Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Farmacie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 10038
Mărime: 58.45KB (arhivat)
Puncte necesare: 11
Universitatea de stiinte agricole si medicina veterinara „Ion Ionescu de la Brad’’ Iasi

Extras din proiect

În sezonul rece al anului, cu frig, ceată şi umezeala cea mai frecventă afecţiune maladivă care domină viaţa, la o mare parte a populaţiei, o constituie durerile reumatismale, care însumează peste 100 de afecţiuni, frecvente în zonele temperate, în care se găseste şi ţara noastră, dar absenţe în zonele calde (ecuatoriale şi tropicale) şi în zona polară. Mai chinuitoare sunt durerile reumatice în cursul iernii ştiind că “iarna toate durerile se trezesc şi muscă din încheieturile subrezite”.

Reumatismele cuprind afectiuni localizate la nivelul aparatului locomotor şi la nivelul cardului, ca urmare a unor leziuni inflamatoare sau degenerative ale ţesuturilor conjunctive.

Suferinţele reumatice sunt predominant articulare (în zonele articulaţiilor) şi mai putin nearticulare (reumatism abarticular). Acesta din urma se manifestă prin periartrite, nevralgii, mialgii, neuromialgii, tendinite, bursite si tenosinovite.

Frecventa mare a reumatismului articular împune o abordare aprofundată, atât sub aspect anatomo-fiziologic cat şi al simptomatologiei şi al profilaxiei.

Cele mai acute si greu de suportat sunt durerile reumatice simţite, cu mai mare intensitate, de către persoanele în vârstă, “oameni trecuti spre iarna viiţii”, cănd reumatismele se instaleaza definitiv “în batâanele oase ruginite”.

Reumatismele articulare cuprind doua grupe de afecţiuni:

-artritele (reumatisme inflamatoare şi infecţioase);

-artrozele (reumatisme degenerative).

Cu foarte mare frecventă întâlnim artritele, posibile la toate vârstele, indiferent de sex.

În această categorie intră:

- reumatismul articular acut;

- reumatismul secundar infecţios;

- spondilită anchilozantă.

Reumatismul articular acut, numit boala Sokolski – Bouillaud, este o afecţiune cu caracter infecţios datorată infecţiei cu streptococi şi stafilococi care ating atat articulaţiile cat şi inimă.

Boala apare cel mai frecvent între 7-15 ani (în proporţie de 75%), scade la 15% între 15-25 ani şi este mult mai rară după vârsta de 30 de ani. Sexul feminin este cel mai puternic afectat, mai ales în perioada pubertatii şi a graviditaţii. Afectiunea debutează brusc cu inflamarea articulaţiilor, înrosirea locală a pielii, dureri acute (atralgii), febră mare (38-39ºC), transpiraţii abundente, frisoane, tuse usoară până la pneumonie şi pleurezie, ameţeli, cefalee, insomnii, tulburari neuropsihice, paloare, anemie, scădere ponderală şi mobilitate redusă.

Durerile pot sa dureze cateva zile sau cateva saptamâni, fiind întrerupte, prin intervale trecătoare, care dau senzaţia de vindecare aparentă. În alte cazuri, boala poate să evolueze spre atrofierea şi deformarea articulaţiilor, anchilozarea oaselor şi invaliditate (imposibilitate de mişcare) iar prin atacul asupra sistemului cardiovascular se poate instala endocardita miocardică şi stenoză mitrală, finalizate uneori prin deces.

Statisticile arată ca peste 40% din totalul bolilor cronice de inimă sunt de origine reumatică. Nu intamplător un vechi aforism mentionează că “reumatismul linge articulţiile dar muscă inimă”.

Streptococii hemolitici din grupa A, implicaţi în reumatismul articular acut, sensibilizeaza inima şi vasele sanguine, la orice varstă, cu incidenţă maxima la copii şi adolescenţi, mai frecvent iarna şi primavara, în condiţii de frig şi de umezeală. Sunt mai expuse persoanele obosite şi debile, cu o igiena mediocră, care traiesc în dormitoare comune şi în alte aglomeraţii.

Leziunile cardiace, provocate de reumatismul cardiovascular şi osteo-articular, devin ireversibile şi pot reveni, cu intensitate, la maturitate. Un alt aforism mentionează că “reumatismul acut linge endocardul şi musca miocardul”. Ca semne de îmbolnavire cardiacă pot fi mentionate : tensiune arterială crescută, insuficientă cardiacă, palpitaţii, fibrilatie atrială, tahicardie, pericardită acută, dureri pericordiale şi endocardită bacteriană provocată de infecţii cu Streptococus viridans.

Factorii favorizanţi ai reumatismului articular, pe langa infecţia streptococică, sunt condiţiile de viaţă (locuintă umeda şi rece, munca grea cu eforturi fizice excesive, alimentaţie insuficienţă (eventual pentru mentinerea siluetei), traumatisme şi poluarea atmosferei, mai ales în localitatile situate în zonele puternic industrializate). Afecţiunile articulare pot fi localizate în toate părtile corpului, cu deplasări de la o articulaţie la alta, după un interval de 4-5 zile, începând cu inflamaţii şi dureri la şolduri, genunchi, oase tibiotarsiene şi trecand spre umeri şi coloana vertebrală.

Reumatismul secundar infectios constă din forme reumatismale articulare acutizate pe un fond ifecţios, cu colonii de viruşuri şi bacterii streptococice, provenite din diferite focare (dentare, amigdaliene, sinuzale) sau de anumite boli infecţioase (scarlatină, venerice, dizenterie, tifos, tuberculoză, gripa, hepatită epidemică, sifilis).

Poliartrita reumatoida este o inflamatie poliarticulară cronică, cu puseuri acute, localizate, de predilectie, la articulaţiile mici ale extremitaţilor (degetele de la mâini şi picioare). Boala afectează în special sexul feminin, cu viata şi activitate în condiţii de frig şi de umezeală (cu atentionare la gospodinele care folosesc frecvent apă rece la spălat rufe sau veselă).

Spondilită anchilozantă este o leziune inflamatoare, de natură reumatismală sau infecţioasă, care afectează articulaţiile coloanei vertebrale, cu evolutie progresivă de cronicizare catre anchiloză, printr-un proces de osificare, facand imposibilă mişcarea coloanei, a umerilor şi a şoldurilor.

Preview document

Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 1
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 2
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 3
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 4
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 5
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 6
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 7
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 8
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 9
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 10
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 11
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 12
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 13
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 14
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 15
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 16
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 17
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 18
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 19
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 20
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 21
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 22
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 23
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 24
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 25
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 26
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 27
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 28
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 29
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 30
Plante medicinale și aromatice utilizate în afecțiuni reumatice - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Plante Medicinale si Aromatice Utilizate in Afectiuni Reumatice.doc

Alții au mai descărcat și

Soluții oftalmice oculoguttae

1. NOTIUNI DESPRE ANATOMIA OCHIULUI In tratamentul afectiunilor oculare se recurge mai ales la apicatiile locale de diverse preparate, intrucat...

Apiterapia

I. INTRODUCERE a) Definitie Apiterapia inseamna tratarea celor mai diverse afectiuni cu produse apicole natural, fara nici o prelucrare, sau cu...

Analgezice și Antipiretice

I. INTRODUCERE Sanatatea este una din aspiratiile cele mai puternice a zilelor noastre si este strans si indisolubil legata de participarea...

Aerosolii medicamentoși

AEROSOLI MEDICAMENTOSI Aerosolii sunt preparate farmaceutice lichide destinate aplicarii la nivelul cailor respiratorii, pe piele sau pe mucoasa,...

Supozitoare Antiinflamatoare

ARGUMENT Se consideră că procesul inflamator reprezintă substratul îmbolnavirilor şi slăbirii imunitătii organismului, antrenând reacţii ce pot...

Salvia Officinalis

PARTEA TEORETICĂ INTRODUCERE Salvia poartă şi denumirea de planta Maicii Domnului. La baza acestei denumiri stă o legendă veche, conform căreia...

Medicația Antianemică

CAPITOLUL I - SÂNGELE 1.1. COMPONENTE SI ROL IN ORGANISM Sangele este un tesut lichid care iriga toate organele si tesuturile. Cantitatea...

Alcaloizii Vinca

Informatii generale. Alcaloizii Vinca sunt un grup de substante narcotice ce sunt produse de planta Brebenoc - Catharanthus roseus (de asemeni...

Ai nevoie de altceva?