Asistenta Sociala a Persoanelor Varstnice

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Asistenta Sociala a Persoanelor Varstnice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Filosofie

Extras din document

I.1. Titlu:

Problemele persoanelor de varsta a treia in mediul rural.

I.2. Locul de desfasurare:

Judeţul, oraşul, sau comunitatea locală : satul Horpaz, comuna Miroslava, judetul Iasi.

I.3. Rezumat:

Persoanele de varsta a treia reprezinta un segment important din populatia tarii si intotdeauna vom avea nevoie de aceste persoane de acea trebuie sa-i tratam cu respect. Din pacate multi dintre ei sunt neglijati de copii, nepoti dar si de restul comunitatii, nu au o locuinta sigura si adecvata.

Majoritatea pensionarilor au renuntat la televizor, radio sau telefon si au redus cheltuielile pentru hrana pentru a-si putea cumpara medicamentele necesare si a-si plati intretinerea. Unii batrani se bucura de un anumit sprijin din partea copiilor dar sunt si batrani care din putinul lor isi ajuta copiii, acestia neavand de lucru sau fiind someri. Cei mai vulnerabili sunt varstnicii singuri mai ales daca acestora le lipseste si partea materiala.

O data cu inaintarea in varsta apar si problemele de sanatate specifice ca maladiile cardio-vasculare si cele cerebro-vasculare, bolile degenerative pe fondul altor dezechilibre: diabet, astm, artroze, probleme pulmonare, mobilitate redusa, vedere degradata.

Proiectul va avea drept scop crearea unui centru de zi pentru batranii din satul Horpaz, comuna Miroslava, judetul Iasi. In cele 6 luni de proiect, grupul de initiativa impreuna cu voluntarii din comunitate vor amenaja spatiul pus la dispozitie de primarie (in incinta unei foste scoli), vor dota centrul de zi cu mobilier (mese, scaune) dar si cu obiecte necesare activitatilor de socializare (jocuri de remy, table, sah), vom derula o campanie de strangere de fonduri pentru a asigura un minim protocol pentru intalniri. Aproape 50 de batrani , se vor bucura de serviciile oferite de centru in perioada de derulare a proiectului.

I.4. Obiective

1. Crearea unui centru de zi pentru persoanele de varsta a treia din satul Horpaz, judetul Iasi.

2. Crearea unui program de consiliere psihologica, individuala si de grup pentru persoanele de varsta a treia din Horpaz, judetul Iasi.

3. Infiintarea unui program de asistenta si ingrijire medicala pentru varstnicii din Horpaz, judetul Iasi.

4. Crearea unor legaturi intre membrii grupului tinta.

5. Asigurarea unei mese zilnice varstnicilor din Horpaz, judetul Iasi.

I.5. Descrierea obiectivelor

1. Crearea unui centru de zi pentru persoanele de varsta a treia din satul Horpaz, judetul Iasi:

- numarul persoanelor de varsta a treia care frecventeaza acest centru;

- numarul personalului care ofera servicii in cadrul centrului;

- diversitatea activitatilor persoanelor de varsta a treia;

- conditiile de viata ale acestor persoane in urma frecventarii acestui centru.

2. Crearea unui program de consiliere psihologica, individuala si de grup pentru persoanele de varsta a treia din Horpaz, judetul Iasi:

- numarul participantilor la intalnirile organizate in cadrul acestui program;

- numarul persoanelor care apeleaza la serviciile acestui program.

3. Infiintarea unui program de asistenta si ingrijire medicala pentru varstnicii din Horpaz, judetul Iasi

- numarul persoanelor care apeleaza la serviciile acestui program.

4. Crearea unor legaturi intre membrii grupului tinta

- participarea persoanelor din grupul-tinta la activitatile programului

- relatiile dintre membri grupului-tinta.

5. Asigurarea unei mese zilnice varstnicilor din Horpaz, judetul Iasi.

I.6. Justificare

Populatia varstnica inregistraza o crestere rapida si constanta in intreaga lume, consecintele socio-economice ale acestui fenomen afectand tara noastra.

O problema importanta a varstnicilor o constituie inexistenta unei locuinte sigure si adecvate, adaptate vietii persoanelor dependente. Statisticile arata ca mai mult de jumatate dintre persoanele varstnice au mari dificultati in ceea ce priveste achitarea facturilor la serviciile curente. Ca urmare cei mai multi dintre pensionari au redus cheltuielile pentru hrana la mai putin de un sfert din necesarul caloric zilnic specific varstei pentru a-si putea cumpara medicamente necesare si a-si achita cheltuielile la intretinere.

Exista o mare nevoie a acestui grup de populatie care nu mai poate fi neglijat acesta reprezentand un segment important din populatia tarii si vom avea frecvent persoane in varsta, cu varste inaintate, a caror servicii medicale si sociale vor fi din ce in ce mai scumpe.

Relatiile sociale – cu familia, prietenii, vecinii – sunt afectate de schimbarile fiziologice si psihologice care intervin odata cu inaintarea in varsta.

În cadrul centrului de zi se asigură servicii sociale, medicale şi socio-medicale: modalităţi de prevenire a marginalizării sociale, de reintegrare socială în raport cu capacitatea psihoafectivă, ajutor pentru menţinerea capacităţii fizice şi intelectuale.

Centrul de zi pentru vârstnici reprezintă o posibilitate oferită bătrânilor de a-şi petrece timpul liber într-un mod mai interesant, este o şansa pentru ei de aşi găsi noi prieteni. Scopul Centrului este ameliorarea stării psihologice a bătrânilor singuratici şi vulnerabili prin diverse activităţi distractive, creative şi spirituale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asistenta Sociala a Persoanelor Varstnice.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA: „AL. I. CUZA” IASI FACULTATEA DE FILOZOFIE SPECIALIZAREA: ASISTENTA SOCIALA