Vitaminele

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Vitaminele.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 52 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Farmacist TUDORACHE OANA

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Farmacie

Cuprins

MOTO ȘI INTRODUCERE ...PAG 1
CAPITOLUL 1 - ASPECTE GENERALE ...PAG 3
CLASIFICAREA ȘI NOMENCLATURA VITAMINELOR .PAG 6
CAPITOLUL 2 - VITAMINE HIDROSOLUBILE PAG 6
VITAMINA B1 PAG 7
VITAMINA B2 PAG 9
VITAMINA B3 PAG 10
VITAMINA B4 PAG 12
VITA MINA B5 PAG 15
VITAMINA B6 PAG 18
VITAMINA B7 PAG 19
VITAMINA B8 PAG 21
VITAMINA B9 PAG 22
VITAMINA B10 PAG 24
VITAMINA B12 PAG 26
VITAMINA C PAG 28
CAPITOLUL 3 - VITAMINE LIPOSOLUBILE ..PAG 31
VITAMINA A PAG 31
VITAMINA D PAG 35
VITAMINA E PAG 39
VITAMINA K PAG 40
CAPITOLUL 4 - PREPARATE VITAMINICE PAG 43
CONCLUZII ..PAG 47
BIBLIOGRAFIE ...PAG 49

Extras din document

INTRODUCERE

Farmacologia este stiinta care se ocupa cu studiul medicamentelor sub diferite aspecte . Ca orice ramura a stiintei moderne , farmacologia inregistreaza noi progrese datorate in principal procedeelor sintetice de preparare a produselor medicamentoase - fapt cu implicatii deosebite in planul combaterii afectiunilor , dar si cu aspecte negative legate de efectele adverse , de modificarile imunologice , de gradul de toxicitate asupra organismului uman , ca si de modificarile in raspunsul microorganismelor la actiunea lor , prin aparitia fenomenelor de rezistenta .

In incercarea de a reda societatii , omul bolnav , alaturi de farmacisti , avem obligatia de a cunoaste progresele obtinute de stiinta acum si ulterior pe parcursul intregii vieti profesionale .

Mi-am ales ca tema a lucrarii 'Vitaminele' datorita importantei pe care o au in mentinerea echilibrului fiziologic . Medicamentul este definit , in documentele Organizatiei Mondiale a Sanatatii , ca ,,orice substanta sau produs utilizat sau destinat a fi utilizat in vederea modificarii sau studierii unui sistem fiziologic sau unei stari patologice , in interesul subiectului caruia ii este administrat ''. Dupa o alta definitie , medicamentele sunt substante si preparate farmaceutice destinate a vindeca , ameliora , preveni si diagnostica suferintele organismului .

Numeroasele medicamente , cunoscute si utilizate in prezent , pot fi grupate in patru categorii : care amelioreaza sau contribuie la vindecarea tulbutarilor tesuturilor , aparatelor si sistemelor organusmului , actionind asupra dereglarilor fiziopatologice sau simptomatice ; care combat agentii biologici patogeni pentru om ; care inlocuiesc substantele si lichidele fiziologice ; care sunt utile pentru testarea functiilor organismului .

Numarul , mereu mai mare , al medicamentelor puse la dispozitia practicienilor si materialul informativ imens existent , in legatura cu acestea , alaturi de o literatura foarte bogata in toate compartimentele medicinii , creeaza mari dificultati in cunoasterea si aplicarea datelor celor mai utile despre medicamente .

Medicamentele nu creeaza functii noi in organism ci actioneaza asupra functiilor existente , modificandu-le in sens pozitiv sau negativ . Pentru a cunoaste rational o clasa de medicamente trebuie pornit totdeauna de la datele de fiziologie si fiziopatologie si urmarit cum sunt ele modificate sub influenta diferitelor substante . In stadiul actual al cunoasterii medica-mentelor se impune a se face distinctie intre numarul substantelor existente pe plan international si cel necesar unei farmacoterapii rationale , stiintifice, eficiente. Una dintre cele mai gresite atitudini , din nefericire frecvent intilnita si care aduce prejudicii sanatatii oamenilor , este absolutizarea valorii unui anumit medicament , nu numai ca substanta dar si ca produs al unei anumite firme . Se cunoaste astazi ca unele substante , avand caractere farmaco-dinamice comune grupei din care fac parte , nu se deosebesc intre ele ca eficienta sau prezinta mici deosebiri , adesea fara importanta pe plan terapeutic.

Farmacoterapia a fost conceputa si realizata in dorinta de a aduce o contributie la diminuarea acestor dificultati si la obtinerea de rezultate terapeutice cat mai bune.

I GENERALITATI

BAZE BIOCHIMICE

Vitaminele sunt substante organice , majoritatea din surse exogene , esentiale , in cantitati mici , pentru desfasurarea normala a functiilor metabolice ale organismului . Ele actioneaza ca biocatalizatori , impreuna cu enzimele si hormonii . Influenteaza metabolismul intermediar , intrand in compozitia unor enzime sau participand direct la procese redox . Structura chimica a vitaminelor este foarte diferita . Clasificarea se face dupa solubilitate : hidrosolubile (vitaminele complexului B, vitamina C); liposolubile (A , D , E , K) .

BAZE FIZIOPATOLOGICE

Alimentatia echilibrata asigura necesarul tuturor vitaminelor . Necesarul variaza in functie de varsta , sex , greutate , gen de activitate , sarcina , lactatie , boli acute sau cronice , clima . Stari de hipovitaminoza sau avitaminoza pot avea trei grupe de cauze :

a)Aport insuficient in alimentatia respeciva sau dezechilibrata , consum excesiv de alcool , scaderea apetitului , dieta nestiintifica pentru obezitate , pregatirea culinara neadecvata .

b)Tulburari de absortie in boli hepto-biliare , gastro-intestinale , trata-mente necorecte cu antibiotice , administrarea cronica a unor medicamente ( fenitoina , contraceptivele orale , salazopirina , etc. ).

c)Cresterea consumului , in munci fizice mari , boli febrile , hipertiroidism, stress , perioade de crestere somatica , etc. Avitaminozele sunt exceptional de rare in prezent .

BAZE FARMACODINAMICE

Cele mai multe vitamine nu au efecte farmacodinamice distincte de cele biochimice .In consecinta ele ationeaza numai in masura in care exista stari de hipo- sau avitaminoza , crescand la normal procesele biochimice perturbate.

FARMACOTERAPIE

Vitaminele au o larga utilizare si sunt consumate in cantitati impre-sionante , atat pe baza prescrptilor medicale cat si ca automedicatie . O mare parte din consumul vitaminelor este nejustificat si abuziv . Se disting trei categorii de situatii in care se utilizeaza vitaminele .

Fisiere in arhiva (1):

  • Vitaminele.docx

Bibliografie

VALENTIN STROESCU - BAZELE FARMACOLOGICE ALE PRACTICII
MEDICALE, EDITURA MEDICALA -BUCURESTI 1998
DUMITRU DOBRESCU - FARMACOTERAPIE PRACTICA ,
EDITURA MEDICALA , BUCURESTI 1989
DUMITRU DOBRESCU , EMANOIL MANOLESCU - MEMOMED ,
EDITURA MINESAN- 2001
- ** AGENDA MEDICALA , EDITURA MEDICALA -2002
- ** FARMACOPEEA ROM~NA EDITIA a - X - a ,
EDITURA MEDICALA - 1993
DUMITRU DOBRESCU , EMANOIL MANOLESCU- MEMOMED ,
EDITURA MINESAN- 2002

Alte informatii

Proiect absolvire scoala post liceala