Asistenta Sociala a Persoanelor Varstnice

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Asistenta Sociala a Persoanelor Varstnice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Filosofie

Extras din document

1. Titlul:

“ Batrani singuri acasa “

2. Locul de desfasurare:

Proiectul de interventie va avea ca domeniu de desfasurare orasul Bacau, judetul Bacau.

3. Scopul proiectului:

Prevenirea automarginalizarii si a anxietatii in randul persoanelor varstnice ramase singure, fara nici un sprijin din partea membrilor de familie.

4. Rezumat:

Proiectul intitulat “ Batrani singuri acasa“ are in vedere incluziunea sociala a persoanelor varstnice ramase singure acasa, fara nici un o sustinere din partea membrilor familiei. Perioada de desfasurare a proiectului este de 12 luni si va incepe cu luna martie 2012, in judetul Bacau, orasul Bacau.

Obiectivul principal al acestui proiect este crearea unui centru de zi in vederea prevenirii automarginalizarii si a anxietatii, dar totodata se va urmari si durabilitatea proiectului. Acesta se va centra pe activitatiile batranilor care se vor desfasura atat in interiorul centrului cat si in exteriorul lui dar si pe relatiile de comunicare interpersonale, urmarindu-se astfel contactul fiecarui varstnic cooptat in program cu realitatea sociala.

In cadrul centrului se vor desfasura si activitati de lucru manual: spre exemplu femeile vor impleti diferite articole, sau vor coase goblenuri, iar barbatii vor impleti cosuri din nuiele sau vor picta tablouri sau desena portrete pentru cei care au o latura artistica.

Articolele confectionate de varstnici vor fi expuse spre vanzare in cadrul targurilor ce se vor organiza in orasul Bacau. Suma constituita din aceste vanzari se va folosi tot in folosul varstnicilor ( pentru iesiri la teatru, pentru diverse activitati in aer liber, pentru sarbatorirea onomasticilor etc. ).

Membrii echipei din cadrul proiectului va fi format din: doi asistenti sociali, un psiholog, un medic, 5 voluntari. Pe parcursul proiectului in functie de activitatile desfasurate, echipa vor mai aduce diferite persoane competente si specializate in problemele si necesitatile acestei grupe de varstnici.

5. Obiective :

Nr .crt. Obiectiv

1. Crearea unui centru de zi pentru pe durata derularii proiectului pentru 15 persoane varstnice ramase singure acasa, din orasul Bacau.

2. Reabilitarea psihosocială a celor 15 persoane varstnice din orasul Bacau, identificati cu ajutorul primariei, pe parcursul a celor 12 luni de proiect.

3. Scaderea nivelului de dependenta fata de serviciile oferite in cadrul centrului varstniciilor dupa finalizarea proiectului.

6. JUSTIFICAREA ALEGERII PROIECTULUI :

Persoanele de vârsta a treia trăiesc adevărate drame datorită excluderii lor de la viaţa socială şi economică. Aproape jumatate dintre romani considera ca ingrijirea batranilor este o responsabilitate a statului. Sute de batrani zac in spitalele din Romania, uitati de rude iar multi altii traiesc chinuiti chiar de propriile rude, cu teama de a cere ajutor.

Chiar daca se considera ca ingrijirea batranilor tine de stat, trbuie mentionat insa ca domeniul asistentei sociale este cu mult depasit, iar in acordarea serviciilor sociale, batranii nu reprezinta o importanta majora asa cum reprezinta copiii de exemplu.

Asa cum bine stim si cum vedem ca se intampla peste tot migratia tinerilor in marile orase sau in straintate reprezinta un fenomen foarte des intalnit, iar din urma acestui fenomen se ajunge ca batranii sa ramana singuri. Un alt motiv pentru alegerea acestui proiect este reprezentat de familia extinsa care la momentul actual este intr-o continua destramare, tot mai multe cupluri coabitand, iar astfel relatiile de rudenie nu exista sau sunt reduse considerabil.

Acest proiect este nesesar deoarece bătrânii reprezintă o parte din populaţia vulnerabilă ce merită atenţia societăţii. Persoanele vârstnice ajung la un moment al vieţii când nu se mai pot ajuta singuri şi atunci au nevoie de ajutor pentru a merge mai departe.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asistenta Sociala a Persoanelor Varstnice.docx

Alte informatii

Universitatea “ Alexandru Ioan Cuza”Iaşi Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice Specializarea Asistenţă Socială