Mierea și Produsele din Miere

Proiect
7.6/10 (5 voturi)
Domeniu: Farmacie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 19547
Mărime: 122.81KB (arhivat)
Publicat de: Florin Nicola
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. 1 Mierea. 5
  2. 1.1 Introducere. 5
  3. 1.2 Generalitati. 6
  4. 1.3 Recoltarea si extractia mierii. 7
  5. 1.4 Lichefierea mierii cristalizate. 9
  6. 1.5 Clasificarea mierii. 10
  7. 1.6 Caracteristicile fizico-chimice ale mierii. 11
  8. 1.7 Utilizari. 16
  9. 1.8 Sorturi de miere. 19
  10. 1.9 Principalele proprietati terapeutice si curative ale mierii. 22
  11. 2 Produse apicole. 26
  12. 2.1 Polenul. 26
  13. 2.1.1 Studii actuale asupra compozitiei si valorii nutritive a polenului. 27
  14. 2.1.2 Proprietati terapeutice sau curative ale polenului. 31
  15. 2.2 Pastura. 33
  16. 2.3 Laptisorul de matca. 34
  17. 2.4 Propolisul. 36
  18. 2.5 Ceara de albine. 37
  19. 2.6 Veninul de albine. 38
  20. 2.7 Apilarnilul. 42
  21. 3 Produse apicole in terapie si cosmetica. 45
  22. Concluzii. 48
  23. Bibliografie. 50

Extras din proiect

MOTIVATIE

Mierea e cel mai sanatos aliment natural si nu degeaba se spune ca pe Taramul Fagaduintei curg rauri de miere. Putina lume stie ca exista tratamente cu miere pentru aproape toate tipurile de afectiuni. Bineinteles ca nu orice miere e buna, atat la gust cat si ca proprietati terapeutice.

Pentru omul societatii industrializate si automatizate, cel mai cunoscut produs al stupului (si de multe ori,singurul!) este mierea.Dar mierii i se adauga alte produse cu actiune nutritiva (polenul,laptisorul de matca, propolisul, larvele de albine) precum si produsele fara actiune nutritiva (veninul de albine, ceara de albine).Ca sa avem incredere in puterea vindecatoare a unui produs natural (in cazul de fata, a unui produs al stupului ), e bine sa-i cunoastem mecanismle de actiune.

1. MIEREA

1.1 INTRODUCERE

De peste sase milenii de istorie scrisa, mierea si-a pastrat renumele de medicament si aliment. Mierea se numeste un lichid dulce, cules din flori sau din alte parti ale plantelor, preparat si depozitat de albine in faguri. Aceasta poate cristaliza, capatand in acest caz o consistenta solida din care poate fi readusa la cea lichida prin incalzire omogena la temperatura de 35-40° C.

Mierea de albine este un produs natural complex rezultat al nectarului floral al plantelor si al imbogatirii acestuia de catre albine (Apis mellifera L) cu substante proprii, prin actiunea sucului secretat de glandele acestora.

Viata albinelor este in permanenta interdependenta cu plantele intrucit, spre deosebire de alte insecte, hrana albinelor se bazeaza exclusiv pe produse de origine vegetala. Astfel, pentru asigurarea de substante hidrocarbonate (zaharoase), albinele culeg nectar si mana, iar pentru satisfacerea nevoilor de substante proteice, minerale, grasimi, vitamine, albinele culeg polenul florilor, vizitind in acest scop flora entomofila existenta in jurul stupinei. Cantitatea de miere ce se poate produce din nectarul florii depinde de cantitatea totala de nectar secretat si de concentratia zaharului din nectar. Concentratia zaharului din nectar variaza mult de la o specie vegetala la alta fiind cuprinsa in general intre 10-50% si chiar mai mult. In zborurile ce le executa albinele acestea aleg nectarurile cele mai bogate in zahar, iar cind continutul de zahar in nectar este sub 15%, acestea intrerup in general culesul. Nectarul in general se compune din diferite zaharuri, alte substante, compusi ai azotului, minerale, acizi organici, vitamine, pigmenti si substante aromatice. In afara nectarului produs de glandele nectarifere florale pe care albinele il culeg si transforma in miere florala, se intilnesc si glande nectarifere extraflorale (localizate in afara florii), care secreta o substanta dulce, limpede si viscoasa ce se afla in anumite perioade ale anului pe frunzele, ramurile sau tulpinele plantelor si care poarta denumirea de mana sau roua de miere, substanta pe care albinele o culeg si o transforma in miere de mana. Mana poate fi de origine animala, cind este produsa prin intermediul unor insecte producatoare de mana sau de origine vegetala, cind este secretata direct de plante.

Mierea de albine a fost prima substanta dulce folosita in hrana omului fiind precursoarea zaharului din trestie sau din sfecla. Mierea a fost mult timp pretuita si considerata ca o substanta magico-religioasa de catre multe popoare. De asemenea, mierea era folosita la preparaiea unor bauturi alcoolice la care se adauga si efectul polenului si levurilor din faguri.

In prezent numerosi medici, biologi, chimisti si farmacisti de prestigiu pe plan national si mondial se intrec in a cauta remedii in natura, contra tuturor bolilor, intensificind cercetarile asupra marelui rezervor de bogatii alimentare si leacuri : albino, melifera. Asa s-a nascut si creat sub ochii nostri apiterapia. Astfel medicina populara si apiterapia, bazate pe intelepciunea si practica multimilenara a stramosilor de pe toate meridianele globului ca si rezultatele cercetarilor intreprinse de specialisti din diverse tari, atesta ca mierea si celelalte produse din albinairit au fost si trebuie folosite de oameni tot mai mult ca zaharuri naturale si - in acelasi timp - ca medicamente naturale.

Mierea, polenul, pastura, ceara, laptisorul de matca, propolisul, veninul de albine si recent, apilarnilul sunt produse ale stupului. Pe baza fundamentarii lor stiintifice, in prezent au depasit utilizarile traditionale terapeutice, intrand astfel intr-o etapa noua. In ultimii 30 de ani a luat nastere o activitate specifica, de sine statatoare, cunoscuta ca apiterapie, preocupata de valorificarea resurselor naturale, in scopul ocrotirii sanatatii omului.

Studiata, analizata si sintetizata sub raportul apiculturii, al botanicii, al chimiei, al microbiologiei, al farmacologiei, utilizarea produselor stupului in mentinerea sanatatii si pentru inlaturarea unor afectiuni ale omului, apiterapia tinde sa devina un domeniu specific de activitate, distinct de disciplinele care au generat-o. In consecinta, in prezent, s-a incetatenit din ce in ce mai mult conceptul de apiterapie, adica terapie cu ajutorul produselor apicole, al principiilor active pe care le contin acestea. Exista si o tendinta actuala de aplicare a apiprofilaxiei, ca metoda eficienta de prevenire a unor afectiuni ale organismului uman.

1.2 GENERALITATI

Mierea de albine este un produs natural complex rezultat al nectarului floral al plantelor si al imbogatirii acestuia de catre albine (Apis mellifera L) cu substante proprii, prin actiunea sucului secretat de glandele acestora.Albinele produc frecvent si miere de mana, care provine din diverse lichide dulci din planta, dar nu din floare.Productia mindiala de miere variaza de la an la an, cantitatea medie in prezent este in jur de 700.000 t.

Este o solutie apoasa bogata in substante zaharoase - pina la 80% - reprezentate indeosebi de glucoza si fructoza ce provin din nectarul floral, extrafloral, mana si alte surse, recoltate de albine si depozitate in faguri. Enzimele, pe care albinele le introduc in nectar, au insusirea de a scinda zaharoza, maltoza, melezitoza, rafinoza, melibioza etc., acest proces durind ani indelungati. Transformarea nectarului de catre albine in miere este insotita apoi de preschimbarea si inlocuirea continutului de acizi nefolositori, odata cu eliberarea surplusului de apa. Valoarea pH-ului dintr-o miere maturizata variaza de la 3-5-5,5, dupa provenienta ei floristica.

Capacirea mierii cu o pojghita de ceara la suprafata celulelor din fagure contribuie la mentinerea calitati ei initiale, capacirea avInd rolul de a izola mierea de influenta umezelii din mediul inconjurator.

Cu ocazia invertirii nectarului in miere sunt incorporate proteine, materii albuminoide, acizi (formic, malic, citric, gluconic, succinic, acetic), substante minerale (fosfati de calciu, fier, saruri de aluminiu, strontiu, cobalt, titan, crom, iod, argint, zinc, plumb, iridiu etc. in cantitati infinitezimale), substante functionale de origine organica (enzime, catalaza, inulaza, inhibina), vitamine, antibiotice naturale, hormoni si polen, mierea neputind fi egalata de nici un preparat farmaceutic sintetic caci ea este o substanta vie si direct asimilabila.

Mierea de albine rezulta din prelucrarea de catre albinele melifere a nectarului florilor sau sucurilor dulci recoltate de pe alte parti ale plantelor si este depozitata de acestea in celulele fagurilor spre a le servi ca hrana energetica. Prin prelucrarea nectarului de catre albine, continutul de zaharoza se transforma prin invertire in glucoza si fructoza, reducindu-se totodata si continutul de apa care va ajunge in jurul a 18-20%.

Compozitia mierii de albine este complexa. Ea reuneste grupe de substante anorganice si organice: glucide, enzime, acizi organici, vitamine, proteine (amino-acizi), toate solubilizate sau dispersate in apa continuta in miere.

Mierea este mult apreciata pentru calitatile sale avand si intrebuintari terapeutice. Mierea este un aliment valoros pentru sanatate.

Aliment de o exceptionala valoare nutritiva, mierea este un produs biologic care se afla in legatura permanenta si indirecta cu starea timpului. Putini stiu poate, ca gustul, aroma si insasi cantitatea de miere produsa de o familie de albine sunt determinate in foarte mare masura de vreme. De evolutia vremii depinde direct sau indirect, atat secretia de nectar a plantelor melifere, cat si recoltarea acestuia de catre albine.

Preview document

Mierea și Produsele din Miere - Pagina 1
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 2
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 3
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 4
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 5
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 6
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 7
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 8
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 9
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 10
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 11
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 12
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 13
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 14
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 15
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 16
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 17
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 18
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 19
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 20
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 21
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 22
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 23
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 24
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 25
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 26
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 27
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 28
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 29
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 30
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 31
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 32
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 33
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 34
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 35
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 36
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 37
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 38
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 39
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 40
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 41
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 42
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 43
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 44
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 45
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 46
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 47
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 48
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 49
Mierea și Produsele din Miere - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Mierea si Produsele din Miere.doc

Alții au mai descărcat și

Medicația Aparatului Urinar

ARGUMENT În viziunea medicinii chineze,rinichii dețin/depozitează energia reproductivă și prenatală și distribuie această energie crucială,după...

Soluții oftalmice oculoguttae

1. NOTIUNI DESPRE ANATOMIA OCHIULUI In tratamentul afectiunilor oculare se recurge mai ales la apicatiile locale de diverse preparate, intrucat...

Importanța terapeutică a propolisului în profilaxia și tratarea unor afecțiuni

ARGUMENT Mi-am ales această temă pentru că mi-am dorit să aprofundez această latură de apicultură, și produsele obținute de la albine dar mai ales...

Suspensii

INTRODUCERE Faramacopea ROMANA oficializeaza pentru prima data in editia a VIII-a, in vigoare suspensiile ca forma farmaceutica intr-o monografie...

Apiterapia

I. INTRODUCERE a) Definitie Apiterapia inseamna tratarea celor mai diverse afectiuni cu produse apicole natural, fara nici o prelucrare, sau cu...

Aerosolii medicamentoși

AEROSOLI MEDICAMENTOSI Aerosolii sunt preparate farmaceutice lichide destinate aplicarii la nivelul cailor respiratorii, pe piele sau pe mucoasa,...

Caracterizarea fizico-chimică a medicamentelor oculare

Introducere Chimia – fizica are ca obiect de studiu aplicarea cunostintelor si metodelor experimentale si teoretice din fizica si din chimie la...

Salvia Officinalis

PARTEA TEORETICĂ INTRODUCERE Salvia poartă şi denumirea de planta Maicii Domnului. La baza acestei denumiri stă o legendă veche, conform căreia...

Te-ar putea interesa și

Cromatografia de Lichide de Înaltă Performanță

Cap. I Introducere Istoria de cromatografie datează din inceputul secolul al XIX-lea. Inaintea anilor 1970, cromatografia cu coloana deschisa a...

Impactul investițiilor realizate prin accesarea fondurilor europene asupra exploatațiilor agricole

Introducere Intre conditiile de trai din mediul rural din Romania si spatiul rural al tarilor dezvoltate ale Uniunii Europene exista decalaje...

Mierea de Albine

INTRODUCERE Spre deosebire de celelalte bunuri materiale, care asigură în principal cerinţele de bunăstare şi de confort ale omului, alimentele...

Mixul de Marketing

Introducere Conceptul de mix de marketing a fost introdus ca termen în anii ‘50 şi i-a fost sugerat autorului său, Neil Borden, de un articol de...

Apiterapia

I. INTRODUCERE a) Definitie Apiterapia inseamna tratarea celor mai diverse afectiuni cu produse apicole natural, fara nici o prelucrare, sau cu...

Plan de afaceri apicultură - SC Albina SRL

CAP I. PLAN DE AFACERI LA SC ALBINA SRL I. Prezentarea afacerii 1.1 Scurt istoric Beneficiarul proiectului, SC ALBINA SRL fiind administrata de...

Mierea de Albine

1. Introducere Mierea de albine a fost prima substanţă dulce folosită de om, fiind preţuită în special de preoţi în cadrul diverselor ritualuri....

Politica Agricolă Comună

1.INTRODUCERE Intre politicile Uniunii Europene, politica agricola comuna (PAC) este privita ca una dintre cele mai importante. Aceasta nu numai...

Ai nevoie de altceva?