementari internaţionale importante reclama controlul acestui tip de emisii conducand astfel la identificarea solutiilor tehnice si tehnologiilor de depoluare corespunzatoare.

Acidifierea este determinata, in principal, de emisiile de oxid de azot si, respectiv, de oxid de sulf, un pericol sporit fiind atunci cand cei doi oxizi sunt prezenti simultan.

Pentru reducerea impactului termocentralelor existente asupra calităţii aerului trebuiesc găsite măsuri de reducere a emisiilor şi anume:

1. Măsurile de reabilitare a unei termocentrale existente să aibă în vedere şi acele lucrări care să contribuie la reducerea emisiilor (gaze şi particule), în acest scop s-au elaborat tehnolo¬gii care se aplică în diverse zone ale circuitului combustibil-gaze de ardere (înainte de ardere, în procesul arderii, pe traseul de evacuare al gazelor).

2. Dintre tehnologiile de reducere a oxizilor de azot din gazele de ardere, se men¬ţionează printre altele şi arzătoare specializate de tip „low Nox”, reducerea catalitică selec¬tivă (SCR- selective catalytic reduction), reducere necatalitică selectivă (SNCR – selective non catalytic reduction).

3. Dintre tehnologiile de reducere a bioxidului de sulf din gazele de ardere se menţio¬nează, printre altele, instalaţiile de desulfurare a gazelor ( FGD –Flue gas desulfurization) de tip umed, uscat şi semi-uscat.

4. Există şi procese combinate de reţinere a bioxidului de sulf şi oxizilor azot care se obţin prin modificarea fie a procesului FGD, fie a celui SCR, fie prin aplicarea ambelor procese.

5. În toate procesele de eliminare a S0x şi NOX din gazele arse rezultă produse secun¬dare pentru care trebuie să fie disponibile tehnologii de stabilizare a acestora si pieţe de desfacere.

6. Trebuie să se ţină seama că aceste procese sunt mari consumatoare de energie, astfel că pe ansamblul unităţii randamentul scade şi creste emisia de C02.

7. În etapa actuală nu sunt disponibile tehnologii pentru reducerea emisiei de CO2. Scruberele de CO2 cauzează o reducere importantă a eficienţei procesului de producere a ener¬giei electrice, pînă la 50%, şi de asemenea depozitarea CO2 necesită costuri considerabile. Soluţia de reducere a emisiei de CO2 poate fi luată în considerare la instalarea unităţilor noi prin utilizarea unor tehnologii avansate de ardere cum ar fi ciclu mixt turbină cu gaze turbină cu abur, ceea ce permite atingerea unor randamente de 55%

8. Retehnologizarea (repowering) urmăreşte aplicarea tehnologiilor care să permită obţinerea unor performanţe îmbunătăţite de către o instalaţie existentă cu scopul creşterii dis¬ponibilităţii si fiabilităţii, creşterea randamentului, reducerii costurilor de funcţionare si întreţinere, reducerii si contro¬lului poluării mediului ambiant.

9. Retehnologizarea unei termocentrale funcţionând cu cărbune include înlocuirea cazanelor din termocentrală cu o tehnologie „curată", cum ar fi instalaţia integrată cu gazeificator şi ciclu combinat abur-gaze (IGCC).

2. Controlul calităţii mediului

2.1 Instrumente de reglementare directă

2.1.1 Standarde de calitatea mediului.

Aceste standarde, elaborate pentru aer, ape şi sol, au drept obiectiv protejarea sănătăţii speciei umane sau a ecosistemelor şi sunt, de regulă, bazate pe relaţii stabilite ştiinţific doză-efect, adică estimarea efectelor asupra anumitor parametri de calitate ai sănătăţii, umane sau a ecosistemelor, pentru o anumită doză de agent poluant. Concentraţiile medii admisibile, de-a lungul unei anumite perioade de timp şi pe un areal strict definit, pentru diverşi agenţi poluanţi definesc cu precizie ce înseamnă indicatorii de "calitate" Este evidentă necesitatea dotării cu echipament de monitorizare a concentraţiei agenţilor poluanţi, dar, în general, acest instrument nu face altceva decât să atragă atenţia asupra încălcării admisibile, fără a furniza indicaţii asupra măsurilor care trebuie luate.

Preview document

Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 1
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 2
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 3
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 4
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 5
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 6
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 7
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 8
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 9
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 10
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 11
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 12
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 13
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 14
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 15
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 16
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 17
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 18
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 19
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 20
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 21
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 22
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 23
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 24
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 25
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 26
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 27
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 28
Reducerea Emisiilor Poluante în Termocentrale - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Reducerea Emisiilor Poluante in Termocentrale.doc

Alții au mai descărcat și

Centrale Termoelectrice

Argument Tema proiectului meu „Centrale termoelectrice” face parte integrantă din domeniul pregătirii mele profesionale pentru meseria de...

Studiu de impact al unei termocentrale pe cărbune

1. Termocentralele pe cărbune – sursă puternică de poluare Din prisma protecţiei mediului înconjurător, cel mai important domeniu de activitate...

Poluarea chimică produsă de C(T)E

Capitolul I Prezentarea teoretica a temei I.1. Introducere O centrală termoelectrică, sau termocentrală este o centrală electrică care produce...

Curbă zilnică de sarcină

Curba zilnica de sarcina -este o reprezentare grafica a modului de variatie a puterii electrice consummate pe parcursul unei zile Forma curbei de...

Selectarea și Dimensionarea Transformatoarelor

La transformatoarele de putere, principala consecinta a curentilor armonici este cresterea pierderilor, în principal în înfasurari, datorita...

Mărimi și unități de măsură

AMPER (A) - unitate (fundamentala) de intensitate a curentului electric - Amperul este intensitatea unui curent electric constant, care mentinut in...

Te-ar putea interesa și

Aspecte energetice ale arderii cărbunilor solizi și mediul

Resursele de carbune se diferentiaza, calitativ, dupa compozitia data de natura resturilor organice, de modul de acumulare si de conditiile în care...

Starea mediului din Timiș

CAPITOLUL 1. CADRUL NATURAL ŞI DEZVOLTAREA SOCIO-ECONOMICĂ Judeţul Timiş se situează în partea de vest a României, la nord, se margineşte cu...

Electrofiltre

1. INTRODUCERE 1.1. MEMORIU JUSTIFICATIV Majoritatea termocentralelor mari din tara noastra dateaza din perioada în care, dispersia gazelor de...

Construirea unui Parc Eolian în Incinta Universității Ovidius în Contextul Dezvoltării Durabile

Introducere Utilizarea surselor naturale de energie pentru încălzirea locuinţelor şi energie electrică este din ce în ce mai răspândită în rândul...

Protecția atmosferei în dreptul comunitar

1.Introducerea în dreptul mediului Din punct de vedere etimologic, cuvântul mediu îşi are originea în latinescul medium care desemnează...

Energie regenerabilă din deșeuri agricole

1.DATE GENERALE Energia este esentiala in a ajuta Europa sa-si atinga obiectivele de crestere, crearea de noi locuri de munca si sustenabilitate....

Impactul Energiei Asupra Mediului

Energia şi mediul înconjurător au făcut obiectul unor preocupări majore pe plan mondial în ultimii ani, devenind una dintre cele mai importante...

Efectele asupra sănătății populației generate de emisiile de poluanți determinate de instalațiile de producere a energiei (centrale termoelectrice)

INTRODUCERE, Termenul de poluare are rădăcinile în latinescul poluere, ceea ce înseamnă a murdări și a profana. În general, poluarea este definită...

Ai nevoie de altceva?