Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Filologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 214 în total
Cuvinte : 159849
Mărime: 579.63KB (arhivat)
Publicat de: Maxim Niculescu
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

ANDREI OISTEANU (n. 1948) este cercetãtor în domeniul etnologiei, antropologiei culturale, imagologiei si istoriei religiilor; este membru al Comisiei de Folclor si Etnologie a Academiei Române si al International Union of Ethnological and Antropologica! Sciences (Londra), în lucrãrile sale, Andrei Oisteanu abordeazã teme inedite, combinînd eruditia cu intuitia si rigoarea academicã cu savoarea eseisticã. Studiul practicilor rituale si magice, ca si cel al mentalitãtilor mitico-religioase îi datoreazã în mare mãsurã reabilitarea unui punct de vedere stiintific, grav afectat de invazia diletantismului.

OPERE PRINCIPALE: Grãdina de dincolo. Zoosophia. Comentarii mitologice (Dacia, 1980); Motive si semnificatii mito-simbolice (Minerva,1989); Cutia cu bãtrini (prozã, Editura Meta, 1995); My-thos & Logos. Studii si eseuri de antropologie culturalã (Nemira, 1997, 1998); Cosmos vs. Chaos. Myth and Magic in Romanian Traditional Culture (Fundatia Culturalã Românã, 1999); Dispute teologice. O istorie a religiilor dintr-o perspectivã ineditã (volum în pregãtire).

COLABORÃRI LA VOLUME COLECTIVE: cARTe. Object-Books Made by Romanian Artists (De Zonnehof, Amsterdam, 1993); „«Imaginary Jew» versus «Real Jew» in Romanian Folklore and Mytho-logy", în Identitate/Alteritate în spatiul cultural românesc (Editura Universitãtii „Al.I. Cuza", Iasi, 1996); „The Beauty Binding the Beast. A Motif of the Eastern and Western European Mythology and Art", în East and West in Aesthetics (Istituti Editoriali e Poligrafici Intemazionali, Pisa & Roma, 1997); „Utopografia insulei în imaginarul colectiv românesc", în Insula. Despre izolare si limite în spatiul imaginar (Centrul de Istorie a Imaginarului, Colegiul Noua Europã, Bucuresti, 1999); „loan Petru Culianu — Un voyageur dans l'au-delâ", în Religion, Fiction andHistory. Essays in the Memory of loan Petru Culianu (Nemira, 2001).

ANDREI OISTEANU

Imaginea evreului în cultura românã

Istoricul acestei cãrti poate fi rezumat în cîteva rînduri. Preocupãrile mele în domeniul imagologiei etnice dateazã de pe la începutul anilor '90. Primul studiu, intitulat „«Evreul imaginar» versus «evreul real» în folclorul si mitologia românã", 1-am publicat în 1995 în Revista de Istorie si Teorie Literarã.

în perioada 1997-1999, Centrul International de Studiere a Antisemitismului, din cadrul Universitãtii Ebraice din Ierusalim, mi-a oferit o bursã pentru o cercetare cu tema Imaginea evreului în cultura traditionalã româneascã, o cercetare comparativã în context est-central european. Se suprapuneau astfel interesul meu pentru studiile de etnologie privind centrul si estul Europei cu cel pentru istoria si cultura evreilor din aceeasi zonã.

Ulterior însã, mi-am dat seama cã ar fi interesant sã urmãresc modul în care stereotipurile referitoare la evrei, asa cum apar ele în cultura traditionalã româneascã, au supravietuit (sau nu) în cultura asa-zis înaltã. Mi-am propus sã cercetez originea, evolutia în timp, rãspîndirea în spatiu si supravietuirea (sau, dimpotrivã, declinul si disparitia) cliseelor care compun portretul fizic, profesional, spiritual si moral al „evreului imaginar", dar si felul în care antisemitismul popular (inconstient si pasiv) 1-a influentat pe cel intelectual si politic (constient si activ), iar titlul cercetãrii a devenit Imaginea evreului în cultura românã. Sfera culturii traditionale era astfel inclusã, fãrã însã sã rãmînã exclusivã.

De-a lungul anilor, fragmente din aceastã carte au fost publicate mai ales în revista 22, dar si în Dilema, Observator cultural, Sfera politicii, New InternalionalJournal for Romanian Studies, Realitatea evreiascã, Archaevs. Studii de istorie a religiilor, Orizont

Minimum (Tel Aviv) etc. Cartea s-a structurat mai bine cînd, la începutul anului 2000, am început sã predau pentru studentii înscrisi la masterat un curs de imagologie etnicã la Facultatea de Litere a Universitãtii din Bucuresti, la Centrul de Studii Ebraice condus de Dan Horia Mazilu si Liviu Rotman.

îmi face o deosebitã plãcere sã mentionez aici, la începutul volumului, numele celor care m-au sprijinit în diferite feluri pe parcursul cercetãrii si au fãcut posibilã aparitia acestei cãrti: Dalia Ofer si Leon Volovici (presedinte si, respectiv, director de cercetare la Centrul International de Studiere a Antisemitismului, Ierusalim), Galit Hasan-Rokem si Moshe Idei (profesori la Universitatea Ebraicã din Ierusalim), acad. Nicolae Cajal (presedintele Federatiei Comunitãtilor Evreiesti din România), Dan Oprescu (Departamentul Guvernului pentru Protectia Minoritãtilor Nationale), Erika van Gelder (Amsterdam), Gabriel Liiceanu (directorul Editurii Humanitas) si Vlad Russo (editor de carte).

Multumesc muzeelor si colectionarilor particulari din ale cãror colectii am preluat unele dintre ilustratiile prezente în acest volum.

De asemenea, îi datorez multumiri sotiei mele, Angela, care — ca de fiecare datã — m-a ajutat în anevoiosul proces de elaborare a cãrtii.

O editie în limba englezã a acestui volum este în curs de aparitie.

Bucuresti, 4 mai 2001

ANDREI OISTEANU

PRELIMINARII

1. Imagologie etnicã

în ultimele decenii ale secolului al XlX-lea au fost elaborate doar cîteva lucrãri referitoare la modul în care se reflectã imaginea evreului în diverse creatii mito-folclorice românesti, în 1887 si, ulterior, în 1896, Lazãr Sãineanu a încercat sã refacã unele trãsãturi ale — sã-1 numesc — „evreului mitic" (Jidovul sau Uriasul), trãsãturi extrase din legendele mitice românesti (/ si 46)*.

Moses Schwarzfeld (80) si în mai micã mãsurã Simeon Florea Marian (2) au cercetat — în a doua jumãtate a secolului al XlX-lea — modul în care este reprezentat evreul în productiile folclorice din registrul comic: în anecdote populare si, respectiv, în satire.

Din pãcate, în chestionarele folclorice si mitologice realizate la sfîrsitul secolului al XlX-lea de B.P. Hasdeu (32) si de Nicolae Densusianu (56), au fost inserate foarte putine întrebãri referitoare la evrei (omul rosu, solomonarul, jidovii sau uriasii). Ca atare, si rãspunsurile privind aceste subiecte — colectate din sate din toate zonele României (informatori fiind, de regulã, învãtãtorii si preotii de tarã) — au fost relativ sãrace. B.P. Hasdeu a publicat în revista sa, Columna lui Traian, cîteva rãspunsuri, provenite din mediul rural, la întrebãri privind perceperea de cãtre români a „strãinilor", a „oamenilor de alt neam" (3, pp. 14-15). La rîndul sãu, folcloristul evreu Moses Schwarzfeld — în calitatea sa de prim-secretar al „Societãtii istorice luliu Barasch" — a întocmit si publicat în 1888 un Interogatoriu (sic!), cu cîteva întrebãri privind unele credinte

Preview document

Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 1
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 2
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 3
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 4
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 5
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 6
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 7
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 8
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 9
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 10
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 11
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 12
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 13
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 14
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 15
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 16
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 17
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 18
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 19
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 20
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 21
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 22
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 23
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 24
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 25
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 26
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 27
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 28
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 29
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 30
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 31
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 32
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 33
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 34
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 35
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 36
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 37
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 38
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 39
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 40
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 41
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 42
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 43
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 44
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 45
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 46
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 47
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 48
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 49
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 50
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 51
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 52
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 53
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 54
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 55
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 56
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 57
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 58
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 59
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 60
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 61
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 62
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 63
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 64
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 65
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 66
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 67
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 68
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 69
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 70
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 71
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 72
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 73
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 74
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 75
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 76
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 77
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 78
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 79
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 80
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 81
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 82
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 83
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 84
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 85
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 86
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 87
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 88
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 89
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 90
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 91
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 92
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 93
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 94
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 95
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 96
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 97
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 98
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 99
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 100
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 101
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 102
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 103
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 104
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 105
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 106
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 107
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 108
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 109
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 110
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 111
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 112
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 113
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 114
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 115
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 116
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 117
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 118
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 119
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 120
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 121
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 122
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 123
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 124
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 125
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 126
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 127
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 128
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 129
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 130
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 131
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 132
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 133
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 134
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 135
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 136
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 137
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 138
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 139
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 140
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 141
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 142
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 143
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 144
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 145
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 146
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 147
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 148
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 149
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 150
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 151
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 152
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 153
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 154
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 155
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 156
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 157
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 158
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 159
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 160
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 161
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 162
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 163
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 164
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 165
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 166
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 167
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 168
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 169
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 170
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 171
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 172
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 173
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 174
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 175
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 176
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 177
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 178
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 179
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 180
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 181
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 182
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 183
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 184
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 185
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 186
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 187
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 188
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 189
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 190
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 191
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 192
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 193
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 194
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 195
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 196
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 197
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 198
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 199
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 200
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 201
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 202
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 203
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 204
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 205
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 206
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 207
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 208
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 209
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 210
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 211
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 212
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 213
Andrei Oisteanu - Imaginea evreului în cultura română - Pagina 214

Conținut arhivă zip

  • Andrei Oisteanu - Imaginea Evreului in Cultura Romana.doc

Alții au mai descărcat și

Curentul Latinist

Curentul latinist reprezinta prelungirea si amplificarea ideilor Scolii Ardelene in cursul secolulul al XIX-lea, actiunea lui desfasurandu-se...

Iorgu Iordan - Stilistica limbii române

Iorgu Iordan a fost un erudit, un deschizător de drumuri în ceea ce privește cercetarea numeroaselor domenii lingvistice. Maniera sa savantă...

George Bacovia - Reprezentant al Simbolismului

Simbolismul este un curent literar ce a luat naștere în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în literatura franceză, ca o reacție la retorismul...

Originea și Evoluția Limbii Române

Istoricii antici fixeaza catre mijlocul secolului al VIII-lea i.e.n. (mai precis,in 753)data intemeierii Romei de catre legendarul Ro-mulus. Ne...

Lesson Plan - World Class, Longman

-School : no. 10 Bacau -Teacher Level : beginners -Time : 50’ -Grade : 5th -Textbook: World Class, Longman -Lesson: Following people...

Seminar Lucian Blaga

OBIECTIVE: Principalul obiectiv al cursului constã în (re)familiarizarea studentilor cu opera filosoficã a lui Lucian Blaga, îndeosebi cu acele...

Bazele Agrobiologice ale Mecanizării

Tema: Pedologia ca ştiinţă Subiectele: 1. Obiectivele pedologiei ca ştiinţă. Solul şi factorii de solificare 2. Noţiuni de fertilitate. Tipuri...

Te-ar putea interesa și

Imaginea evreului în tradiția românească

În decursul timpului s-au scris multe despre evrei, dar mai întotdeauna cu părtinire şi chiar cu ură. Pentru cineva care stă să judece la rece şi...

Introducere în Sociologie

Capitolul 1 Obiectul şi problematica sociologiei 1. De la conştiinţa comună la cunoaşterea ştiinţifică a socioumanului 1.1. Virtuţile...

Ai nevoie de altceva?