Plan de implementare a unor servicii suplimentare pentru pacienti in farmacia comunitara

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Plan de implementare a unor servicii suplimentare pentru pacienti in farmacia comunitara.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Farmacie

Cuprins

I. Introducere 3
II. Context legal 3
III. Servicii suplimentare oferite în Regatul Unit 3
IV. Servicii suplimentare propuse în contextul legal actual 4
1. Testarea/măsurarea unor parametri biologici 4
a) Glicemie 4
b) Tensiune arterială 5
c) Profil lipidic 6
d) Înălțime 6
e) Greutate 7
2. Campanii de promovare a sănătății 8
V. Servicii suplimentare propuse în cazul modificării contextului legal actual 8
1. Administrare de vaccinuri 8
2. Consultanță și asistență farmaceutică remunerată 9
VI. Concluzii 9
VII. Bibliografie 9

Extras din document

I. Introducere

Farmaciștii ce își exercită profesia în farmacia comunitară furnizează informații și sfaturi cu privire la medicamentele pe care le eliberează sau le vând publicului larg. În ultimii ani se pune accentul pe suplimentarea acestor activități cu servicii adiționale, cognitive, adresate pacientului care au ca scop îmbunătățirea utilizării medicamentelor. Aceste servicii pot fi finanțate de guvern sau de plătitori terți(1).

În ceea ce privește automedicația, farmaciștii joacă un rol deosebit de important în furnizarea și interpretarea informațiilor venite de la pacienți, fiind pentru aceștia din urmă cea mai accesibilă categorie a personalului medical. Creșterea cererii pentru asistență medicală, gama complexă, variată și în continuă expansiune de medicamente, utilizarea pe scară din ce în ce mai largă a medicamentelor etice și aderența scăzută a pacienților la tratament sunt factori ce au contribuit la nașterea necesității de a furniza servicii centrate pe pacient. Aceste servicii trebuie să pună accentul pe utilizarea corectă și rațională a medicamentului, dar și pe identificarea, prevenirea și rezolvarea problemelor legate de medicamente (reacții și evenimente adverse).

În plus, farmaciștii contribuie în egală măsură la furnizarea serviciilor de promovare a sănătății și a informațiilor menite să educe publicul larg din punct de vedere medical(2).

II. Context legal

Legea farmaciei 266/2008 prevede că farmaciștii ce profesează în farmacia comunitară pot asigura asistența farmaceutică a populației și prin alte activități în afara eliberării și preparării medicamentelor precum: „informarea și consilierea pacienților privind utilizarea corectă și rațională a medicamentelor și întreținerea stării de sănătate” și „testarea unor parametri biologici cu aparatură destinată utilizării individuale de către pacienți, precum și administrarea de vaccinuri, în condițiile prevăzute prin ordin al ministrului sănătății publice”(3).

III. Servicii suplimentare oferite în Regatul Unit

Farmaciștii ce își desfășoară activitatea pe teritoriul Regatului Unit oferă o serie de servicii suplimentare în vederea creșterii calității vieții pacientului. Acest lucru se realizează prin efectuarea de măsurători a unor parametri biologici (glicemie, colesterol, tensiune arterială), consilierea pacientului cu privire la instituirea unui stil de viață sănătos și înlăturarea adicțiilor (fumat, alcool, menținerea greutății corporale optime), screening (chlamidioză) și vaccinare (antigripală)(4, 5).

Pentru pacienții care urmează să călătorească în zone cu boli endemice, farmaciștii pot oferi sfaturi cu privire la medicația de urgență necesară, medicația etiologică specifică (vaccinuri, antimalarice) și igieno-dietetice. Serviciul poartă numele de „Holiday Healthcare” (5, 6).

Spre deosebire de România, farmaciștii din Regatul Unit pot prescrie independent medicamente, competența fiind dobândită în urma unei specializări și a susținerii unui examen. Acest serviciu suplimentar vine în ajutorul pacientului care se adresează cu o mai mare ușurință farmacistului, comparativ cu medicul de familie(4).

IV. Servicii suplimentare propuse în contextul legal actual

1. Testarea/măsurarea unor parametri biologici

a) Glicemie

Controlul strict al glucozei din sânge poate reduce riscul și întârzia apariția complicațiilor diabetului zaharat și poate aduce îmbunătățiri ale calității generale a vieții.

Deoarece numărul de cazuri de diabet zaharat și costurile îngrijirii cresc, sistemul de sănătate nu va putea să-și permită gestionarea intensivă a diabetului, furnizată exclusiv de medicii de familie. Prin urmare, este necesară dezvoltarea unor modele inovatoare de gestionare a diabetului care să crească accesul pacienților și să reducă costurile sistemului de sănătate. Farmaciștii, ca profesioniști din domeniul sănătății, au o pregătire și o calificare competentă și pot juca un rol important în dezvoltarea și implementarea unor servicii de management al diabetului. Literatura oferă exemple de rezultate pozitive în domeniul sănătății atunci când farmaciștii oferă servicii de gestionare a diabetului zaharat, atât în cadrul clinicilor, cât și în farmacia comunitară(7).

Serviciile specifice pe care noi le propunem spre a fi furnizate în farmacia comunitară sunt:

• furnizarea de informații cu privire la autogestionarea diabetului;

• consiliere cu privire la utilizarea dispozitivelor medicale specifice;

• consiliere cu privire la terapie în scopul creșterii gradului de informare și aderării la terapie;

• monitorizarea parametrilor clinici (glucoză, tensiune arterială, profil lipidic)

• instruirea în privința necesității examinărilor regulate în vederea prevenirii complicațiilor diabetului.

Furnizarea informațiilor educaționale de management al bolii și al complicațiilor și consilierea pot fi oferite atât în oficină, cât și în cadrul programului de asistență farmaceutică remunerată, detaliat mai jos la punctul V.2.

În vederea protejării stării de sănătate a pacientului, pentru monitorizarea parametrilor clinici cu kituri de biosenzori, în incinta farmaciei va fi creat un spațiu cu un grad de curățenie adecvat pentru desfășurarea procedurilor necesare. Materialele de unică folosință utilizate (lanțete, tampoane de vată și spirt) vor fi depozitate în containere speciale, inscripționate cu „Risc biologic” și pictograma corespunzătoare, urmând să fie colectate de o firmă specializată în distrugerea acestei categorii de deșeuri.

Acest serviciu va funcționa în baza unui card de fidelitate care va îngloba toți parametrii biologici monitorizați în farmacie. Astfel, fiecare pacient care achiziționează un produs din farmacie va beneficia în mod gratuit timp de o săptămână de 2 determinări ale parametrilor biologici sangvini (glicemie, profil lipidic). Pacienții ce doresc o monitorizare mai strictă și pacienții care nu au achiziționat produse din farmacie vor beneficia de aceste servicii contra-cost (3 RON/determinare).

Fisiere in arhiva (1):

  • Plan de implementare a unor servicii suplimentare pentru pacienti in farmacia comunitara.docx

Bibliografie

1. Gammie S, Rodgers R, Leng Loo R, Corlett S, Krska J. Medicine-related services in community pharmacy: public preferences for pharmacy attributes and promotional methods and comparison with pharmacists' perceptions. Dove Press: Patient Preference and Adherence. 2016;10:2297-307.
2. Suleman F. Do additional services provided by pharmacists reduce healthcare costs or the demand for healthcare in low- and middle-income countries? A SUPPORT Summary of a systematic review. 2011.
3. Legea farmaciei nr. 266/2008. Sect. 2 (2008).
4. NHS pharmacy services explained United Kingdom [updated 17-11-2015; cited 2017 10-11-2017]. Available from: https://www.nhs.uk/NHSEngland/AboutNHSservices/pharmacists/Pages/pharmacistsandchemists.aspx.
5. Wansford Pharmacy: Services United Kingdom [cited 2017 10-11-2017]. Available from: http://www.wansfordpharmacy.co.uk/services-general.shtml#hols.
6. Hampton Pharmacy: Holiday Healthcare Peterborough [10-11-2017]. Available from: http://www.hamptonhealthpharmacy.co.uk/services/holiday-healthcare/.
7. Kraa I, Armour C, Mitchell B, Brilliant M, Dienaar R, Hughes J, et al. The Pharmacy Diabetes Care Program: assessment of a community pharmacy diabetes service model in Australia. Diabetic Medicine. 2007;24(6):677-83.
8. Chambers LW, Kaczorowski J, Levitt C, Karwalajtys T, McDonough B, Lewis J. Blood pressure self-monitoring in pharmacies. Building on existing resources. Can Fam Physician. 2002;48:1594-5, 602-4.
9. Calhoun DA, Jones D, Textor S, Goff DC, Murphy TP, Toto RP, et al. Resistant Hypertension: Diagnosis, Evaluation and Treatment. Hypertension. 2008;51(6).
10. Malinowski J. The pharmacist's role in lipid management. America's Pharmacist. 2011:47-60.
11. Einarson TR, Bootman JL, Mcghan WF, Larson LN, Gardner ME, Donohue M. Establishment and Evaluation of a Serum Cholesterol Monitoring Service in a Community Pharmacy. Annals of Pharmacotherapy. 1988;22(1):45-8.
12. Madejski RM, Madejski TJ. Cholesterol Screening in a Community Pharmacy: By offering cholesterol screenings, community pharmacists can identify and counsel patients at risk for cardiovascular disease. Journal of the American Pharmaceutical Association (1996). 1996;36(4):243-8.
13. Growth, development and failure to thrive. In: Harman RJ, Madon P, editors. Handbook of pharmacy health care: diseases and patient advice. 2 ed. London: Pharmaceutical Press; 2002. p. 338-9.
14. Kantor SM, Ossa KS, Hoshaw-Woodard SL, Lemeshow S. Height Loss and Osteoporosis of the Hip. Journal of Clinical Densitometry. 2004;7(1):65-70.
15. Boardman HF, Avery AJ. Effectiveness of a community pharmacy weight management programme. Int J Clin Pharm. 2014;36(4):800-6.
16. Morrison D, McLoone P, Brosnahan N, McCombie L, Smith A, Gordon J. A community pharmacy weight management programme: an evaluation of effectiveness. BMC Public Health. 2013;13.
17. Bulotaitė L, Šorytė D, Vičaitė S, Šidagytė R, Lakiša S, Vanadziņš I, et al. Workplace health promotion in health care settings in Finland, Latvia, and Lithuania. Medicina.
18. Ordin 377/2017, (2017).
19. Punct de vedere al Colegiului Farmaciștilor din România referitor la Strategia Națională de Resurse Umane în Sănătate [press release]. București2016.