Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Energetică
Conține 3 fișiere: doc, ppt
Pagini : 84 în total
Cuvinte : 13204
Mărime: 5.90MB (arhivat)
Publicat de: Nelu-Marian Simion
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Roxana Grigore
Lucrarea de faţă abordează calculul confortului termic într-o încăpere pe baza indicilor PMV şi PPD şi verificarea la radiaţie asimetrică. Se dezvoltă un model de calcul şi verificare a confortului termic în clădiri în conformitate cu norma europeană CEN-TR 1752 si a normativului pentru calculul coeficientului global de izolare termica la cladiri cu alta destinatie decat cele de locuit indicative C107/297

Cuprins

  1. Introducere.2
  2. 1. Parametrii confortului termic in cladire.4
  3. 1.1. Confort termic.4
  4. 1.2. Notiuni introductive de confort termic.4
  5. 1.3. Schimbul de caldura intre corpul uman si mediul ambient.8
  6. 1.4. Indici de confort termic.12
  7. 1.5. Confort termic local.17
  8. 1.5.1. Radiatia termica asimetrica.17
  9. 1.5.2. Gradient vertical de temperature a aerului.18
  10. 1.5.3. Pardoseala calda sau rece.19
  11. 1.5.4. Viteza locala a curentilor de aer.19
  12. 2. Instalatii de conditionare.20
  13. 2.1. Definirea notiunilor de ventilatie si de conditionare a aerului.20
  14. 2.2. Clasificarea sistemelor de ventilatie si de conditionar a aerului.20
  15. 2.3. Elementele componente ale instalatiei de conditionare.21
  16. 2.4. Sisteme de conditionare a aerului.23
  17. 3. Evaluarea gradului de confort hidrotermic pentru o incinta.28
  18. 3.1. Date initiale de calcul.28
  19. 3.2. Determinarea rezistentei temice a peretior incintei si a transmitantei termice
  20. Corecte.33
  21. 3.3. Determinarea rezistentei termice corecte.36
  22. 3.4. Determinarea indicatorilor PMV si PPD.36
  23. 3.4.1. Elementele initiale de calcul.36
  24. 3.4.2. Calculul facrori de forma.38
  25. 4. Utilizarea unui aparat de conditionare de tip split pentru asigurarea confortului
  26. higrotermic al unei incinte pe timp de vară.51
  27. 4.1 Consideratii teoretice.51
  28. 4.2 Descrierea instalatiei si modul de lucru.51
  29. 4.2.1 Caracterstici tehnice.52
  30. 4.3 Date de calcul.53
  31. 4.4 Relatii de calcul.55
  32. 4.4.1 Cantitatea de câldurã furnizatã incintei fãrã a considera radiaţia
  33. solarã este.55
  34. 4.4.2 Considerând şi cãldura furnizatã de radiaţia solarã, se obţine.56
  35. 4.4.3 Debitul de aer proaspãt este.56
  36. 4.4.4 Cantitatea de umezealã generatã de ocupanţii incintei.56
  37. 4.5 Valori obtinute.57
  38. Concluzii.58
  39. Anexa.59
  40. Biblografie.61

Extras din proiect

INTRODUCERE

Noţiunea de confort tehnic cuprinde toţi parametric realizaţi şi controlaţi cu instalaţii, care influenţează direct dispoziţia omului şi acţionează asupra simţurilor acestuia. Acesta include confortul termic, acustic, olfactiv şi vizual.

Perceperea şi aprecierea elementelor de bază ale confortului de către om sunt influenţate de către unii factori psihologici, dar în acelaşi timp evoluţia şi echilibrul psihologic al omului sunt în strânsă legătură cu mediul ambiant. Deci, între confortul psihologic

şi cel tehnic este o relaţie reciprocă.

Confortul reprezintă senzaţia subiectivă ce apare în corpul uman pe baza acţiunii complexe a parametrilor fizici şi psihici. Confortul subiectiv al persoanelor dintr-un spaţiu închis depinde de foarte mulţi factori, care pot fi grupaţi, după G. Blanchere, astfel: temperatură, umiditate şi circulaţie a aerului; miros şi respiraţie; pipăit şi atingere; factori acustici; văz şi efecte ale culorilor; vibraţii şi mişcări ale clădirii; factori speciali (aporturi solare, ionizaţie); factori de siguranţă; factori legaţi de programul zilnic; pericole neprevăzute; factori economici.

Datorită unor condiţii tehnice nu se poate analiza influenţa comună a acestor factori, iar acomodarea corpului uman la un anumit mediu ambiant este un proces complex, acesta reacţionând la acţiunea comună a mai multor parametri.

Din enumerarea factorilor de confort se observă că există un grup legat de ambientul termic şi care sunt denumiţi factori de confort termic. Apariţia senzaţiei subiective de confort termic este determinată hotărâtor de următorii parametri: temperatura aerului interior ti» ; temperatura medie de radiaţie a suprafeţelor delimitatoare qmr; umiditatea relativă a aerului interior ji, respective presiunea parţială a vaporilor de apă în aer pa; viteza aerului interior vi;

producţia de căldură a corpului uman, căldura cedată, termoreglarea; rezistenţa termică a îmbrăcămintei Rcl şi influenţa acesteia asupra evaporării.

Primii patru sunt parametrii fizici, iar ceilalţi doi sunt legaţi de capacitatea de acomodare a corpului uman în vederea menţinerii echilibrului termic. Factorii de bază care influenţează echilibrul termic al corpului uman sunt: căldura produsă de corp, care depinde în primul rând de nivelul activităţii depuse, dar este influenţată şi de vârstă, sex etc. căldura cedată de corp, care depinde de îmbrăcăminte, dar şi de ceilalţi parametri enumeraţi anterior.

Senzaţia de confort termic este acea stare conştientă care exprimă satisfacţie (mulţumire) faţă de ambientul termic existent. În vederea evaluării senzaţiei de confort termic se utilizează scara subiectivă de confort (ASHRAE - American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers) cu şapte nivele: +3 (foarte cald); +2 (cald); +1 (uşor cald); 0 (neutru); -1 (răcoare); -2 (rece); -3 (frig).

Evaluarea nivelului de confort printr-un indicator global sau o formulă generală care să cuprindă, întro formă accesibilă, influenţa tuturor factorilor de confort nu s-a obţinut până în prezent. Ca urmare, aprecierea confortului se face fie prin măsurarea directă a fiecărui parametru de microclimat, fie prin intermediul unor mărimi complexe (indici de confort) , care

cuprind influenţa combinată a unora din factorii de mediu implicaţi.

Fanger grupează indicii de confort stabiliţi până în prezent, în ordinea evoluţiilor lor, după cum urmează:

– indici de evaluare a stresului termic în condiţii extreme de mediu;

– indici care includ efectul mai multor parametri ai mediului;

– indicii PMV (opţiunea medie previzibilă de confort termic)

– PPD (procentajul previzibil de insatisfacţie termică).

Lucrarea de faţă abordează calculul confortului termic într-o încăpere pe baza indicilor PMV şi PPD şi verificarea la radiaţie asimetrică. Se dezvoltă un model de calcul şi verificare a confortului termic în clădiri în conformitate cu norma europeană CEN-TR 1752 si a normativului pentru calculul coeficientului global de izolare termica la cladiri cu alta destinatie decat cele de locuit indicative C107/297

CAPITOLUL 1.

PARAMETRII CONFORTULUI TERMIC IN CLADIRE

1.1. Confortul termic

Incintele închise trebuie sã asigure parametrii optimi ai condiţiilor termice (temperaturã, umiditate, mişcarea aerului), condiţiilor vizuale (iluminare corespunzãtoare, mediu plãcut), condiţiilor acustice (nivel scãzut al zgomotului) şi de calitate a aerului (aer proaspãt, control al mirosurilor şi poluanţilor). Obiectivul major este de a asigura condiţiile menţionate astfel încât ocupanţii incintei sã fie în total confort (termic, vizual, acustic) într-un mediu sãnãtos.

Confortul termic uman este definit ca totalitatea condiţiilor pentru care o persoanã nu ar prefera un mediu diferit (Santamouris şi Asimakopoulos, 1996). Este un concept complex deoarece depinde de o serie de parametrii fizici, organici şi externi.

Datorită faptului că majoritatea oamenilor îşi petrece mai mult de 70% în clădiri (incinte închise), realizarea şi menţinerea confortului termic reprezintă sarcinile de bază pentru inginerii specialişti în microclimat interior. Clădirile de locuit şi cele din sectorul terţiar trebuie să asigure posibilitatea efectuării în condiţii optime a muncii fizice, cele intelectuale, a recreării, odihnei, în general a activităţilor pentru care sunt destinate clădirile respective cu o eficienţă energetică ridicată.

Clădirile, indiferent de destinaţia lor, sunt mari consumatoare de energie şi în acelaşi timp oferă oportunităţi mari pentru ridicarea eficienţei energetice, problemă de mare actualitate în actualul context mondial. Îmbunătăţirea eficienţei energetice atrage după sine şi reducerea facturii energetice, o cerinţă foarte importantă din punct de vedere economic.

Din cele enunţate mai sus rezultă că microclimatul interior al unei clădiri trebuie să fie rezultatul unei optimizări multicriteriale, având în vedere atât confortul termic cât şi economia de energie.

1.2. Noţiuni introductive de confort termic

Noţiunea de confort termic implică atât microclimatul dintr-o încăpere, cât şi factori de natură psihologică şi mentală. Realizarea unui confort termic adecvat este foarte importantă, deoarece afectează întregul moral uman. Chiar dacă organismul uman se adaptează la mediul înconjurător prin strategii adaptive de genul îmbrăcare, dezbrăcare, schimbare de poziţie, mutarea în alte zone din incintă de alt nivel termic, etc., acestea nu sunt de durată. Se defineşte confortul termic rezonabil (reasonable confort) atunci majoritatea este satisfăcută. HSE consideră 80% dintre ocupanţii unei incinte o limită rezonabilă pentru un număr minim de oameni care trebuie mulţumiţi de confortul termic creat. Din aceste considerente, în proiectarea clădirilor, principalul factor de care se ţine seama este realizarea confortului termic pentru factorul uman. Evaluarea confortului este subiectivă şi include satisfacţia, acceptarea, caracterul plăcut sau reacţii negative.

Obs. - * ASHRAE – American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers

Preview document

Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 1
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 2
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 3
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 4
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 5
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 6
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 7
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 8
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 9
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 10
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 11
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 12
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 13
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 14
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 15
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 16
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 17
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 18
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 19
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 20
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 21
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 22
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 23
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 24
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 25
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 26
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 27
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 28
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 29
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 30
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 31
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 32
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 33
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 34
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 35
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 36
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 37
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 38
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 39
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 40
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 41
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 42
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 43
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 44
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 45
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 46
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 47
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 48
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 49
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 50
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 51
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 52
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 53
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 54
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 55
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 56
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 57
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 58
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 59
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 60
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 61
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 62
Utilizarea condiționării aerului pentru realizarea unui confort termic adecvat - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • prezentare.ppt
  • Titlu.doc
  • Utilizarea Conditionatii Aerului pentru Realizarea unui Confort Termic Adecvat.doc

Alții au mai descărcat și

Instalații electrice de joasă tensiune

1.DESCRIEREA OBIECTIVULUI 1.1.Informatii generale Societatea comerciala S.C.NEFMAR PRODSERV COMIMPEX S.R.L.,PIATRA NEAMT,JUD.NEAMT cu sediul in...

Alimentarea cu Energie Electrică

În ţara noastră în ceea ce priveşte consumul de energie electrică, industria are o pondere importantă faţă de restul consumatorilor, reprezentând...

Proiectarea unei instalații electrice la un atelier electromecanic

Sa se proiecteze alimentarea cu energie electrica a unui atelier mecanic alimentat de la un post de transformare de 20/0,4 kv. Consumatorii de...

Proiectarea unei instalații de iluminat interior

Proiectarea unei instalatii de iluminat interior Civilizatia nu poate fi conceputa in zilele noastre fara folosirea energiei electrice in aproape...

Instalatiii de gaze naturale combustibile

ARGUMENT Tema proiectului “ Instalatiii de gaze naturale combustibile pentru o cladire P + 4” este structurata in trei capitole astfel:...

Izolații termice

Diferenta de temperatura dintre doua medii,diferite sau identice din punct de vedere structural, implica automat manifestarile fenomenului de...

Curbă zilnică de sarcină

Curba zilnica de sarcina -este o reprezentare grafica a modului de variatie a puterii electrice consummate pe parcursul unei zile Forma curbei de...

Energetica Clădirilor

1.MICROCLIMATUL INTERIOR AL UNEI CLĂDIRI 1.1. Importanţa realizării confortului termic Confortul termic este definit de ASHRAE* (Standard...

Te-ar putea interesa și

Instalații și Echipamente pentru Hoteluri și Restaurante

INSTALAŢII DE VENTILARE ŞI CLIMATIZARE PENTRU HOTELURI ŞI RESTAURANTE Generalităţi privind condiţionarea aerului în incinte Definiţie: Prin...

Ai nevoie de altceva?